Hoe het succes van 'Life of Pi' ook tot de ondergang van de makers leidde

Hoe het succes van 'Life of Pi' ook tot de ondergang van de makers leidde

Ondanks dat 'Life of Pi' een groot succes was, moest Rhythm & Hues Studios hun faillissement aanvragen.

De film Life of Pi uit 2012 was een visueel pareltje en won vier Oscars voor Beste Regisseur, Beste Visuele Effecten, Beste Cinematografie en Beste Originele Muziek. Helaas kon het Rhythm & Hues Studios, dat aan de visuele effecten werkte voor de film, niet redden van faillissement.

Rhythm & Hues Studios werd opgericht in Los Angeles, Californië, in 1987 door voormalige werknemers van Robert Abel and Associates. Het bedrijf gebruikte zijn eigen gepatenteerde software voor fotorealistische karakteranimatie en visuele effecten, evenals voor die met een meer gestileerd karakter. Ze werkten aan heel wat grote projecten zoals Stuart Little, X-Men, Scooby-Doo, The Chronicles of Narnia, The Incredible Hulk en The Golden Compass. Voor deze laatste hebben ze de Oscar voor Beste Visuele Effecten gewonnen.

Life of Pi
Het is de regisseur van Life of Pi Ang Lee die Rhythm & Hues (R&H) heeft benaderd om te praten over een verfilming van de gelijknamige roman. Bill Westenhofer, VFX (Visual Effects) Supervisor bij R&H, merkte op dat Lee wist dat dit bedrijf de leeuw had gedaan in de eerste Narnia-film. "Hij vroeg: 'Ziet een digitaal personage er in 3D meer of minder echt uit?' We keken elkaar aan en vonden dat een behoorlijk goede vraag."

Hij verklaarde ook dat Lee tijdens deze ontmoetingen zei: "'Ik kijk ernaar uit om kunst met jullie te maken.' Dit was echt een van de meest lonende dingen waar ik aan heb gewerkt en de eerste kans om echt kunst te combineren met VFX. Elke opname was een artistieke verkenning. Om van de oceaan een personage te maken en het interessant te maken, moesten we ernaar streven om het visueel zo verbluffend mogelijk te maken."

Failliet
Rhythm & Hues besteedde een jaar aan onderzoek en ontwikkeling, voortbouwend op hun al uitgebreide kennis van CGI-animatie, om de tijger te ontwikkelen. Tegen 2012 was het bedrijf wereldwijd actief met kantoren en kunstenaars in India, Maleisië, Canada en Taiwan. Met Life of Pi hadden ze een film gemaakt waar ze al jaren naartoe hebben gewerkt.


Maar op 11 februari 2013 kwam het slechte nieuws en diende Rhythm & Hues Studios een faillissementsaanvraag in, drie maanden na de release van Life of Pi. Hoewel de film het uitstekend deed aan de kassa, was het te laat voor de studio om er de vruchten van te plukken en moest de studio 254 werknemers ontslaan. Gelukkig kocht de dochteronderneming van Prana Studios, 34x118 Holdings, LLC, het bedrijf. De verkoop had een waarde van ongeveer 30 miljoen dollar.

Game of Thrones
Na het faillissement en de verkoop bleef Rhythm and Hues succesvol werken aan bekroonde films en televisie- en entertainmentprojecten, waarbij ze meerdere Emmy- en Visual Effects Society-awards wonnen voor hun werk zoals onder andere Game of Thrones.


Sindsdien zorgde het bedrijf voor de visuele effecten van heel wat populaire films en series. Zo werkten ze mee aan series als Carnival Row, Lost in Space en The Boys en aan films als Hellboy, The King's Man en RRR. Maar Life of Pi blijft wel de laatste film waar Rhythm & Hues aan heeft gewerkt voordat ze verkocht moesten worden en die film kan je bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair