FEATURED: 2012

Wij zagen de eerste vijftig minuten.



2012 is de nieuwste film van Roland Emmerich, de regisseur die we allemaal kennen van blockbusters als Independence Day en The Day After Tomorrow. Een regisseur die goed is in het vernietigen van de wereld, dat beeld probeert hij – althans, zo lijkt het wel – nog eens te bevestigen met deze film.

De film gaat over een wetenschapper die in 2009 al ontdekt dat er ‘iets’ mis is met de deeltjes die de zon uitstraalt. Dat ‘iets’ zal leiden tot een groot aantal allesvernietigende rampen. Die rampen zullen plaatsvinden in het jaar 2012, rond de tijd dat de Maya kalender afloopt. Omdat de grote overheden van de wereld voorkennis hebben, kan men proberen zoveel mogelijk mensen te redden. In alle tumult die ontstaat probeert Jackson Curtis (gespeeld door John Cusack) samen met zijn familie de rampen te overleven.

Hoe is dit idee tot stand gekomen? Harald Kloser, de schrijver / producer van de film had het volgende te vertellen: “elke beschaving op aarde heeft een overstromingsmythe. Dingen gaan fout, de opbouw van de samenleving werkt niet meer en de planeet begint overnieuw. Sommige mensen krijgen de kans om een nieuwe cultuur, een nieuwe samenleving en een nieuwe beschaving op te bouwen.” Het idee kwam tot uitwerking toen Kloser en Emmerich het verhaal ontdekten van de Maya kalender. Op 21 december 2012 komt deze namelijk aan het einde van de dertiende cyclus en niets zou die datum volgen. Een klein onderzoek levert echter tegenstrijdige resultaten op. Het zou zo zijn dat de Maya kalender niet afloopt, maar gewoon aan de volgende cyclus begint. Tot dusverre de 2012 mythe.

Maar al met al is het natuurlijk gewoon een film. Een film die het doel dient te entertainen en veel geld binnen te slepen voor de studio.

Zoals al gezegd is de film geregisseerd door Roland Emmerich, die ook samen met Harald Kloser het scenario schreef. Beide heren hebben al eerder samengewerkt aan The Day After Tomorrow, maar ook aan 10.000BC. Uitvoerende producenten zijn Roland Emmerich, Michael Wimer en Ute Emmerich. Verder zijn de hoofdrollen aan John Cusack (hij speelt de rol van Jackson Curtis), Chiwetel Ejiofor (Adrian Helmsley), Amanda Peet (Kate Curtis), Danny Glover (President Thomas Wilson) en Woody Harrelson (Charlie Frost).

Deze film is naar het schijnt de grootste onderneming van Emmerich tot nu toe. Als we even kijken naar het budget wordt dat verhaal bevestigd. Independence Day had een budget van 75 miljoen dollar, The Day After Tomorrow 125 miljoen dollar, en 10.000 BC een budget van 105 miljoen dollar. 2012 steekt daar met kop en schouders bovenuit, met een budget van ongeveer 200 miljoen dollar. Waarschijnlijk is dat ook nodig vanwege de gigantische hoeveelheid special effects die er nodig zijn bij de film. In de afgelopen twee trailers (1, 2) hebben we al kunnen zien dat er veel special effects aan te pas komen, en volgens de Visual Effects Supervisor, Marc Weigers, bestaat ongeveer de helft van de film uit visuele effecten. Daar vallen dus ook de sets onder.

Tot zover de achtergrondinformatie. Hoe is de film? Voordat ik in de bioscoop de eerste vijftig minuten van de film mocht zien, heb ik de trailer en de vijf minuten durende feature gekeken. Allebei gaven me de indruk van een film die boordevol special effects moet zitten, en het belangrijkste van de film leek mij ook de rampen die plaats gaan vinden. Dat geheel van special effects en allesvernietigende gebeurtenissen zou dan waarschijnlijk belangrijker zijn dan goed acteerwerk en een goed verhaal.

Over het algemeen heb ik niet zo’n hoge dunk van de films die Emmerich heeft gemaakt. Ze zitten boordevol spektakel en dat is het wel zo’n beetje. Een goed verhaal lijkt ondergeschikt aan dat spektakel. Dat slaat aan bij het grote publiek, en dat is ook de reden dat hij dit keer zo’n hoog budget heeft gekregen. Zoals je zult begrijpen ben ik dus niet met al te hoge verwachtingen gegaan.

In de bioscoop heb ik mijn best gedaan om zo neutraal mogelijk te kijken. En op zich moet ik heel eerlijk zeggen dat het me niet tegen is gevallen. De beelden die ze lieten zien waren spectaculair, het verhaal trok me op sommige momenten zelfs en uiteindelijk heb ik me wel vermaakt. Helaas heb ik niet de hele film gezien, maar slechts een deel, en al met al moet ik toegeven dat ik best benieuwd ben naar hoe hij afloopt. Goed, het leek me op het eerste gezicht een herhalingsoefening van Independence Day, The Day After Tomorrow en 10.000 BC en wellicht is het dat ook, maar zeg nou zelf: het kan best leuk zijn om te kijken hoe Emmerich het er dit keer vanaf brengt.

NieuwsFilm

meest populair