Let The Right One In beste film 2009

De Nederlandse filmjournalisten zijn het met elkaar eens.

De Zweedse vampierfilm Let the right one in is door de Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2009. De tweede plaats is voor de Pixar animatiefilm UP en op de derde plek staat Slumdog Millionaire, de winnaar 8 Oscars.

In Let The Right One In ontmoet de 12-jarige en vaak gepeste Oskar zijn nieuwe buurmeisje en de twee worden vrienden. Sinds ze naast Oskar en zijn familie is komen wonen, sterven plotseling een hoop mensen, maar niemand weet waarom, behalve Oskar, die een geheim van zijn buurmeisje weet.

De Nederlander Hoyte van Hoytema tekende voor het camerawerk bij Let The Right One In. De verkiezing tot film van het jaar is opvallend omdat Let the right one maar in relatief weinig bioscopen te zien is geweest. Lees de recensie en de Blu-Ray Review van FilmTotaal.

De critici kozen Kan door huid heen van Esther Rots als beste Nederlandse film van 2009. De film vertelt het verhaal over een vrouw die op het platteland een verkrachting hoopt te verwerken. Het won eerder al drie prijzen op het Nederlands Filmfestival. Op de tweede plaats eindigde Nothing Personal en de derde plaats is voor Komt een vrouw bij de dokter.

Aan de verkiezing deden zo'n zeventig filmjournalisten mee, bestaande uit een aantal dagbladen, diverse omroepbladen en websites, Revu, Film1, Vrij Nederland, het ANP, de Gaykrant, Schokkend Nieuws en de Filmkrant. Het was de zevende keer dat de Nederlandse critici de beste film van het jaar kozen.



NieuwsFilm

meest populair