Selectie Cannes 2024: topregisseurs Lanthimos en Cronenberg in de schijnwerpers

Selectie Cannes 2024: topregisseurs Lanthimos en Cronenberg in de schijnwerpers

De competitie bevat negentien films, waaronder één debuutfilm en vier vrouwen

De officiële selectie voor de 77ste editie van het Filmfestival van Cannes is donderdag bekendgemaakt. TEen aantal bekende namen bevinden zich onder de negentien films die dit jaar deelnemen aan de competitie en dus kans maken op de felbegeerde Palme d'Or.

Eerder werd al bekend dat Francis Ford Coppola's Megalopolis in première gaat in de competitie. Coppola is niet de enige regiegrootheid die dit jaar zijn film in première zal brengen aan de Franse kust. David Cronenberg is misschien wel de grootste: zijn film The Shrouds, met in de cast onder meer Diane Kruger, Vincent Cassel en Guy Pearce, zal aan de Franse kust in première gaan.

Van Canada naar Trump
De film Kinds of Kindness, de nieuwe film van Yorgos Lanthimos met wederom Emma Stone, Willem Dafoe en Margaret Qualley (gedrieën in de vorige Lanthimos-film Poor Things) en daarnaast Jesse Plemons, Hong Chau en Joe Alwyn, zal ook op het festival debuteren. Paul Schrader's Oh, Canada, gebaseerd op het boek van Russell Banks, zal ook in Cannes draaien.

Een opvallende naam in het rijtje is The Apprentice, de film met Sebastian Stan als Donald Trump. Regisseur Ali Abassi was in 2022 al geselecteerd voor zijn film Holy Spider en maakt nu zijn eerste (volledig) Engelstalige film. Abassi maakte vorig jaar indruk met zijn regiewerk aan de laatste twee afleveringen van The Last of Us.Vrouwen
In de competitie zijn slechts vier films geregisseerd door vrouwen. Andrea Arnold (American Honey) keert na acht jaar terug in Cannes met haar nieuwe film Bird, waarin Barry Keoghan de hoofdrol zal vertolken. Verder keert Payal Kapadia terug met een dramafilm, drie jaar nadat ze in 2021 de beste documentaireprijs won. De Franse filmmakers Coralie Fargeat (The Substance) en debutant Agathe Riedinger (Wild Diamond) sluiten het kwartet af.

NieuwsFilm

meest populair