De cliffhanger van deze geliefde Marvel-film is nog steeds niet opgelost

De cliffhanger van deze geliefde Marvel-film is nog steeds niet opgelost

Zelfs met de sequel die uitkwam, kregen we geen echt vervolg op het einde van 'Doctor Strange'.

In 2016 leerden we een nieuwe Marvel-superheld kennen. Stephen Strange alias Doctor Strange kreeg toen zijn eerste solofilm waarin we te zien krijgen hoe hij de superheld wordt. Gespeeld door Benedict Cumberbatch, kregen we de superheld nog verschillende keren te zien in andere MCU-films.

Doctor Strange is geregisseerd door Scott Derrickson en is gebaseerd op het gelijknamige Marvel Comics-personage. De film vertelt hoe chirurg Stephen Strange een superheld werd. Na een auto-ongeval, gaat hij op onderzoek uit naar het mystieke. Al snel leert hij magie te gebruiken en moet hij de Aarde beschermen tegen kwaad uit andere dimensies.

Mordo
Ook in de film te zien is Karl Mordo, de mentor van Strange, gespeeld door Chiwetel Ejiofor. Deze versie van Mordo is een combinatie van verschillende personages uit de Doctor Strange-mythologie en in tegenstelling tot de stripboeken wordt hij niet geïntroduceerd als kwaadaardig. Ejiofor merkte dit op en noemde Mordo "een zeer complex personage dat, echt waar, niet op één manier kan worden vastgelegd".

Regisseur Derrickson voegde eraan toe dat de verandering in het personage voortkwam uit de casting van Ejiofor en gesprekken die de regisseur met hem had. Derrickson voelde dat Mordo een fundamentalist was en zei: "Wanneer iemand zichzelf overgeeft aan een buitengewoon strikte morele code, is het proces om daaruit te breken gewelddadig. Hij raakt ontgoocheld door de morele tegenstrijdigheden. Het verschil is dat Strange die tegenstrijdigheid kan accepteren, Mordo kan er niet mee omgaan, wat leidt tot de antagonistische relatie tussen Mordo en Strange om in toekomstige films te verkennen."

Post-credit scene
Zoals in bijna elke andere MCU-film was er in Doctor Strange een scène te zien na de credits. In deze scène zien we Mordo een bezoekje brengen aan Jonathan Pangborn (Benjamin Bratt), een verlamde persoon die geleerd heeft hoe hij zichzelf kan genezen, en diens energie wegnemen die hij gebruikt om te lopen, terwijl hij zegt dat de aarde "too many sorcerers" heeft. Dit kon het begin zijn van die antagonistische relatie tussen Mordo en Strange.


Maar deze post-creditscene van Doctor Strange bleef al die jaren onopgelost en dit voelde extra frustrerend na de release van de vervolgfilm, Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Er werd gehint dat Mordo van plan was een kruistocht te beginnen tegen de andere tovenaars van de wereld, zeggende dat er te veel waren, wat wees op een interessante richting voor het personage die niet werd aangepakt in het vervolg.

Vervolg
Ejiofor hernam zelfs de rol van Mordo in het vervolg, maar zijn rol was kleiner en uiteindelijk verscheen hij alleen als een alternatieve universumversie van Mordo. Er zijn nu zoveel bewegende delen in het MCU (misschien wel te veel) dat de richting voor het personage die in Doctor Strange werd opgezet, mogelijk nooit werkelijkheid wordt of verder wordt verkend. Dat is jammer, want Ejiofor verdient beter.


Doctor Strange, met de post-credit scene, kan je bekijken op Disney+. Ook het vervolg, Doctor Strange in the Multiverse of Madness, kan je er vinden.

NieuwsFilm

meest populair