De #47 van de beste sciencefictionfilms ooit: Bruce Willis reist door de tijd

De #47 van de beste sciencefictionfilms ooit: Bruce Willis reist door de tijd

Rian Johnson maakte met 'Looper' een van de beste moderne sciencefictionfilms.

Vorig jaar kwam de acteercarrière van de legendarische Bruce Willis ten einde in verband met zijn afnemende gezondheid. In de laatste jaren van zijn carrière speelde hij vaak in B-films, maar in films als Looper bewees hij dat hij nog altijd een acteur van hoog kaliber was.

De bekende website Rolling Stone bracht op de eerste dag van het nieuwe jaar een lijst uit met de 150 beste sciencefictionfilms ooit. Looper verkreeg de zevenenveertigste plek op deze lijst.

Rian Johnson
Rian Johnson is momenteel bezig met de derde film in zijn zeer succesvolle reeks van mysteryfilms met meesterdetective Benoit Blanc (Knives Out, Glass Onion), maar hij brak door met zijn scifi-film Looper.

Het succes van deze film opende veel deuren voor de regisseur. Zo was de film die hij erna maakte de zevende Star Wars-film The Last Jedi.

Verhaal
Wanneer de maffia in het jaar 2074 van iemand af wil, wordt diegene naar het verleden gestuurd. Een huurmoordenaar/'Looper' wacht diegene dan op en voert zijn werk uit. Een van die professionele moordenaars, Joe (Joseph Gordon-Levitt), bevindt zich in het jaar 2044 in een lastige situatie: het laatste slachtoffer dat permanent een dutje moet doen, is toevallig een oudere versie van Joe (Bruce Willis) uit de toekomst.


Nadat de oudere Joe ontsnapt en de jonge de 'loop' dus niet kan sluiten, worden de twee Joes geconfronteerd met het lot op een landelijke boerderij in Kansas, bewoond door een alleenstaande moeder (Emily Blunt) en haar zeer bijzondere zoon. De toekomst ligt in hun handen.

Terechte plaatsing
Dat Looper vrij hoog op een lijst van beste scifi-films verschijnt, is eigenlijk geen verrassing. Johnson benut het scifi-genre namelijk om een complex menselijk verhaal te vertellen over hoe ons verleden ons nooit verlaat.


Dit betekent niet dat de actie achterwege blijft, maar zonder emotionele kern zijn de coole actiescènes en futuristische wapens niet meer dan visuele herrie. De film is inmiddels alweer elf jaar oud, destijds gaven we de film vierenhalve ster in onze recensie. Je bekijkt de tijdloze scifi-parel nu op Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair