Na ruim 40 jaar krijgt de 'Tron'-trilogie eindelijk een einde

Na ruim 40 jaar krijgt de 'Tron'-trilogie eindelijk een einde

In 2025 komt het langverwachte vervolg 'Tron: Ares' uit, die de derde film is in de franchise.

We hebben er heel lang op moeten wachten, maar de derde Tron-film komt er eindelijk aan. Het is intussen 42 jaar geleden dat de eerste Tron-film uitkwam en 14 jaar geleden dat het vervolg Tron: Legacy uitkwam. Tron: Ares wordt de derde film in de franchise en zal uitkomen in 2025.

Tron: Ares is geregisseerd door Joachim Rønning met Jared Leto in de hoofdrol. Ook onder andere Evan Peters, Greta Lee, Jodie Turner-Smith en Gillian Anderson zullen te zien zijn in de film. Het is al sinds 2010, toen Tron: Legacy uitkwam, dat er gesproken werd over een derde film, maar die kwam er nooit. Tot nu.

In ontwikkeling
De ontwikkeling van een vervolg op Tron: Legacy werd aangekondigd in oktober 2010 door franchise-maker Steven Lisberger met Legacy-scenaristen Edward Kitsis en Adam Horowitz die zouden terugkeren. In 2011 verklaarde regisseur van Tron: Legacy Joseph Kosinski dat het scenario nog in ontwikkeling was en dat het de personages van Sam Flynn (Garrett Hedlund) en Quorra (Olivia Wilde) in de echte wereld zou volgen. Later dat jaar zei Kosinski dat het scenario van de film naar verwachting binnen twee weken klaar zou zijn en dat de werknaam TR3N was.

Uiteindelijk werd scenarioschrijver David DiGilio ingehuurd om het scenario te schrijven, nadat Kitsis en Horowitz zich hadden teruggetrokken om hun televisieserie Once Upon a Time te ontwikkelen. In maart 2012 verklaarde acteur Bruce Boxleitner dat hij geloofde dat de opnames mogelijk al in 2014 zouden kunnen beginnen, nadat Kosinski beschikbaar was na zijn verplichtingen voor de film Oblivion.

Niet helemaal dood
In 2015 werd onthuld dat Disney officieel groen licht had gegeven voor de derde film met Kosinski, Hedlund en Wilde die zouden terugkeren, maar later dat jaar werd aangekondigd dat Disney de film had stopgezet. De reden voor de annulering werd verklaard als een resultaat van het tegenvallende succes van de film Tomorrowland.


Boxleitner kondigde toen aan dat de annulering van de film zijn interesse in een terugkeer naar de franchise had beëindigd, terwijl Hedlund zou verklaren dat hem was verteld dat het vervolg niet helemaal dood was en dat hij geïnteresseerd zou zijn in een terugkeer als een nieuwe film werd aangekondigd.

Cryogene bevriezing
In 2016 onthulde Brigham Taylor, destijds een ontwikkelingsuitvoerende producent bij Disney, dat er gesprekken gaande waren over de toekomst van Tron. In 2017 verklaarde Kosinski tijdens een vraag-en-antwoordsessie dat het vervolg meer in een cryogene bevriezing zat dan volledig geannuleerd was. Hij zou Disney's recente overname van Lucasfilm en Marvel aanwijzen als een reden om Tron op de achtergrond te plaatsen.


Het concept en de ideeën voor een derde film gingen achter de schermen door en in 2017 werd aangekondigd dat Leto had getekend om mee te spelen als een nieuw personage genaamd Ares. Disney hoopte dat Kosinski terugkeerde naar de franchise, maar de studio was ook op zoek naar een andere regisseur. Er passeerden een paar namen en uiteindelijk werd het Rønning die de film zou regisseren.

Filmen
In 2022, terwijl hij promo maakte voor Morbius, bevestigde Leto dat er nog steeds gewerkt wordt aan de Tron-film. De laatste twee jaar werden nieuwe namen toegevoegd aan de cast, wat nog meer goed nieuws was voor de ontwikkeling van de film.


Het begin van de draaidagen stond gepland om te beginnen in de zomer van 2023, maar werd voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege de stakingen van de schrijvers en acteurs in Hollywood. Na de stakingen werd gemeld dat de opnames naar verwachting begin 2024 zouden beginnen, maar eind november 2023 werd aangekondigd dat de productie van het project officieel zou beginnen na de feestdagen van datzelfde jaar.

Eerste beeld
In januari 2024 onthulde Rønning dat de productie was begonnen, onder de werknaam Velcro. Een eerste beeld van de film werd vrijgegeven door Disney in februari 2024. De film staat nu gepland om uit te komen in 2025, dus het is nog even wachten op Tron: Ares. Maar na al die jaren te moeten wachten, lijken een paar maanden niet veel meer.


In afwachting kan je de twee Tron-films, die al uit zijn, bekijken. De eerste Tron-film uit 1982 is te zien op Disney+ en ook het vervolg, Tron: Legacy, is te zien op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair