Dit iconische filmmonster maakte een perfect entree dankzij Steven Spielberg

Dit iconische filmmonster maakte een perfect entree dankzij Steven Spielberg

De scène in 'Jurassic Park' waarin we voor het eerst de T-Rex zien, blijft een legendarische scène.

Steven Spielberg introduceerde het publiek aan de T-Rex op een stormachtige nacht op Isla Nublar en films waren nooit meer hetzelfde. Jurassic Park uit 1993 was het begin van een grote populaire franchise. De scène waarin we voor het eerst de T-Rex zien is na al die jaren nog steeds een van de beste introductiescènes.

In 1993 kwam de allereerste Jurassic Park-film uit met Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum en Richard Attenborough in de hoofdrollen. Sindsdien geldt het als een van de succesvolste sciencefiction-avonturenfilms aller tijden en was deze film het begin van de franchise. Jurassic Park is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Crichton, dat drie jaar eerder verscheen.

Verhaal
Jurassic Park gaat over de miljardair John Hammond (Attenborough), die met de hulp van een aantal wetenschappers erin is geslaagd om dinosauriërs te klonen. Op het fictieve eiland Isla Nublar, voor de kust van Costa Rica, heeft hij een thema- en dierenpark speciaal voor prehistorische dieren laten bouwen, genaamd Jurassic Park (naar het geologische tijdperk Jura).

De dinosauriërs wil hij nu als toeristische attractie aan het publiek tonen in het park. Maar tijdens een controlebezoek vóór de officiële opening loopt het helemaal uit de hand en een kleine groep bezoekers, inclusief Hammonds kleinkinderen, moet worstelen om te overleven en het nu gevaarlijke eiland ontvluchten.

T-Rex
Een van de bekendste dinosauriërs in Jurassic Park is de T-Rex en alles over zijn introductie in de film is een meesterklasse in het opbouwen van spanning. Onze anticipatie is al torenhoog tijdens de rondleiding eerder op de dag, maar Spielberg onthoudt ons het zicht op de dinosaurus. Wij, net als de personages, zijn teleurgesteld.


Later die nacht, terwijl een tropische storm het eiland teistert, wachten de personages in hun stilstaande auto's met de stroom in het park die is uitgeschakeld. Dat is wanneer de terreur begint. Een klauw test de elektrische draad uit. We zien een glas water schudden. Met een hartverscheurende dreun smakt het been van een geit tegen de voorruit van een jeep en dan breekt alle hel los.

CGI en praktische effecten
Met behulp van een mix van CGI en praktische effecten, creëerde Spielberg een van de meest geloofwaardige cinematografische monsters die ooit zijn losgelaten. De introductiescène van de T-Rex uit Jurassic Park blijft een van de beste ooit in een film. Het is dan ook niet verrassend dat Jurassic Park een klassieker is geworden.


De film won meer dan 20 prijzen, waaronder drie Oscars voor technische prestaties in visuele effecten en geluidsontwerp. De baanbrekende toepassing van computergegenereerde beelden in Jurassic Park wordt beschouwd als de weg te hebben geëffend voor de speciale effecten in de moderne cinema.

Kijken?
Zin om de T-Rex te zien in Jurassic Park? Je kan de film bekijken op Netflix, Prime Video en SkyShowtime.

NieuwsFilm

meest populair