Captain America: Brave New World had zeker geen vlekkeloos productietraject en ook de promotiecampagne verliep wat stroef. Superheldenmoeheid, reshoots, protesten tegen de inclusie van Israëlisch acteur Shira Haas versus beschuldigingen van antisemitisme, Anthony Mackie die claimde dat zijn personage Captain America niet per se voor 'Amerika' staat en andere perikelen bezorgden de film de (on)nodige negatieve publiciteit.
Hoogste tijd dus dat de sterrencast en andere belangrijke kopstukken voor een positief beeld zorgen tijdens de wereldwijde persconferentie vlak voor de release. Julius Onah (regisseur), Nate Moore (producent), Kevin Feige (producent), Anthony Mackie (Captain America), Harrison Ford (president Thaddeus Ross), Danny Ramirez (Falcon), Shira Haas (Ruth Bat-Seraph), Giancarlo Esposito (Seth Voelker), Tim Blake Nelson (Samuel Sterns) en Xosha Roquemore (Leila Taylor) schoven aan voor een gezellig onderonsje met FilmTotaal en concullega's.
Veel aandacht ging natuurlijk uit naar Harrison Ford die op eigen initiatief de in 2022 overleden William Hurt vervangt als de geplaagde president (met een rode kant) en zo voor het eerst in de MCU te bewonderen is. Fords enthousiasme is voelbaar (en/of hij is een erg goed acteur), wat ook blijkt uit hoe hij zijn betrokkenheid bij het project beschrijft: "Dit verhaal is een wonderlijke verlenging van de verhalen waarvan Thunderbolt Ross deel uitmaakte. Ik heb Marvel-films gezien en zag acteurs van wie ik hou en dacht: 'hey, ik wil daar ook een stuk van'."
Ook zegt Ford: "Ik hoop dat ik terug kan komen in deze rol. Ik hoop dat hij zich kan ontwikkelen in iets anders dan de Red Hulk. Ik denk dat we de mogelijkheid hebben om van vorm te rouleren tussen de Hulkigheid en de menselijkheid (van het personage)." Ford heeft er in elk geval erg van genoten om de furieuze Red Hulk op de set uit te beelden. Hij krijgt de lachers op zijn hand als hij zegt: "Ik ging er gewoon voor en niemand stopte me."
Regisseur Julius Onah beschrijft het maken van Captain America: Brave New World als een droom die uitkomt. De film is naar eigen zeggen vreselijk opwindend, intens, maar ook erg emotioneel. Hij benadrukt dat het er allemaal erg empathisch aan toe ging tijdens de productie: "Iedereen zag het beste in elkaar."
Dat is natuurlijk een mooie basis om samen te werken. Ook Anthony Mackie, Captain America zelf, looft de saamhorigheid op de set: "Het was echt zo'n familiegevoel." Gevraagd naar zijn personage vestigt Mackie de aandacht op het feit dat Sam Wilson nooit Super Soldier Serum heeft genomen en dat hij dus een geheel eigen versie van Captain America is: "Hij is de Captain America voor iedereen; ik denk dat dat een goed effect heeft en in de toekomst van grote waarde zal zijn voor de franchise, want hij kan het perspectief laten zien van de gewone man, in tegenstelling tot dat van een supermens. Kijkers zullen zich hiertoe aangetrokken voelen en zichzelf erin herkennen."
Tim Blake Nelson omschrijft zijn personage (The Leader) als zeer genuanceerd en looft de keuze van de producenten om serieuze acteurs te casten voor deze film en het MCU in het algemeen: "Dat begint met Anthony, die zoveel diepte en bezieling heeft als acteur." Blake Nelson geeft ook aan dat hij deze rol vijftien jaar geleden niet had kunnen spelen. Hij moest eerst groeien in zijn vak.
Giancarlo Esposito, die de slechterik Sidewinder toevoegt aan zijn indrukwekkende cv, zet Mackie ook in het zonnetje: "Als Captain America heeft hij alle ingrediënten van charisma, leiderschap en moraliteit, hij is iemand die het echt doorleefd heeft." Eveneens benadrukt Esposito het empathische karakter van het productieproces en de uiteindelijke film.
"Mensen gaan dit zien en ze gaan dit verbinden aan een veel dieper gevoel, niet alleen ten opzichte van hun familie, maar ook ten opzichte van andere mensen die een soortgelijk bewonderenswaardig leven (als dat van Sam Wilson) willen leiden." Zo, dat is zware kost , maar Esposito voegt eraan toe dat producent Nate Moore hem ook heeft geleerd dat het hier om entertainment gaat en dat het dus vooral ook leuk moet zijn. Gelukkig maar.
Ook de andere aanwezigen doen natuurlijk hun zegje, maar het opvallendste moment komt van Mackie die Esposito ineens verwijt dat hij er veel te cool uitziet: "Hoe kom je aan zo'n pose, hoe is dat mogelijk?" Het vriendelijke geplaag getuigt van de goede band tussen alle betrokkenen. Of deze chemie ook terug te zien is op het witte doek kun je vanaf vandaag zelf beoordelen. Captain America: Brave New World, de film waarin empathie centraal staat. En lol natuurlijk...
Lees ook onze recensie van Captain America: Brave New World.