'Lucky': Harry Dean Stantons zwanenzang met David Lynch door John Carroll Lynch

'Lucky': Harry Dean Stantons zwanenzang met David Lynch door John Carroll Lynch

Lucky volgt de spirituele reis van een 90-jarige atheïst en de eigenzinnige personages die zijn ongebruikelijke woestijnstadje bewonen.

Harry Dean Stanton was een iconische acteur die sinds de jaren vijftig niet meer weg te denken was uit het Amerikaanse filmlandschap. Met rollen in klassiekers als Alien, Paris, Texas en The Green Mile werd hij bekend bij het grote publiek, maar toch bleef hij door heel zijn carrière risico's nemen door rollen te accepteren in veel kleinere arthouse- en cultfilms.

In 2017 overleed hij op éénennegentigjarige leeftijd. Alhoewel hij geen lang ziektebed had, voelde Stanton al aan dat de film Lucky zijn zwanenzang zou worden.

Verhaal
Lucky is een oude veteraan van de Amerikaanse marine met rigide gewoonten en houdingen in een klein stadje. Wanneer zijn routine wordt onderbroken door een plotselinge ineenstorting thuis, beseft Lucky dat zijn opmerkelijk gezonde oude dag een onvermijdelijke achteruitgang zal ondergaan en dat hij dit moet accepteren.

Bij die moeilijke herbeoordeling moet Lucky onder ogen zien waar hij in gelooft en in hoeverre dit overeenkomt met de prioriteiten van zijn buren. Daarbij ontdekt Lucky dat zijn leven een positieve kant heeft, terwijl hij zoekt naar een betekenis die hij kan accepteren.

Lynch
De film werd geregisseerd door John Carroll Lynch, die we kennen als acteur uit films als The Founder en Fargo en series als American Horror Story.


Lucky was zijn regiedebuut en sloeg in als een bom. Tot nu toe heeft hij zich echter niet nog eens durven wagen aan een nieuw eigen project en is hij weer voluit aan het acteren in andermans werk.

Lynch 2
Naast John Carroll Lynch was ook David Lynch betrokken. Ondanks dat de achternaam identiek is, zijn de twee echter geen familie. (David) Lynch heeft de intrigerende gewoonte om bij zijn acteerklussen zijn teksten op zo'n droge manier op te zeggen dat er al snel een Twin Peaks-esque randje aan zijn scènes komt.


Stanton werkte eerder al meermaals samen met (David) Lynch, onder andere voor het derde seizoen van Twin Peaks wat ook in 2017 uitkwam. De dood is altijd verdrietig, maar gelukkig heeft Stanton zijn laatste levensjaar kunnen volbrengen met twee prachtige rollen op het grote én kleine scherm met zijn meest geliefde collega voor én achter de camera.

NieuwsFilm

meest populair