Blu-Ray Review: The Lord of The Rings Motion Picture Trilogy Box

Hoe zit het nu eigenlijk echt met deze langverwachte High Definition versie van The Lord of The Rings?


Regie: Peter Jackson | Cast: Elijah Wood (Frodo), Sean Astin (Sam), Ian McKellen (Gandalf), Viggo Mortensen (Aragorn) e.a. | Speelduur: 178, 179 & 201 minuten | Jaar: 2001-2003 | Retail release: 6 april 2010 | EAN: 8716777931585 | FT recensie (The Return of the King)

Toen in 2001 The Lord of The Rings: The Fellowship of the Ring verscheen had niemand verwacht dat de LOTR trilogie van regisseur Peter Jackson zo goed gewaardeerd zou worden. Van te voren werd de boekenreeks, met In de Ban van de Ring als de Nederlandse titel, van J.R.R. Tolkien als onverfilmbaar beschouwd. De drie films leverden wereldwijd bijna $3 miljard op en wonnen uiteindelijk 17 Oscars, waarvan de Oscars voor Beste Film werd verdiend met het laatste deel, The Return of the King (2003). Alle drie de films verschenen uiteindelijk ook in de verlengde "Extended Editions" versies. In elk van de drie LOTR films werd circa 20 minuten aan extra materiaal verwerkt. Begin deze maand verscheen de trilogie eindelijk op Blu-Ray. Deze langverwachte set werd voorafgaand aan de release flink bekritiseerd. De uitgave bevat namelijk enkel de bioscoopversies van de films en de extra's zouden in Standaard Definition worden meegeleverd.

In Lord of The Rings beslist een magische ring met bovenaardse krachten over de toekomst in het land van Midden-Aarde. Wanneer de Ring in handen van de jonge hobbit Frodo komt, moet hij het opnemen tegen Sauron, heerser van de duisternis. Er ontstaat een strijd die gaat om het behoud of de ondergang van de wereld. In The Fellowship of the Ring komt de eeuwenoude ring, die jaren zoek is geweest, terecht bij de kleine Hobbit Frodo. Als de tovenaar Gandalf erachter komt dat deze ring eigenlijk de Ene Ring is waar de slechte Sauron naar op zoek is, gaat Frodo samen met Gandalf, een Dwerg, een Elf, twee Mensen en drie andere Hobbits op een groots avontuur om deze te vernietigen. The Two Towers trekken Frodo en Sam verder in de richting van Mordor om hun taak te volbrengen. Hierbij krijgen ze hulp uit onverwachte hoek. Ondertussen proberen Merry en Pippin te ontsnappen uit de handen van de Orcs, en helpen Legolas, Aragorn en Gimli koning Theoden van Rohan in zijn strijd tegen de legers van Saruman. In The Return of The Kings beginnen Sam en Frodo samen met de Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige 'Ene Ring' te vernietigen. De legers van Gondor trekken ondertussen ook richting Mordor in de hoop daar definitief af te rekenen met Saurons legers.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van de Blu-Ray release van LOTR:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt de LOTR trilogie respectievelijk 92%, 96% en 94%. De IMDb noteren de films een 8.8 (bij 371 duizend stemmen), een 8.7 (bij 312 duizend stemmen) en een 8.8 (bij 346 duizend stemmen). Hiermee staat de trilogie respectievelijk op een 18e, 28e en een 11e plaats in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal geven de films gezamenlijk een 8,8, een 8,5 en een wederom een 8,8. Alleen het laatste deel is op FilmTotaal gerecenseerd. Recensent Ruben gaf in 2003 4,5 ster aan The Return of the King.
De productiebudgetten van LOTR waren achtereenvolgens $93 miljoen, $94 miljoen en weer $94 miljoen. In het openingsweekend in de States haalde de films $47 miljoen, $62 miljoen en $73 miljoen op. De wereldwijde tellers stopte uiteindelijk op $871 miljoen, $925 miljoen en $1,1 miljard. Na James Camerons Avatar en Titanic is The Return of the King de best verdienende film ooit. De totaalscore van de drie films komt neer op zo'n $2,9 miljard. In Nederland bracht de trilogie zo'n $46 miljoen op.

DE BLU-RAY DISK
We bekijken de zes disc Motion Picture Trilogy Blu-Ray box. Het recensie-exemplaar dat bekeken is, werd aangeleverd in een fraaie glimmende / glossy box met daarin een vrij forse Blu-Ray keepcase. Op de hoes zien we het LOTR logo met daarom heen de bekende "zwarte taal", dat vertaald kan worden naar "One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the Darkness bind them.". Op een sticker staat vermeld dat er 7 uur aan extra's wordt meegeleverd. Wat écht heel jammer is, is dat er een "papiertje" om de hoes zit geplakt voor de Nederlandse beschrijving. Het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergrotingen):





DE EXTRA'S
Op de Blu-Ray / Dvd discs van LOTR staat een enorme hoeveelheid aan extra's. Aangezien deze extra's voornamelijk overeenkomen met de extra's van de eerdere (vele) Dvd versies, wordt hier niet uitgebreid bij stilgestaan.

Nieuwe extra's * *
Op de drie Blu-Ray discs waarop de films te zien zijn, staan enkele "nieuwe" extra's. Deze bestaan uit teasers en trailers, de The Lord Of The Rings Trilogy Supertrailer en de The Lord Of The Rings: Aragorn's Quest Videogame Trailer. Dit is uiteraard niet waar de fan op zit te wachten. Blu-Ray is ook uitgevonden om wat meer met de extra's te kunnen doen. Overigens is te begrijpen dat er voor grotere extra's (te) weinig ruimte over is op de schijven.

