The Hurt Locker stunt tijdens de PGA awards

Is Avatar dan toch niet een 'zekerheidje' bij de Oscars?

Avatar is nu al weer een tijdje uit en doet het bijzonder goed. De film harkt een recordhoeveelheid geld binnen; The Dark Knight is reeds ingehaald en Titanic is in zicht. Ook bij de critici doet de film het goed. Zo werd vorige week nog de Golden Globe voor 'beste film' gewonnen, waarmee James Camerons film tevens een enorme kanshebber is voor de Oscar.

Gisteravond is daar echter een klein scheurtje in gekomen. Tijdens de Producers Guild of America (PGA) awards werd The Hurt Locker verkozen tot de beste film van 2009. Weinig mensen zagen dit aankomen en Kathryn Bigelows film is nu ineens minstens zo kansrijk om hetzelfde kunstje te flikken tijdens de Oscars.

Bigelow, scenarist Mark Boal en co-producenten Nicholas Chartier en Greg Shapiro namen de Darryl F. Zanuck Producer of the Year Award in Theatrical Motion Pictures in ontvangst, wat simpelweg inhoudt dat The Hurt Locker tot beste film is verkozen. De overige kandidaten waren Avatar, Up In The Air, An Education, Invictus, District 9, Star Trek, Up, Precious en Inglourious Basterds.

Pixars Up won 'beste animatiefilm' en de award voor 'beste documentaire' ging naar The Cove.

De PGA award voor 'beste film' is vaak een goede indicatie voor wat er tijdens de Oscars zal gaan gebeuren. Dertien van de laatste twintig PGA winners namen datzelfde jaar ook de Academy Award mee naar huis. Spannend dus!

Dit weekend waren overigens ook de SAG awards. Lees hier wie daar in de prijzen zijn gevallen.

NieuwsFilm

meest populair