Wat is er eigenlijk gebeurd met voormalig Bond-acteur George Lazenby?

Wat is er eigenlijk gebeurd met voormalig Bond-acteur George Lazenby?

George Lazenby heeft maar in één film de rol van James Bond gespeeld.

De eerste acteur die originele James Bond-acteur Sean Connery heeft vervangen is George Lazenby. Voor één Bond-film was hij te zien in de rol van 007 om daarna opnieuw vervangen te worden door Connery, die nog een keer Bond speelde voordat Roger Moore het daarna overnam. Lazenby is de enige acteur die maar één keer te zien is als James Bond, die hij speelde in On Her Majesty's Secret Service uit 1969. Maar hoe gaat het nu met hem?

Lazenby begon zijn professionele carrière als model en had alleen geacteerd in reclames toen hij werd gecast om de oorspronkelijke Bond-acteur Connery te vervangen. Hij was algemeen bekend vanwege een reclame voor Fry's chocoladerepen en werd in 1966 zelfs uitgeroepen tot Topmodel van het Jaar.

James Bond
In 1968 had Connery de rol van James Bond verlaten en ging producent Albert R. Broccoli op zoek naar een nieuwe acteur. Hij ontmoette Lazenby voor het eerst terwijl ze allebei hun haar lieten knippen bij dezelfde kapper. Broccoli zag hem later in de reclame voor Fry's chocoladerepen en dacht dat hij een goede Bond kon zijn en nodigde hem uit voor een screentest. Lazenby kleedde zich voor deze test helemaal in de stijl van Bond met een Rolex Submariner-horloge en een kostuum van Savile Row, dat was besteld maar niet opgehaald door Connery.

Broccoli bood hem een auditie aan. Zijn positie om de rol te krijgen werd versterkt toen Lazenby per ongeluk een professionele worstelaar, die er was als stuntcoördinator, in het gezicht sloeg, wat indruk maakte op Broccoli vanwege zijn vermogen om agressie te tonen. Regisseur Peter R. Hunt zei later: "We wilden iemand die seksueel zelfverzekerd overkwam en we denken dat deze kerel dat heeft. Wacht maar tot de vrouwen hem op het scherm zien. Ik zeg niet dat hij een acteur is. Er is een groot verschil tussen een acteur en een filmster. Hebben ze Gary Cooper niet ontdekt toen hij een elektricien was?"

Volgende Bond-film
Na het maken van On Her Majesty's Secret Service keerde Lazenby terug naar zijn geboorteplaats Queanbeyan in Australië om zijn ouders te bezoeken. Hij zei dat hij 18 films te overwegen had. "Maar het is allemaal commerciële onzin, zoals de kerel die het meisje krijgt aan het einde van de Slag om Groot-Brittannië. Ik zal gewoon moeten afwachten," zei hij.


Lazenby zei dat hij van plan was om de volgende Bond-film te maken, die The Man with the Golden Gun zou worden, maar tegen november 1969 en vóór de release van On Her Majesty's Secret Service zei Lazenby dat hij niet langer een andere Bond-rol wilde spelen en verklaarde: "De producenten lieten me voelen alsof ik een dwaas was. Ze negeerden alles wat ik suggereerde simpelweg omdat ik niet ongeveer duizend jaar in de filmindustrie had gezeten zoals zij."

Latere carrière
Lazenby weigerde dus terug te keren in daaropvolgende Bond-films en zocht in plaats daarvan naar rollen in andere films in de jaren 70 waaronder Universal Soldier, Who Saw Her Die?, The Shrine of Ultimate Bliss, The Man from Hong Kong en The Kentucky Fried Movie. Nadat zijn carrière tijdens deze periode stagneerde, stapte hij over naar het bedrijfsleven en investeerde hij in onroerend goed.


Dat duurde niet lang, want eind jaren 70 verhuisde de Australische acteur, die een tijdje terug in zijn land was, naar Hollywood om acteerlessen te volgen en zijn acteercarrière opnieuw op te starten. Hij speelde toen in films als Saint Jack, Never Too Young to Die, Hell Hunters en Gettysburg.

Toekomst
Lazenby verscheen later in rollen die het James Bond-personage belachelijk maakten. Zo was hij te zien in de televisiefilm The Return of the Man from U.N.C.L.E. uit 1983, waarin zijn personage alleen wordt geïdentificeerd met de initialen J.B., en een aflevering van The New Alfred Hitchcock Presents getiteld Diamonds Aren't Forever. In 2017 was hij te zien in het docudrama Becoming Bond, waarin Lazenby praat over zijn levensverhaal en vertolking van Bond.


Lazenby's acteercarrière was met ups en downs, maar hij is na al die jaren nog steeds aan het acteren. Zo is hij binnenkort te zien in een aantal films als Z Dead End, Mundije en het vervolg Mundije 2. Het is nog even wachten voor deze films, maar voor nu kan je steeds genieten van Lazenby in de films die hij al in heeft gespeeld, waaronder zijn filmdebuut On Her Majesty's Secret Service als James Bond, die je kan huren en kopen op onder andere Prime Video en Pathé Thuis.

NieuwsFilm

meest populair