De geschrapte 'King Kong vs. Frankenstein'-film had de loop van de filmgeschiedenis volledig kunnen veranderen

De geschrapte 'King Kong vs. Frankenstein'-film had de loop van de filmgeschiedenis volledig kunnen veranderen

'King Kong vs. Prometheus', ook bekend als 'King Kong vs. Frankenstein' diende als voorloper van de film 'King Kong vs. Godzilla' uit 1962.

Op dit moment kan je in de bioscoop King Kong en Godzilla samen zien in de nieuwste monsterfilm Godzilla x Kong: The New Empire. De allereerste keer dat ze samen te zien waren in een film was in King Kong vs. Godzilla uit 1962. Maar voordat King Kong en Godzilla tegen elkaar op moesten, waren er plannen voor een andere film waarin King Kong zou vechten tegen Frankenstein's monster.

King Kong vs. Frankenstein was een project dat oorspronkelijk werd bedacht als een vervolg op de film King Kong uit 1933 met een verhaal geschreven door stop-motion animator Willis O'Brien, waarin King Kong een gevecht aangaat met een groot monster gecreëerd door de kleinzoon van Frankenstein in San Francisco.

Verhaal
Er is een heel verhaal bekend van King Kong vs. Frankenstein, wat mogelijks het verhaal zou zijn als de film gemaakt werd. Het zou beginnen in de jungles van de Congo-rivier in Afrika, waar de kleinzoon van Dr. Frankenstein een reusachtig en mensachtig monster heeft gemaakt van verschillende Afrikaanse megafauna zoals olifanten en krokodillen.

Tegelijkertijd wordt ontdekt dat King Kong op de een of andere manier zijn val van het Empire State Building heeft overleefd en in het geheim teruggebracht is naar Skull Island door een oudere Carl Denham.

Gevecht
Oorspronkelijk bedoeld als dienaar, wordt Dr. Frankenstein aangemoedigd door een bezoekende Denham om zijn creatie te promoten en de twee combineren hun respectievelijke monsters tot een grote show samen. De dokter neemt aan dat zijn creatie, Prometheus, volgzaam is dankzij een controleapparaat. Maar Prometheus keert zich tegen zijn schepper en vermoordt hem wanneer de show naar San Francisco wordt gebracht.


Met Prometheus die vrij rondloopt, wordt King Kong losgelaten om hem af te weren. De twee wezens gaan de strijd aan door de stad, waar ze uiteindelijk beide omkomen nadat ze van de Golden Gate Bridge vallen en in de oceaan terechtkomen terwijl ze nog steeds met elkaar vechten, zonder dat een van beiden uit het water opduikt. Beiden worden dan verondersteld te zijn gestorven.

Concept
O'Brien liet zijn scenario en zelf-getekende conceptkunst voor de voorgestelde film zien aan Daniel O'Shea van RKO Pictures, die O'Brien op zijn beurt voorstelde aan producent John Beck. Na een mondelinge overeenkomst met O'Brien, gaf Beck opdracht aan scenarioschrijver George Worthing Yates om het scenario uit te werken tot een volledig script dat aan investeerders kon worden getoond.


Yates veranderde de titel in King Kong vs. Prometheus, naar de volledige titel van Mary Shelley's originele roman Frankenstein; or, The Modern Prometheus. Omdat er geen geïnteresseerde studio in de Verenigde Staten te vinden was, ging Beck met het scenario naar Toho Studios, die de rechten kochten om het King Kong-personage te gebruiken van RKO.

King Kong vs. Godzilla
Het verhaal voor King Kong vs. Frankenstein leidde uiteindelijk tot de productie van King Kong vs. Godzilla met Toho Studios die het Frankenstein/Prometheus-monster vervingen door hun eigen monster Godzilla. De transacties van Beck met Toho werden allemaal gedaan zonder medeweten van O'Brien en hij kreeg nooit enige erkenning voor zijn ideeën van Toho.


Sterker nog, O'Brien was zelfs niet op de hoogte van het bestaan van de Toho-film tot nadat deze in Japanse bioscopen was uitgebracht. Hij overwoog Beck aan te klagen voor poging tot fraude, maar had helaas niet genoeg geld voor een langdurige juridische strijd. Op 10 november 1962 overleed O'Brien aan een hartaanval in zijn huis en Darlyne, zijn weduwe, zou later de frustratie van de deal van King Kong vs. Frankenstein aanhalen als een bijdragende factor aan zijn dood.

Frankenstein vs. Godzilla
Hoewel Toho het gigantische monster van Frankenstein verving door Godzilla als Kong's tegenstander, werd het concept later opgepikt voor een voorgesteld maar nooit gerealiseerd vervolg, getiteld Frankenstein vs. Godzilla, wat op zijn beurt leidde tot de film Frankenstein vs. Baragon en, door associatie, diens losse vervolg The War of the Gargantuas. Opnieuw kreeg O'Brien nooit enige erkenning voor zijn ideeën van Toho.


Zou King Kong vs. Frankenstein toen toch uitgebracht zijn, zou dat de hele MonsterVerse veranderd hebben. Maar dat is niet gebeurd en we zullen dus nooit weten hoe het zou verlopen zijn. Of we ooit een film zullen krijgen tussen King Kong en Frankenstein is ook niet zeker, maar we kunnen altijd dromen. Veel fans zien het wel graag gebeuren.

NieuwsFilm

meest populair