De post credits-scène van deze Marvel-film sloeg achteraf echt nergens op

De post credits-scène van deze Marvel-film sloeg achteraf echt nergens op

'Doctor Strange' eindigt met een post credits-scène die geen meerwaarde heeft op het vervolg.

De franchise waar de meeste mensen aan denken wanneer ze de term 'post-credits' horen, is het Marvel Cinematic Universe. Bijna elke MCU-film heeft een post credits-scène en bijna allemaal leveren ze op de een of andere manier iets op, hetzij als een grap, een emotioneel moment of meestal als een uitgebreide reclame voor een andere Marvel-film in de toekomst.

Bij Doctor Strange was dit anders. De post credits-scène die te zien is aan het einde van de film slaat eigenlijk nergens op en teaset naar een vervolg of verhaallijn die nooit zal worden opgevolgd. Doctor Strange kwam uit in 2016 en kreeg in 2022 een vervolg met Doctor Strange in the Multiverse of Madness, maar deze film had niets te maken met de post credits-scène uit Doctor Strange.

Verhaal
Doctor Strange werd geregisseerd door Scott Derrickson op basis van een scenario dat hij samen met Jon Spaihts en C. Robert Cargill schreef. Benedict Cumberbatch speelt de hoofdrol als neurochirurg Stephen Strange, samen met Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen en Tilda Swinton.

In de film krijgen we te zien hoe Stephen Strange Doctor Strange wordt nadat hij de mystieke kunsten leert na een auto-ongeluk dat een einde maakt aan zijn carrière als neurochirurg. Een van de tovenaars die Strange helpt is Karl Mordo (Ejiofor).

Te veel tovenaars
Als je je Doctor Strange niet herinnert, Stephen Strange en Karl Mordo waren het grootste deel van de film vrienden. Mordo was zelfs een soort mentor voor Strange. Maar uiteindelijk wordt Mordo gedwongen om een bijna onverklaarbare ommezwaai te maken waarbij hij zijn geloof in magie verliest.


Dit blijkt een voorbode te zijn van een post credits-scène waarin Mordo onthuld wordt als iemand die alle tovenaars en magische gebruikers opspoort en zegt dat er "te veel tovenaars" zijn. Hij confronteert Pangborn (Bratt) en steelt de mystieke energie die hij gebruikt om te kunnen staan.

Mordo
Mordo krijgen we daarna niet meer te zien, althans niet in de hoofdtijdlijn van het MCU. Dit betekent dat we Strange niet in conflict zien komen met zijn voormalige collega en halfvriend of zelfs wat het doden van tovenaars betekent voor de aarde.


De subplot wordt gewoon opzij geschoven en tegen de tijd dat Strange zes jaar later een vervolg krijgt met Doctor Strange in the Multiverse of Madness heeft hij nogal zwakjes een terloopse opmerking over dat de Mordo van zijn universum een eikel is. We krijgen in dit vervolg enkel een andere versie van Mordo te zien.

Andere keer
Of we de originele versie van Mordo ooit opnieuw te zien krijgen in het MCU is een groot vraagteken. Schrijver van Doctor Strange in the Multiverse of Madness Michael Waldron legde uit dat de originele versie van Mordo niet in het vervolg verscheen omdat hij niet in het verhaal paste.


Hij zei dat ze zich richtten op de andere versie van het personage uit Earth-838 en vonden het spannender om de originele versie uit Earth-616 voor "een andere keer" te bewaren. Een vroege versie van het scenario bevatte de Earth-616-versie van Mordo in een openingsscène waarin hij door Wanda zou worden gedood, maar die scène werd geschrapt.

Kijken?
Wil je Doctor Strange, inclusief de post credits-scène, zien? Je kan de film bekijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair