Featured

FilmTotaal Top-100 (nummer 25-11)

We bouwen de spanning op door te beginnen met de films die nét buiten de top-10 zijn gevallen.

door Jim Pedd op 07.10.2009 om 18:25 in Featured
Jawel, het is alweer een tijdje aan de gang, de FilmTotaal Top100! Met dank aan uzelf en El Chivo natuurlijk. Hij heeft maar liefst 74 lijsten waarvan 42 keer een top 100; één keer een top 80; 3 keer een top 75; 18 keer een top 50; één keer een top 30; 7 keer een top 25; één een keer top 20 en één een keer top 10. In totaal zijn er 1.435 titels gegeven. De top kun je hier bekijken. En speciaal deze keer hebben we twee features, waarvan we vandaag de eerste plaatsen.


25 (06): Magnolia (1999 – IMDb: 8.0 - #240) - Paul Thomas Anderson
Things fall down. People look up. And when it rains, it pours.
Op een dag krijgen negen verschillende mensen in en rond San Fernando Valley door een samenloop van omstandigheden met elkaar te maken. Door toeval, een gemeenschappelijk verleden, specifieke keuzes en goddelijke voorzienigheid raken hun levens met elkaar verweven.

Weetje: tijdens de opnames zijn maar liefst 7.900 rubberen kikkers gebruikt.


24 (31): Alien (1979 – IMDb: 8.5 - #49) - Ridley Scott
In space no one can hear you scream.
Alien, die oorspronkelijk de titel “Star Beast” moest krijgen, gaat over het ruimteschip Nostromo. Dat ruimteschip ontvangt onderweg terug naar de Aarde een SOS-signaal van een andere planeet en de bemanning besluit erop af te gaan. Eenmaal op de planeet verlaten enkele bemanningsleden het schip om de omgeving te verkennen, met noodlottige gevolgen…

Het budget zou eerst 4,2 miljoen dollar zijn, maar nadat 20th Century Fox de storyboards had gezien, werd dit verdubbeld. Verder waren er tijdens de opnames continu negen producers aanwezig, dus bij ieder shot moest Ridley Scott hun goedkeuring hebben; en dat terwijl de meeste dialogen geiimproviseerd werden!


23 (122): Terminator 2 Judgment Day (1991 – IMDb: 8.5 - #51) – James Cameron
It’s nothing personal.
Een computer genaamd Skynet bevecht de mensen en hun bestaan, althans wat er nog van over is want bijna de gehele mensheid is uitgeroeid sinds 1997. Skynet heeft echter een manier gevonden om enkele strijders, Terminators genaamd, terug te sturen in de tijd. Een terminator wordt terug gestuurd naar 1995, om daar de leider van de rebellen te vernietigen terwijl hij nog een kind is.

Arnold Schwarzenegger kreeg bij het maken van deze film een salaris van 15 miljoen dollar. Hij heeft slechts 700 woorden dialoog, dus kreeg hij 21.429 dollar per woord betaald. De beroemde zin “Hasta la vista baby” kostte de studio dus 85.716 dollar. Maar er zitten nog meer hoge kosten in deze film, zo kostten de shots waarin de T-1000 verandert maar liefst 5,5 miljoen dollar en 8 maanden werk. Dat terwijl de shots in totaal maar 3,5 minuten duren. Per seconde kostten de shots dus 26190,47 dollar, wat misschien wel duurder is dan Arnold per woord.


22 (58): The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001 – IMDb: 8.7 - #20) – Peter Jackson
The Legend Comes to Life.
Een magische ring met bovenaardse krachten beslist over de toekomst in het land van Midden-Aarde. Wanneer de Ring in handen komt van de jonge hobbit Frodo, moet hij het opnemen tegen Sauron, heerser van de duisternis. Er ontstaat een strijd die gaat om het behoud of de ondergang van de wereld. Naar het boek 'In de ban van de Ring' van J.R.R. Tolkien.

Omdat de film zoveel geld pompte in de economie van Nieuw Zeeland (tijdens de opnames alleen al 200 miljoen dollar), werd er tijdelijk een Minister van Lord of the Rings aangesteld, die alle economische kansen die de film bood moest aangrijpen. Verder werden er tijdens de opnames voor de 3.000 crewleden iedere dag 1.460 eieren geserveerd. Aangezien de opnames 274 dagen duurden, werden er in het totaal maar liefst 400.040 eieren geserveerd.


21 (19): The Big Lebowski (1998 – IMDb: 8.2 - #158) – Joel Coen
They figured he was a lazy time wasting slacker. They were right.
Jeff Lebowski, alias The Dude, krijgt bezoek van een aantal ongure types die beweren dat zijn vriendin geld schuldig is aan hun baas. The Dude ontdekt dat hij een rijke naamgenoot heeft, en gaat bij hem verhaal halen. Dan begint de ellende pas echt goed, helemaal als zijn bowlingmaatje Walter zich ermee gaat bemoeien.

Het woord ‘dude’ wordt in totaal 147 keer gezegd in de film, dat is ongeveer 1,5 keer per minuut!


