Dit 'Cinematic Universe' moest het tegen Marvel opnemen, maar faalde na 1 film al

Dit 'Cinematic Universe' moest het tegen Marvel opnemen, maar faalde na 1 film al

Het 'Dark Universe' van Universal kwam maar niet op gang.

Het succes van het Marvel Cinematic Universe was ongekend, dus het was te verwachten dat andere studios hun versie van een 'Cinematic Universe' wilden creëren. Zo kwam Warner Bros. met het DCEU en en het Monsterverse. Universal heeft ook meerdere malen een Cinematic Universe te starten, maar het is nooit gelukt.

Het gaat hier om het beruchte 'Dark Universe'. Dit filmuniversum zou klassieke filmmonsters als Dracula, The Invisible Man, Frankenstein's Monster en nog veel meer bevatten. Ergens was het idee voor een modern Cinematic Universe met deze monsters niet gek, aangezien films als Frankenstein Meets The Wolf Man en House of Frankenstein de grondleggers zijn van de crossover-film. Toch kreeg Universal het niet voor elkaar.

Twee eerste films
In 2014 verscheen de remake Dracula: Untold met Luke Evans in de rol van de iconische vampier. Er gingen geruchten in de rondte dat het einde van de film opnieuw werd opgenomen om zo de start van een Cinematic Universe in te luiden. Dit was volgens regisseur Gary Shore een optie voor Universal, maar niet de intentie.

Drie jaar later werd duidelijk dat Dracula: Untold niet het startpunt was van het Dark Universe, maar de remake van The Mummy dit was. Het bevatte zelfs Russell Crowe als Dr. Jekyll/Mr. Hyde in een Nick Fury-achtige rol.

Grootse plannen
Op 22 mei 2017 verscheen de onderstaande foto in aanloop van The Mummy. We zien naast de castleden van The Mummy ook Javier Bardem en Johnny Depp op de foto staan. Bardem zou Frankenstein's Monster spelen en Johnny Depp zou de Invisible Man weer tot leven brengen in een nieuwe film.


Daarnaast werd er ook nog een Bride of Frankenstein-film aangekondigd met niemand minder dan Angelina Jolie in de hoofdrol. Al deze plannen vielen in duigen toen The Mummy slecht werd ontvangen en ook financieel flopte.

Andere aanpak
De plannen van het Dark Universe vielen in duigen, maar het zou zonde zijn om niks te doen met de monsters waar Universal de rechten van bezit. Daarom werd in 2019 bekend dat kleinschalige, losstaande films over de Monsters de nieuwe aanpak was. Dit heeft tot nu toe geresulteerd in films als The Invisible Man (2020), Renfield en Abigail.


Vooral The Invisible Man was een groot succes. Het is daarom ook niet verrassend dat Leigh Whannell, de regisseur van die film, momenteel bezig is met The Wolf Man.

NieuwsFilm

meest populair