Blu-ray

Blu-Ray Review: Unknown

Liam Neeson wederom als vliegensvlugge actieheld.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Bram de Groot op 13.10.2011 om 08:47 in Blu-ray


Regie: Jaume Collet-Serra | Cast: Liam Neeson (Martin Harris), Diane Kruger (Gina), January Jones (Elizabeth Harris), Bruno Ganz (Ernst Jürgen), Sebastian Koch (Leo Bressler), Aidan Quinn (de andere Martin Harris), Frank Langella (Rodney Cole), e.a. | Speelduur: 113 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 11 mei 2011 | Retail release: 14 september 2010 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.4 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5051888083239 | FilmTotaal Recensie

In 2008 hadden de Franse regisseur Pierre Morel, bekend van o.a. Banlieue 13 (2004), en acteur Liam Neeson een enorm succes met de wraakfilm Taken. Ondanks dat het in Europa al op Dvd/Blu-Ray beschikbaar was, leverde het alsnog zo'n $145 miljoen op in de States. Dit doorslaande succes gaf waarschijnlijk de doorslag voor het script van Unknown van de Spaanse regisseur Jaume Collet-Serra, regisseur van o.a. Orphan (2009) en House of Wax (2005). Wederom draafde Neeson op als een man die alles op alles zet om de waarheid boven tafel te krijgen. Het werd een vergelijkbaar succes met redelijke recensies en wederom een mooie Box Office opbrengst. Sinds kort is de wraakfilm op Blu-Ray verkrijkbaar, met als bonus Blu-Ray disc: Taken!

SYNOPSIS
In Unknown raakt Dr. Martin Harris (Neeson) na een auto-ongeluk in Berlijn in een coma. Als hij bijkomt, ontdekt hij dat zijn vrouw (Jones) hem ineens niet meer herkent en dat een andere man (Quinn) zijn identiteit heeft aangenomen. De overheid gelooft hem niet en laat hem links liggen, en mysterieuze huurmoordenaars hebben het op hem gemunt. Dr. Harris voelt zich verlaten, vermoeid en vervreemd. Met hulp uit onverwachte hoek (Kruger) wordt hij gedwongen om met gevaar voor eigen leven uit te zoeken wie hij is en hoe ver hij wil gaan om de waarheid te achterhalen.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van Unknown of klik verder naar de HD versies:WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt Unknown een matige 55%. De IMDb noteert een mooie 7,0 (bij ruim 55 duizend stemmen). Ook de bezoekers van FilmTotaal geven een 7,0. FT recensent Thomas Hermssen geeft naar aanleiding van zijn recensie 3,5 ster aan de actiefilm.
Een reactie van FT bezoeker Acer: ...prima actie film, die van mij een acht krijgt. Of mijn hoge verwachtingen uiteindelijk zijn ingelost, dat niet direct. In vergelijking met "Taken" daar doet het net wat onder voor, verder ook het verhaal dat een beetje voor de hand liggend is. Neemt allemaal niet weg, dat het zorgt voor een vermakelijke avond. Dus kijken maar!
Het productiebudget van Unknown bedroeg circa $30 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Jaume Collet-Serra's vierde speelfilm $21,9 miljoen en eindigde na 84 dagen op $63,7 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op het nette bedrag van $130,8 miljoen. In Nederland leverde de film zo'n $1,0 miljoen op.

DE BLU-RAY DISC
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray uitgave van Unknown. Het recensie-exemplaar komt in een standaard Blu-Ray keepcase. Via een code kan er een digitale kopie gedownload worden. Via een "sticker" wordt duidelijk gemaakt dat ook Taken is toegevoegd op een Blu-Ray schijf. De vormgeving heeft veel weg van een eerdere filmposter. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).DE EXTRA'S
Disc 1: Liam Neeson: Known Action Hero | Unknown: What is Known?
Disc 2: De film Taken van Pierre Morel en met Liam Neeson
De Blu-Ray van Unknown bevat een beperkt aantal extra's met een gezamenlijke speelduur van zo'n 10 minuten. Meest opvallende extra is uiteraard de "gratis" Blu-Ray disc van Taken, een extraatje van Warner Bros. zullen we maar zeggen. Dit zal de fan zeker kunnen waarderen. De hoeveelheid extra's van Unknown valt helaas wat tegen, aangezien er slechts twee korte docu's op de schijf staan. De eerste Liam Neeson: Known Action Hero gaat in op de acteur Neeson en zijn status als actieheld. De tweede docu Unknown: What is Known? gaat voornamelijk in op het plot en de voornaamste personages in de hoofdfilm.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Het beeld- en geluid van Unknown zijn ondanks de wat grauwe en winterse beelden van prima kwaliteit. De verschillende surroundkanalen moeten af en toe flink aan de bak tijdens de actiescènes. Maar ja, wat kunnen we anders verwachten van een uitgave van een onlangs verschenen film? Hetzelfde kan zo'n beetje gezegd worden over de Blu-Ray disc van Taken. Ook bij deze film is het geluid erg lekker.

CONCLUSIE
Unknown is een zeer vermakelijke actiethriller, die in bepaalde opzichten veel wegheeft van Taken. Liam Neeson lijkt ondertussen vast te roesten in het genre. De prima acteur zien we in 2012 in nog meer (stevige) actiefilms, zoals The Grey, Clash of the Titans 2 en Battleship. In 2013 wordt Taken 2 verwacht.
De Blu-Ray van Unknown is met name interessant omdat ook Taken is bijgevoegd. Erg leuk! Van de extra's moet de schijf het echter niet hebben. Beeld en geluid zijn zoals we mogen verwachten van een onlangs verschenen titel.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Unknown is er een 2 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Bros. voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

4 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Idd die Taken film is best wel leuk erbij te hebben...

KeesjeNL

Avatar

Ik had er iets meer van verwacht, al met al een aardige film voor op een natte avond:). De stad Berlijn wordt overigens wel héél mooi en grauw in beeld gebracht.

benjamin

Avatar

Die blu-ray van "Taken" erbij is voor mij eerder een reden om hem niet te kopen. "Unknown" vond ik best nog wel een aangenaam filmpje.

filmjunky

Avatar

Goeie film!
laatst meteen op blu-ray gehaald!
en je krijgt taken er gratis bij wat wil je nog meer T+)