Blu-Ray Review: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1

Daar waar alle fans bang voor zijn, maar ook op wachten: het einde van Harry Potter komt in zicht.


Regie: David Yates | Cast: Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger), Rupert Grint (Ron Weasley), Bill Nighy (Rufus Scrimgeour), Alan Rickman (Severus Snape), e.a. | Speelduur: 146 minuten | Jaar: 2010 | Bioscooprelease: 17 november 2010 | Retail release: 8 maart 2011 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid:: Engels DTS-HD MA 5.1 - Nederlands, Vlaams, Frans, Duits, Italiaans DD 5.1 | Ondertitels: Duits, Engels, Italiaans, Nederlands, Vlaams | EAN: 5051888073674 | FilmTotaal recensie

Over een paar maanden dan wordt er definitief een punt gezet achter de Harry Potter saga die in november 2001 startte met Harry Potter and the Sorcerer's Stone. Bijna 10 jaar later maken de fans zich op voor het tweede deel van The Deathly Hallows, waarvoor alle visual effects uit de hoge hoed worden gehaald om het slotstuk op het witte doek te toveren. Ditmaal ook in 3D. Het eerste deel van The Deathly Hallows verscheen afgelopen november in de bioscoop. Net als de voorgangers was het, dit keer met $950 miljoen, een enorm financieel succes en ook de critici en de fans waren er veelal zeer tevreden over. Ter voorbereiding op je laatste Harry Potter bioscoopbezoekje is sinds begin deze maand Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 op Blu-Ray verkrijgbaar.
 
SYNOPSIS
In Harry Potter 7.1 beginnen Harry, Ron en Hermelien aan hun levensgevaarlijke missie om het geheim achter Voldemorts onsterfelijkheid en macht te vinden en vernietigen - de Gruzielementen. Nu ze alleen en op de vlucht zijn, moeten de vrienden meer dan ooit op elkaar vertrouwen maar de Duistere Krachten die hen omgeven, dreigen hen uit elkaar te drijven. Ondertussen is de tovenaarswereld een gevaarlijke plek geworden. De lang gevreesde strijd is losgebarsten nu de Heer van het Duister het Ministerie van Toverkunst en zelfs Zweinstein heeft overgenomen. Iedereen die hem tegenwerkt, wordt geterroriseerd en gearresteerd. De Uitverkorene is nu de prooi waar alle Dooddoeners op jagen. Ze hebben de opdracht gekregen Harry op te pakken en naar Voldemort te brengen... levend.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Harry Potter 7.1 of klik door naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Harry Potter 7.1 een flinke 79%. De IMDb noteert een 7,8 (bij ruim 67 duizend stemmen). De bezoekers van FilmTotaal geven gezamenlijk een 7,6. Naar aanleiding van zijn recensie geeft FT recensent Kaj van Zoelen 3,5 ster aan de zevende Potter film.
De reactie van FT bezoeker Joop90: Voor mij de beste Harry Potter (tot nu toe). Lekker donker, deprimerend, stijlvol gefilmd... Dat vele de film te lang vinden die moeten toch wel eens de boeken lezen. Weinig of niets werd uit de film gelaten en zo zou het moeten zijn! Het einde nodigt uit voor de laatste...
Het productiebudget van The Deathly Hallows: Part 1 bedroeg circa $150 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende David Yates' derde bioscoopfilm ruim $125 miljoen en eindigde op ruim $295 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op ruim $952 miljoen. In Nederland werd het enorme bedrag van $13,8 miljoen opgehaald.
 
DE BLU-RAY DISK
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray uitgave van Harry Potter 7.1. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. De vormgeving komt overeen met drie eerdere personageposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).
 

 
DE EXTRA'S
Disc 1: Maximum Movie Mode | Het Verhaal Achter het Verhaal | Deleted scènes | Behind the Soundtrack | The Wizarding World of Harry Potter | Trailers
De Blu-Ray van Harry Potter 7.1 bevat naast BD-Live een mooi aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van ruim 1 uur en 10 minuten. Op uitgaven van Warner Bros. zien we vaak de Maximum Movie Mode terug. Zo ook nu weer, ditmaal gepresenteerd door acteur Jason Isaacs. De afzonderlijke korte docu's zijn ook los te bekijken via de focuspoints. De meest fraaiste is Creating Dobby and Kreacher. Op de tweede schijf staat ook een reeks fraaie extra's met acht variërende deleted scenes en een verzameling van vijf kortere docu's onder de titel Het Verhaal Achter het Verhaal. Leuk hierbij zijn de korte toevoegingen The Seven Harrys en The Frozen Lake, die ingaan op twee mooie scenes uit de film. Ook kan je kijken naar de docu's over soundtrack en het attractiepark The Wizarding World of Harry Potter in Orlando.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het zal je niet verbazen. Net als bij de Blu-Ray van Harry Potter and the Half-Blood Prince zit het beeld en geluid prima in elkaar. Een nadeel bij High Definition uitgaves is dat de visual effects duidelijk zichtbaarder worden. Ook bij deze schijf is dit het geval. Het is echter scherp, ziet er prima uit tijdens bij de donkere beelden, heeft mooie kleuren en daarom valt er verder niets op aan te merken.

EINDBEOORDELING
Het is van Warner Bros. een enorm sterke zet geweest om de laatste Harry Potter verfilming in tweeën te delen. Het eerste deel is gelukkig een prima inleiding van het definitieve einde van de Harry Potter filmsaga, die reeds 10 jaar onderweg is. De fans hebben 13 juli vast en zeker in kapitalen in de agenda staan.
De Blu-Ray is van uitstekende kwaliteit. Beeld en geluid zijn bovengemiddeld en de extra's, verdeeld over twee schijven, zijn fraai en variërend. Naar verwachting kunnen we bij de Blu-Ray release van Part 2 een compacte uitgave verwachten met alle acht films. Tevens volgen nog de Ultimate Blu-Ray Editions van deel 3 tot en met 7.2.

Vanaf heden wordt de cijfermatige waardering voor beeld, geluid, verpakking en extra's definitief weggelaten. Daarvoor in de plaats wordt de aandacht gevestigd op de bovenstaande eindbeoordeling.

VERKRIJGBAARHEID
Naast de Blu-Ray versie van Harry Potter 7.1 is er een 2 disc Dvd versie verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.
 
Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair