Is Oppenheimer een held of een slechterik? Cillian Murphy geeft een fascinerend antwoord

Volgens Cillian Murphy is de antwoord op de vraag niet zo zwart-wit.

Is J. Robert Oppenheimer ofwel de 'vader van de atoombom', een held of een slechterik? Volgens acteur Cillian Murphy, die Oppenheimer speelt in de gelijknamige film, is hij geen van beiden.

Op het eerste gezicht lijkt de Amerikaanse natuurkundige in Oppenheimer een slecht persoon.

Giftige appel
Om te beginnen was de man de directeur van het Manhattanproject, het project waarin tijdens de Tweede Wereldoorlog de eerste kernwapens ontwikkeld werden.

Daarnaast zien we in één van de eerste scènes van Oppenheimer dat de man zijn eigen professor een giftige kaliumcyanide-appel geeft. In het sprookje 'Sneeuwwitje' noemen we de slechte koningin, hierdoor ook slecht.

Schuldgevoel
Maar Murphy laat ook een goede kant zien van de natuurkundige. De film besteedt een groot deel van de tijd aan het onderzoeken van de schuldgevoelens die Oppenheimer voelt over de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki en over de dood van tienduizenden onschuldige burgers.Een intens mens
Cillian Murphy vertelt in een interview met Gold Derby zijn mening over het karakter van de Amerikaanse natuurkundige.

"Hij was zo veelzijdig, zo complex en zo tegenstrijdig. Ik denk dat hij een intens mens was, wat geweldig is om te spelen, omdat hij zo gebrekkig was. Het was zo groot dat ik het stukje bij beetje moest aanpakken, langzaam en voorzichtig en met veel aandacht, gevoeligheid en empathie,", aldus Murphy.

Een antwoord dat suggereert dat Oppenheimer te complex is om in een hokje te plaatsen.

NieuwsFilm

meest populair