De grondlegger van de crossover-film: Frankenstein-klassieker uit de jaren 40

De grondlegger van de crossover-film: Frankenstein-klassieker uit de jaren 40

Frankenstein's monster en de Wolf Man deelden in 1943 al het scherm.

Crossover-films zijn tegenwoordig vaak de grootste kaskrakers. Het voornaamste voorbeeld hiervan is natuurlijk het Marvel Cinematic Universe, en dan in het specifiek The Avengers uit 2012. Crossovers op het witte doek begonnen al in 1943 met Frankenstein Meets the Wolf Man.

Universal Studios maakte het idee van een crossover als eerste populair middels hun klassieke monsterfilms. De eerste hiervan was een crossover tussen Frankenstein en de Wolfman.

Eerste crossover
Godzilla vs. Kong, Alien vs. Predator, Freddy vs. Jason, The Avengers en nog veel meer crossover-films volgen tot op zekere hoogte in de voetsporen van de monsterfilms van Universal Studios.

Na het succes van de Frankenstein-films en The Wolf Man uit 1941 besloot Universal om de twee legendarische monsters het witte doek te laten delen met Frankenstein Meets the Wolf Man.

Confrontatie
De film begint met een groep van grafrovers die Larry Talbot (Lon Chaney Jr.) weer tot leven wekken. Onder de volle maan transformeert Talbot in de Wolfman en valt hij de groep aan. Omdat hij geen weerwolf wil zijn, zoekt Talbot de legendarische Dr. Frankenstein op voor behandeling en komt hij het monster (Bela Lugosi) van Frankenstein tegen dat gevangen zit in ijs.


Dit leidde uiteraard tot een confrontatie tussen Wolfman en Frankenstein's Monster. Hierboven bekijk je de scène waarin de twee het tegen elkaar opnemen.

Godzilla x Kong
Deze maand verschijnt er weer een nieuwe crossover-film in de bioscoop: Godzilla x Kong: The New Empire. Deze twee titanen namen het voor het eerst tegen elkaar op in King Kong vs. Godzilla in 1962.


Inmiddels zijn de twee onderdeel van het 'Monsterverse' van Legendary en Warner Bros. dat in 2014 werd afgetrapt met Godzilla. In 2020 deelden Godzilla en Kong voor het eerst in jaren weer het witte doek in Godzilla vs. Kong. Op 28 maart verschijnt Godzilla x Kong: The New Empire in de bioscoop. We zien dan hoe de twee moeten samenwerken om een groter kwaad te verslaan.

NieuwsFilm

meest populair