20 (27): The Silence of the Lambs (1991 – IMDb: 8.7 - #24) – Jonathan Demme
Dr. Hannibal Lecter. Brilliant. Cunning. Psychotic. In his mind lies the clue to a ruthless killer. - Clarice Starling, FBI. Brilliant. Vulnerable. Alone. She must trust him to stop the killer.
FBI-agente Clarice Starling krijgt de opdracht om de gevaarlijke psychopaat en kannibaal dr. Hannibal Lecter over te halen om haar te helpen bij de jacht op seriemoordenaar Buffalo Bill. Lecter wil alleen meewerken als hij zo nu en dan de geestestoestand van Clarice mag onderzoeken. Met behulp van zijn aanwijzingen wordt een bloedstollende klopjacht op de seriemoordenaar gestart.

Tenminste zes regisseurs hebben een rol in deze film: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Kasi Lemmons, Roger Corman, Dan Butler en George A. Romero. Verder heeft de film, net als Casablanca, een zin die vaak verkeerd geciteerd wordt, Lecter zegt op een gegeven moment “Good evening, Clarice”, maar veel mensen citeren hem als “Hello, Clarice.”


19 (9): Donnie Darko (2001 – IMDb: 8.3 - #134) – Richard Kelly
Life is one long insane trip. Some people just have better directions.
Vanuit het niets valt een vliegtuigmotor door het dak van Donnie's huis. Doordat hij eerder in een visioen werd gewaarschuwd voor dit ongeluk, ligt hij zelf niet in bed. Donnie probeert er achter te komen wat er aan de hand is.

De regisseur van de film heeft schijnbaar een obsessie met het getal 28. Ten eerste zegt Frank dat de wereld ten einde zal komen over 28 dagen. De film zelf is in 28 dagen gedraaid en de director’s cut telt 28 scènes.


18 (16): Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004 – 8.5 – #64) – Michel Gondry
I already forget how I used to feel about you.
Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak, om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd krijgt....

De titel verwijst naar een deel van een gedicht van Alexander Pope;
“How happy is the blamelass vestal’s lot!
The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!
Each pray’r accepted, and each wish resign’d.”


17 (12): Taxi Driver (1976 – IMDb: 8.6 - #37) – Martin Scorsese
On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody.
Taxi Driver uit 1976 brengt ons Robert de Niro als taxichauffeur Travis Bickle. Bickle gaat door een reeks persoonlijke tegenslagen steeds meer walgen van de vuiligheid en de morele verrotting in zijn woonplaats New York. De uitkomst is onvermijdelijk gewelddadig. Taxi Driver is een van de vele films die regisseur Martin Scorsese samen maakte met steracteur Robert de Niro, films die model mogen staan voor het sociale realisme van de jaren zeventig. Jodie Foster en Harvey Keitel leveren in bijrollen mooi werk.

Robert de Niro werkte een maand lang, twaalf uur per dag als taxichauffeur ter voorbereiding op zijn rol. Connie Foster, de negentienjarige zus van Jodie Foster werd gecast als body double voor de expliciete scènes, omdat Jodie tijdens het filmen twaalf jaar oud was, dus de expliciete scènes niet voor haar rekening kon nemen.


16 (8): A Clockwork Orange (1971 – IMDb: 8.5 - #53) – Stanley Kubrick
Being the adventures of a young man ... who couldn't resist pretty girls ... or a bit of the old ultra-violence ... went to jail, was re-conditioned ... and came out a different young man ... or was he ?
Een groep tieners, onder leiding van Alex, laat elke avond een spoor van vernieling achter. Uit verveling verkrachten ze vrouwen en bedreigen iedereen. Als Alex wordt opgepakt, stemt hij toe om in therapie te gaan.

De film is samen met Midnight Cowboy (1969) de enige film die tijdens haar release een X-rating kreeg, maar toch genomineerd werd voor een Oscar. Verder schijnt het dat Heath Ledger zijn rol van The Joker in The Dark Knight baseerde op het personage Alex DeLarge.


15 (13): Lost in Translation (2003 – IMDb: 7.9) – Sofia Coppola
Everyone wants to be found.
Een verlopen filmster is in Tokio om een lucratieve whiskyreclame op te nemen. De jonge vrouw van een fotograaf bevindt zich in dezelfde stad. Ze ontmoeten elkaar en brengen samen een week door, waarin ze veel over elkaar en over het leven leren.

Ondanks het feit dat de film over het tweetal gaat, stellen Bob en Charlotte zich nooit aan elkaar voor.


14 (5): The Godfather: Part II (1974 – IMDb: 9.0 - #3) – Francis Ford Coppola
Keep your friends close, but your enemies closer.
Nu Michael de leider van de familie is, schakelt hij zijn concurrenten uit. Hij wil de zaken uitbreiden naar het Westen van Amerika, maar is ongeduldig van aard en maakt daardoor veel vijanden. Er wordt een aanslag op zijn leven gepleegd en hij besluit om de leiding tijdelijk over te geven aan zijn halfbroer Tom. Michael gaat zelf op zoek naar de verrader van de familie in Cuba.

