Dit wist je nog niet over de originele 'It'-miniseries uit de jaren negentig

Dit wist je nog niet over de originele 'It'-miniseries uit de jaren negentig

In 1960 vechten zeven pre-tiener outcasts tegen een kwade demon die zich voordoet als een kindermoordclown; dertig jaar later komen ze samen om de demon voor eens en voor altijd te stoppen wanneer deze terugkeert naar hun geboorteplaats.

It van Stephen King is misschien wel het meest iconische boek van de wereldberoemde horror-schrijver, die tientallen van zijn titels liet adapteren door diverse filmmakers. Het is daarom niet gek dat in 1990 de televisie-miniserie It, die je nu ook kunt kijken als een stevige film van drie uur en twaalf minuten, direct een hit was en zelfs een cult-status wist te behalen.

Filmmaker Tommy Lee Wallace, die deze It-verfilming op zich nam, werkte in de jaren zeventig veel samen met horror-koning John Carpenter en begon vanaf de jaren tachtig zelf ook voor film en televisie te regisseren. In de TV-serie It kun je dan ook duidelijk visuele overeenkomsten zien met films als Halloween en The Fog.

Verhaal
In 1960 wordt een groep sociale outcasts die gepest worden door een bende smeerders onder leiding van Henry Bowers ook gekweld door een kwaadaardige demon die van vorm kan veranderen in een clown en zich kan voeden met de angsten van kinderen en ze kan doden.

Nadat ze de demonische clown als kinderen hebben verslagen, duikt hij dertig jaar later weer op en moeten ze het opnieuw als volwassenen afmaken.

Cast
Dat Tim Curry de doodenge clown Pennywise in deze eerste verfilming speelde moge onderhand duidelijk zijn.


Naast Curry zijn er echter nog meer (jonge) bekende gezichten te zien. Zo speelden Emily Perkins (Ginger Snaps) en Seth Green (The Italian Job) twee van de hoofdrollen bij de jonge Losers Club.

Remake
Na de 90s-serie kwamen er met It en It Chapter Two in 2017 en 2019 ook nog de 'officiële' verfilmingen van Kings boek.


Ondanks dat er bijna dertig jaar tussen deze twee It-producties zit, wordt het de oplettende kijker al snel duidelijk dat regisseur Andy Muschietti veel inspiratie uit de iconische miniseries heeft weten te halen.

NieuwsFilm

meest populair