De extra's op de Special Features discs
Hieronder de opsomming van de extra's die bekeken kunnen op de afzonderlijke drie Special Features Dvd's. Niet in High Definition. De waardering zou in * * * * * kunnen zijn. Dit is echter niet gegeven, omdat het ten eerste "oude" extra's zijn en ten tweede zijn deze extra's niet in High Definition.

The Fellowship of the Ring - extra's * * *
•Welcome to Middle-earth: Houghton Mifflin In-Store Special (+/- 17 min)
•Quest for the Ring FOX TV Special (+/- 21 min)
•A Passage to Middle-Earth: SCI-FI Channel Special (+/- 42 min)
•lordoftherings.net Featurettes (15 clips in +/- 41 min)
•Theatrical Trailers (2 Teasers + 1 Final Trailer)
•TV Spots (6 spots in +/- 3 min)
•Enya "May It Be" Music Video (+/- 4 min)
•Special Extended DVD Edition Preview (+/- 3 min)
•Behind the Scenes Preview of "The Two Towers" (+/- 11 min)
•"The Two Towers" Video Game Preview by EA (+/- 3 min)

The Two Towers - extra's * * *
•On the Set "The Lord of the Rings: The Two Towers" - Starz Encore Special (+/- 14 min)
•Return to Middle-earth: WB Special (+/- 43 min)
•"The Long and Short of It" - A Short Film Directed by Sean Astin (+/- 7 min)
•The Making of "The Long and Short of It" (+/- 8 min)
•lordoftherings.net Featurettes (8 clips in +/- 35 min)
•Theatrical Trailers (1 Teaser + 1 Theatrical Trailer)
•TV Spots (16 spots in +/- 9 min)
•Emiliana Torrini "Gollum's Song" Music Video (+/- 4 min)
•Special Extended DVD Edition Preview (+/- 5 min)
•Behind the Scenes Preview of "The Return of the King" (+/- 13 min)
•"The Return of the King" Video Game Preview by EA (+/- 3 min)

The Return of the King - extra's * * *
•The Quest Fulfilled: A Director's Vision (+/- 23 min)
•A Filmmaker's Journey: Making "The Return of the King" (+/- 27 min)
•National Geographic Special: "The Lord of the Rings: The Return of the King" (+/- 52 min)
•lordoftherings.net Featurettes (6 clips in +/- 22 min)
•Theatrical Trailers (2 Trailers)
•TV Spots (13 spots with total length of +/- 7 min)
•"The Lord of the Rings" Trilogy Supertrailer (+/- 6 min)
•The Battle for Middle-earth Continues - Video Games from EA (+/- 3 min)

BEELD EN GELUID
Getest op Beeld via de Panasonic plasma TH-42PZ80E, Blu-Ray via de Sony PlayStation 3, geluid via Harman Kardon HS 200.

Beeld: Het beeld van de Blu-Ray uitgave van de LOTR trilogie komt volgens de hoes in 1080p 16 : 9 (2.40). Na het bekijken van de film in High Definition valt er als enige op te merken dat het haarscherpe en uitstekende beeld de iets gedateerde visual effects minder flatteert. Het is soms duidelijk te zien dat we sinds 2003 al weer wat stapjes verder zijn op dit gebied. Dit neemt verder niet weg dat het prachtig is wat we te zien krijgen. De diepte en de donkere beelden zijn allemaal net wat stappen beter dan bij de eerdere Dvd versies. Een 9,5.

Geluid: Er zijn een Engelse DTS-HD 6.1 ES en een Franse DTS-HD 5.1 geluidstrack meegeleverd. Simpelweg een geweldig geluid! Heerlijk, volume op de juiste stand en dan gewoon genieten. De heftige actiescènes worden afgewisseld met heerlijke zachte scenes met vele achtergrond geluiden. De 6.1 track is een nieuwigheidje, die de ware geluidfreaks waarschijnlijk erg waarderen.

Ondertitels: De ondertitels bij de film zijn in het Nederlands.

CONCLUSIE
Over de LOTR films hoeft weinig meer geschreven te worden. Over deze Blu-Ray uitgave kan dat echter wel, want enerzijds zijn de fans terecht teleurgesteld. Waar zijn de Extended Editions? En waarom zijn de (oude!) extra's van de Dvd uitgave in SD meegeleverd? Dit is mede frustrerend omdat het al een tijd duurde voordat de films op Blu-Ray te krijgen waren.
Als er puur naar de kwaliteit van de HD versies wordt gekeken, dan kan niet anders gezegd worden dat de fan in zijn nopjes mag zijn met deze Blu-Ray box. De HD schijven beschikken over de beste kwaliteit in beeld en geluid.
De Extended Editions verschijnen rond de release van het eerste deel van The Hobbit in 2011 of 2012. Tot die tijd moeten we het doen met deze - iets wat gehandicapte - Blu-Ray uitgave of één van de vele Dvd uitgaven met Extended versies.

FT cijfer
8,7
Beeld
9,5
Geluid
9,5
Extra's
4
Verpakking
8
Eindcijfer
8-

VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray versie zijn er ook vele DVD versies verschenen, o.a. verkrijgbaar bij de FilmTotaal DVD shop.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal


Met dank aan uitgever A-Film voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair