'The Marvels' is opzettelijk "verwarrend", aldus de regisseur

'The Marvels' is opzettelijk "verwarrend", aldus de regisseur

Het nieuwste hoofdstuk van het Marvel Cinematic Universe is een vervolg op vier verschillende films en series.

Het is bijna zover: The Marvels, de 33ste film in het Marvel Cinematic Universe, komt woensdag uit in de bioscoop. Maar dat getal is voor veel mensen angstaanjagend, omdat het kan aanvoelen alsof je eerst veel huiswerk moet doen om de film te kunnen snappen.

Regisseur Nia DaCosta is zich daar zeker van bewust. In een interview met GamesRadar+ vertelt ze hoe ze dit heeft aangepakt, en die aanpak mag verrassend genoemd worden.

Opzettelijke verwarring
Het blijkt namelijk dat DaCosta wíl dat de kijker verward raakt. Het verhaal van The Marvels gaat over een samenwerking tussen Captain Marvel (Brie Larson), Ms. Marvel (Iman Vellani) en Monica Rambeau (Teyonah Parris), die om de een of andere reden van plaats wisselen wanneer ze hun krachten gebruiken. Dit is voor hen natuurlijk heel desoriënterend.

En DaCosta wil dat de kijker dit gevoel meekrijgt. "Omdat ze zo gedesoriënteerd zijn door het schakelen, [wil ik] dat mensen zich in hun ervaring kunnen verplaatsen," zegt ze. "Elk van hen doet heel andere dingen wanneer het wisselen begint, dus ja, ik wilde dat het voor het publiek net zo verwarrend zou voelen als voor hen."

Een vervolg op vier verhalen
"We willen niet dat mensen naar iets anders gekeken moeten hebben," gaat DaCosta verder, "maar je moet natuurlijk ook eerlijk zijn. Dit is het [33e] project in dit universum. Het is een soort vervolg op [vier] verschillende dingen."


Die vier dingen zijn Ms. Marvel, WandaVision en Secret Invasion op Disney+ en de film Captain Marvel uit 2019. "Het was een soort constante onderhandeling om erachter te komen: 'Oké, hoeveel informatie hebben mensen nodig?' Het was echt vallen en opstaan," concludeert DaCosta.

Zonder sociale media
The Marvels is de eerste keer dat Ms. Marvel en een volwassen Monica Rambeau op het grote scherm te zien zijn. Door de acteursstaking in Hollywood kan geen van de actrices echter de film promoten op hun sociale media: Instagram en X blijven, buiten de officiële accounts van Marvel zelf, opvallend stil.


Analisten denken dat dit een reden is waarom de opbrengst van de film laag wordt ingeschat. En nu de film ook nog eens opzettelijk verwarrend blijkt te zijn, is de vraag wat voor impact dit gaat hebben als hij uitkomt. Later deze week weten we meer.

NieuwsFilm

meest populair