In eerste instantie wilde Francis Ford Coppola Marlon Brando terughalen in de cast, om Vito Corleone als jonge man te spelen, maar terwijl hij aan het scenario werkte herinnerde hij zich Robert de Niro’s auditie voor de eerste Godfather-film, en gaf hem uiteindelijk de rol.


13 (11): Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966 – IMDb: 9.0 - #4) – Sergio Leone
They formed an alliance of hate to steal a fortune in dead man’s gold
Een oude man heeft goudstukken begraven in een graf en men is dan ook op zoek naar het graf. Twee mannen zijn erbij als hij de bergplaats opbiecht, maar geen van beiden hoort het helemaal. Ze zullen daarom bij elkaar moeten blijven. Een derde man voegt zich bij hen…

De prijs van goud was in 1862 20.672 dollar per ounce, in januari 2009 was dat 821,77 dollar per ounce. Dat betekend dat de 200.000 goudstukken die Tuco, Angel Eyes en Blondie zoeken in 2009 zo’n 8 miljoen dollar waard zouden zijn. Bij sommige scènes in de woestijn in Spanje werden tot 1.500 Spaanse soldaten als figuranten gebruikt.


12 (3): 2001: A Space Odyssey (1968 – IMDb: 8.4 - #91) – Stanley Kubrick
Let the Awe and Mystery of a Journey Unlike Any Other Begin.
Een mysterieuze steen geeft de mensheid in een ver verleden een evolutionaire duw vooruit, en duizenden jaren later, in 1999, wordt eenzelfde steen op de maan gevonden. In 2001 moet ruimteschip S.S. Discovery en zijn bemanning, Kapitein Dave Bowman en Frank Poole, samen met boordcomputer HAL-9000 onderzoeken wat er eigenlijk aan de hand is.

Pas na 25 minuten en 38 seconden wordt er iets gezegd in de film. Tijdens de screening liepen 241 mensen uit de zaal weg. Verder kennen jullie allemaal HAL9000 vast van de zin “Good Morning, Dave”, echter zegt HAL die zin nooit.


11 (17): Goodfellas (1990 – IMDb: 8.8 - #15)– Martin Scorsese
"As far back as I can remember, I've always wanted to be a gangster." -- Henry Hill, Brooklyn, N.Y. 1955.
Gangster Jimmy 'The gent' Conway staat in hoog aanzien bij zijn misdaadcollega's. Hij neemt de jonge Henry Hill onder zijn hoede en leert hem alle fijne kneepjes van het gangstervak. Tommy is zijn trouwe, maar driftige vriend en grote voorbeeld. Henry bouwt een bestaan op waarin drughandel en moord centraal staan.

Het woord “fuck” wordt 296 keer gezegd, gemiddeld zijn dat er 2,04 per minuut. Ongeveer de helft daarvan wordt gezegd door Joe Pesci. Verder zei Ray Liotta dat Robert De Niro en Nancy Sinatra hem inwijdden in de Maffioso films door een nep paardenhoofd in zijn kleedkamer te leggen.


Lijstje:
25. Magnolia
24. Alien
23. Terminator 2: Judgement Day
22. The Lord of the Rings; The Fellowship of the Ring
21. The Big Lebowski
20. The Silence of the Lambs
19. Donnie Darko
18. Eternal Sunshine of the Spotless Mind
17. Taxi Driver
16. A Clockwork Orange
15. Lost in Translation
14. The Godfather: Part II
13. Il Buono, il Brutto, il Cattivo
12. 2001: A Space Odyssey
11. Goodfellas

En daarmee zijn we alweer klaar voor vandaag! Oorspronkelijk was het de bedoeling om vandaag bekend te maken wie de bioscoopbonnen hebben gewonnen, maar dat plan gaat helaas niet door. Morgen worden de winnaars dus bekend gemaakt, tegelijkertijd met de nummers 10-1.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Frank_Costello

Avatar

Toch een paar verrassingen (grote favoriet 2001 samen met The Godfather Part II zo "laag").

Verder top T+)

filmgast

Avatar

Afgelopen week 2001 bekeken...is denk ik ook de laatste keer geweest. Ziet er erg goed uit voor die tijd, maar het kon mijn aandacht er niet bij houden.

spacey

Avatar

Visualcatch "Afgelopen week 2001 bekeken...is denk ik ook de laatste keer geweest. Ziet er erg goed uit voor die tijd, maar het kon mijn aandacht er niet bij houden."


Je bent daar niet de enige in, daar hebben namelijk erg veel mensen last van Smiley face

Heb zelf mijn top lijstje helaas niet kunnen doorgeven, omdat ik te druk ben geweest de afgelopen tijd. Volgend jaar maar weer dan...

McMurphy

Avatar

Hoppa 2001 uit de top 3 T+). Had Eternal Sunshine en Donnie wel in de top 10 verwacht trouwens :}

Thiver

Avatar

spacey "Je bent daar niet de enige in, daar hebben namelijk erg veel mensen last van Smiley face"

:B

benjamin

Avatar

The Fellowship Of The Ring als hoogst genoteerde LOTR?

wallace

Avatar

Volgensmij hoor je in Goodfellas wel in elke zin een keer fuck.

nieuwslaatste nieuws

meest populair