Deze grote 'Ex Machina'-schurk bleek uiteindelijk toch gelijk te hebben

Deze grote 'Ex Machina'-schurk bleek uiteindelijk toch gelijk te hebben

Ava is zeker niet goed te noemen, maar je kan wel begrijpen waarom ze doet wat ze doet.

Nog niet zo heel lang geleden kwam er nog een artikel langs op FilmTotaal over Ra's Al-Ghul, dat hij geen echte slechterik was maar juist gelijk had in Batman Begins. Als je erover nadenkt, kan (min of meer) hetzelfde gezegd worden van Ava in Ex Machina.

In 2014 kwam Alex Garland met zijn regiedebuut, genaamd Ex Machina. Hier wist hij heel wat grote namen voor te strikken, zoals Oscar Isaac, Domhnall Gleeson en Alicia Vikander. Voornamelijk laatstgenoemde weet hoge ogen te gooien als de robot Ava.

Verhaal
De synopsis luidt als volgt: de 24-jarige codeur Caleb (Gleeson) werkt voor een groot internetbedrijf. Hij wint een wedstrijd om een week door te mogen brengen bij Nathan (Isaac), de teruggetrokken CEO van het bedrijf.



Eenmaal aangekomen in het afgelegen huis komt Caleb erachter dat hij moet participeren aan een vreemd maar fascinerend experiment: hij moet interactie hebben met de eerste kunstmatige intelligentie, die zich bevindt in het lichaam van een prachtig robotmeisje, genaamd Ava.

Vertrouwen
Gedurende de thriller blijft het onduidelijk wie van de drie hoofpersonen nu wie voor de gek houdt. Ava en Caleb beginnen gevoelens voor elkaar te krijgen. Zij laat hem vervolgens weten dat Nathan niet te vertrouwen is.



Wanneer Caleb erachter komt dat Nathan de geheugens van de robots wist zodra deze te intelligent worden, besluit Caleb Ava te bevrijden. Laatstgenoemde vermoordt Nathan en laat Caleb achter, die gedoemd is een hongerdood te sterven.

Redenering
Ondanks het feit dat Ava behoorlijk bruut overkomt, valt haar redenering wel te begrijpen. Zij werd in elkaar gestoken door Nathan, die haar programma zo in elkaar heeft gezet dat Ava alles op alles zal zetten om te kunnen ontsnappen. Uiteindelijk volgt ze gewoon de missie die haar werd gegeven.



Daar bovenop komt natuurlijk ook nog eens het feit dat Nathan van allerlei experimenten op haar uitvoerde. Het is onduidelijk hoelang zij al gevangen zat, maar het is te begrijpen dat zij deze plek wilde verlaten. Uiteindelijk besluit ze dan ook de wijde wereld in te trekken, om onder de mensen te leven.

Interesse in Ex Machina? Deze is te zien op Pathé Thuis en Amazon Prime!

NieuwsFilm

meest populair