Ken je deze geniale en fantasierijke klassieker met Jim Carrey nog?

Ken je deze geniale en fantasierijke klassieker met Jim Carrey nog?

De film 'Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events' met Jim Carrey in de hoofdrol werd goed ontvangen.

Dat de boeken van Daniel Handler, beter bekend onder zijn pseudoniem Lemony Snicket, het goed doen op beeld liet de Netflix-serie A Series of Unfortunate Events in 2017, 2018 en 2019 met 25 succesvolle afleveringen nog eens goed zien. Toch was dit niet de eerste keer dat de boeken verfilmd werden.

In 2004 was er al de film Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events van regisseur Brad Silberling, die eveneens kon genieten van goede beoordelingen. Echter is deze adaptatie vrij snel in de vergetelheid geraakt, omdat onder andere de Harry Potter-films vrijwel alle aandacht van de (gothic) fantasy-fans opeisten.

Plot
Dit is het verhaal van de Baudelaires, drie jonge weeskinderen, Violet, Klaus en Sunny, op zoek naar een nieuw huis, die worden opgevangen door een reeks vreemde familieleden en andere mensen, waaronder Lemony Snicket, die deze film vertelt. Het verhaal begint met de sluwe en lafhartige graaf Olaf, die hoopt hun erfenis van hen af te pakken.

Violet is met haar veertien jaar de oudste van de Baudelaires en is hun moedige en sneldenkende leider. De enige jongen is het middelste kind Klaus, twaalf, die intens intelligent is en geobsedeerd door woorden. De jongste is baby Sunny, die een taal spreekt die alleen haar broers en zussen kunnen begrijpen, en ze heeft de neiging om te bijten.

Camerawerk
Voor de camera stond bij Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events veel talent, maar specifiek achter deze camera stond ook een grote naam, namelijk Emmanuel Lubezki, ook wel bekend onder zijn bijnaam 'Chivo'. Later in zijn carrière leidde hij het cameradepartement bij titels als Gravity, Birdman en The Revenant, waarmee hij drie Oscars in de wacht wist te slepen.


Bij de Oscars van 2004 werd Lubezki's cinematografie echter volledig genegeerd. Wel werd de film genomineerd voor een Academy Award voor 'Best Art Direction', 'Best Costume Design', 'Best Original Score' en 'Best Makeup', waarvan het enkel de laatstgenoemde won.

Graaf
De 'ster van de show' blijft toch wel Jim Carrey als de gierige en narcistische oom van het drietal. In de jaren negentig en het begin van deze eeuw was Carrey zonder twijfel op zijn hoogtepunt.


Met Olaf wist hij een karakter neer te zetten waarmee hij zich van al zijn beste kanten kon laten zien in dit gotische sprookje.

NieuwsFilm

meest populair