Geldzaken rond Twilight, Spider-Man en Harry Potter

Salarisgekte in Hollywood.

Er zijn wat financiële cijfers bekend geworden rond enkele grote (aankomende) Blockbuster films. Ten eerste meldt de website Vulture dat de sterren uit de Twilight cast, bestaande uit Kristen Stewart, Robert Pattinson en Taylor Lautner, elk $25 miljoen incasseren voor de aanstaande Breaking Dawn tweeluik, het vierde deel uit de Twilight Saga. Daarnaast krijgen ze ook nog 7,5% van de opbrengst. Inclusief hun basissalaris komt neer op een bedrag van ruim $40 miljoen. Voor het eerste deel kregen ze circa $2 miljoen en voor New Moon was het al $12 miljoen.

Op bovenstaande salarissen mag Andrew Garfield komende jaren behoorlijk jaloers zijn. De website Deadline meldt namelijk dat de nieuwe Peter Parker slechts $500.000 opstrijkt voor zijn werk voor de aanstaande Spider-Man reboot (2012). Mochten er vervolgen komen op de film, dan krijgt hij wederom een erg mager loonafschriftje thuisgestuurd. Hij krijgt voor de mogelijke sequels "slechts" $1 en $2 miljoen. Tobey Maquire kreeg nog een startsalaris van $4 miljoen en zou zo'n $50 miljoen hebben gekregen bij een vierde deel.

De website Deadline had nog meer opvallend dollarnieuws. De Potter film Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007) zou, ondanks een wereldwijde opbrengst van $940 miljoen en een productiebudget van $150 miljoen, alsnog in de rode cijfers zijn beland. De film van David Yates zou maar liefst $167 miljoen in het rood staan... Distributiekosten ($211 miljoen) en rentekosten ($57 miljoen) waren onderdeel van de klaarblijkelijk enorme kostenpost bij de vijfde Potter.



NieuwsFilm

meest populair