Filmfestival Oostende 2025: Vlaamse, Nederlandse en internationale sterren aan de Belgische kust

Filmfestival Oostende 2025: Vlaamse, Nederlandse en internationale sterren aan de Belgische kust

We blikken terug op de 17e editie van het Filmfestival van Oostende.

Tegelijkertijd met het filmfestival van Rotterdam, vond aan de Belgische kust het Filmfestival van Oostende plaats. Gedurende negen dagen trotseerden zowel Vlaamse als Nederlandse en internationale sterren de koude zeewind om hun film in première te brengen. We blikken na negen geweldige festivaldagen terug.

Op vrijdagavond 31 januari begon de 17e editie van Filmfestival Oostende. Zoals elk jaar was een andere acteur Master van het festival en dit keer was het de beurt aan Charlotte Vandermeersch, die in 2022 haar regiedebuut maakte naast haar man Felix Van Groeningen met de film Le otto montagne. Met deze film, gebaseerd op de gelijknamige roman van Paolo Cognetti uit 2016, won het koppel de juryprijs op het Filmfestival van Cannes in 2022.

Walk of Fame
De band tussen Vandermeersch en Cognetti is zo goed, dat de Italiaanse auteur langskwam in Oostende om zijn nieuwe film Fiore Mio voor te stellen. Hij was ook een van de gasten die een ster kreeg op de Walk of Fame op de Oostendse Zeedijk. Vermeersch zelf kreeg als Master ook een op de eerste dag van het festival, samen met de broers Jan en Raf Roosens, de regisseurs van de openingsfilm Comeback.

In deze Belgische film speelt Veerle Baetens de hoofdrol naast Gorik van Oudheusden (ook bekend onder zijn artiestennaam Zwangere Guy) en haar echte dochter Billie-Louise Vlegels, die haar acteerdebuut maakt in deze film. Zo'n 2000 bioscoopbezoekers zagen Comeback op de openingsavond.

Meer dan 100 premières
Comeback was dus een mooi begin van deze editie van Filmfestival Oostende. Er volgden meer dan 100 films en series die in première gingen. Van Oscargenomineerde films als A Complete Unknown en The Brutalist tot films van eigen bodem en co-producties met onder andere Nederland.


Zo ging de Nederlands-Belgisch-Noorse film Mr. K in première van de Noors-Nederlandse filmregisseuse en scenarioschrijfster Tallulah Hazekamp Schwab. Crispin Glover, bekend van Back to the Future, speelt de hoofdrol in deze surrealistische dramafilm naast heel wat Belgische acteurs zoals Barbara Sarafian en Sam Louwyck.

Coproducties
Omdat het Filmfestival van Rotterdam op hetzelfde moment bezig was, waren er verschillende films die op beide festivals in première gingen. Zo heb je onder andere Soft Leaves van Miwako Van Weyenberg in haar regiedebuut die eerst in Rotterdam vertoond werd en daarna in Oostende in aanwezigheid van de regisseuse en de cast. Van Weyenberg maakte met deze persoonlijke film een intiem portret van een meisje op zoek naar identiteit en erkenning.


Nederlanders krijgen vaak erkenning tijdens het filmfestival van Oostende en dit jaar was het niet anders. Zo kreeg ook acteur Gijs Scholten van Aschat een ster op de Zeedijk. Hij kwam samen met regisseur Jan-Willem van Ewijk hun film Alpha. voorstellen, die uiteindelijk ook de prijs in de wacht sleepte in de COOP!-competitie, waarin de beste coproducties worden getoond.

Series
Niet enkel films maar ook series krijgen de spotlight tijdens het Filmfestival van Oostende. Zo ging de nieuwste serie van scenarioschrijver Malin-Sarah Gozin Dood Spoor in première. Na geweldige series zoals Tabula Rasa en Clan - waarvan een Engelstalige versie is gemaakt met Bad Sisters - was het nu tijd voor deze dramedyserie met Peter Van den Begin in de hoofdrol. Ook de Nederlandse Elise Schaap heeft een rol in de serie.


Gozin heeft net als Master Vandermeersch een ster gekregen voor haar werk in het Belgische tv-landschap. En naast Dood Spoor werden ook de laatste afleveringen getoond van Putain, met onder andere opnieuw Zwangere Guy, en ging ook de Nederlandse serie Safe Harbor, die in Nederland al te zien is op Videoland, in première.

Prijzen
Niet enkel de beste coproductie kreeg een prijs, maar ook het beste debuut in de SOON!-competitie. Deze prijs ging naar Loveable, het speelfilmdebuut van de Finse regisseur Lilja Ingolfsdottir. Daarnaast heb je ook de grootste prijs van het Filmfestival in de LOOK!-competitie. Deze ging naar Black Dog van de Chinese regisseur Guan Hu.


Het Filmfestival sloot af met de Ensors, de grote Vlaamse filmprijzen. De twee favorieten, die ook het meest genomineerd waren, wonnen ook de meeste prijzen. Zowel Holy Rosita als Julie Zwijgt werden bekroond met vijf Ensors. Zo won Daphne Agten de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol in een Film voor haar rol in Holy Rosita en won Julie Zwijgt de Ensor voor Beste Regie Film.

Slotavond
De prijs van de avond voor Beste Film ging naar Skunk, die ook de nominatie verzilverde voor Beste Make-up. Daarnaast worden ook series geprezen en was hier Moresnet de grote winnaar met maar liefst 3 Ensors. De Ensor voor Beste Documentaire Film ging naar het Oscar-genomineerde Soundtrack to a Coup d'Etat. De monteur van de documentaire, Rik Chaubet, werd bovendien ook uitgeroepen tot Belofte van het Jaar.


De slotavond op zaterdag 8 februari was voor de slotfilm 2050 van de Belgische maker Eric Goens die zijn nieuwe documentaire in première bracht. Samen met zijn crew trotseerde hij temperaturen tot wel -30°C om prachtige beelden te filmen van een ijzig landschap dat wordt bedreigd door het veranderende klimaat. Het was een mooi einde op negen geweldige dagen vol films en sterren.

NieuwsFilm

meest populair