Netflix Originals: dit is een van de beste oorlogsfilms van Netflix zelf

Netflix Originals: dit is een van de beste oorlogsfilms van Netflix zelf

'Narvik' portretteert Hitlers eerste grote tegenslag in de Tweede Wereldoorlog.

Netflix heeft inmiddels een groot aantal eigen filmproducties uitgebracht. Hieronder lees je over één van de beste recente oorlogsfilms op het streamingplatform die je wellicht bent vergeten: Narvik.

Eerder deze maand hebben we de oorlogsfilms The Siege of Jadotville en El fotógrafo de Mauthausen (The Photographer of Mauthausen) al in het zonnetje gezet. Vandaag besteden we aandacht aan de Noorse productie Narvik die begin dit jaar op Netflix verscheen.

Plot
In april 1940 werd 85% van het ijzererts dat door de oorlogsmachine van Nazi-Duitsland werd gebruikt, geëxporteerd via de kleine haven Narvik aan de Atlantische Oceaan in Noorwegen.

Pogingen om dit proces gedurende twee maanden van hevige winteroorlog te verstoren, zorgen ervoor dat Hitler zijn eerste grote nederlaag krijgt. De slag om Narvik is tot op heden de grootste strijd die ooit op Noorse bodem is gestreden.

Waargebeurd
Narvik volgt soldaat Gunnar (Carl Martin Eggesbø), zijn vrouw Ingrid (Kristine Hartgen) - die vloeiend Duits spreekt en gemakkelijk vertaalt wat de bezetters van Narvik zeggen - en hun jonge zoon Ole (Christoph Gelfert Mathiesen). Zo betrekt de film naast het militaire aspect ook het perspectief van de burgers erbij.


Hoewel deze familie niet echt heeft bestaan, vertegenwoordigen ze de vele Noorse families die betrokken waren bij de Slag om Narvik en de jaren van oorlog die daarop volgden.

Succesvol
De film werd over het algemeen sterk ontvangen en was ook zeer succesvol toen het verscheen op Netflix. Nadat het flink werd uitgesteld wegens de coronapandemie, verscheen de film eindelijk wereldwijd 23 januari 2023 op Netflix. Het nam meteen de nummer 1-positie in op het platform. Het heeft ook een score van 100% op Rotten Tomatoes. Dit is echter maar gebaseerd op zes recensies.


De 6,6 op IMDB illustreert een beter beeld van wat men van de film vond. FilmTotaal-recensent Terence Shea was ook redelijk goed te spreken over de film in zijn recensie. Je bekijkt Narvik hier.

NieuwsFilm

meest populair