Blu-Ray Review: Drive

Ryan Gosling in dé "fan favorite" van 2011.


Regie: Nicolas Winding Refn | Cast: Ryan Gosling (Driver), Carey Mulligan (Irene), Bryan Cranston (Shannon), Albert Brooks (Bernie Rose), Oscar Isaac (Standard), Christina Hendricks (Blanche), Ron Perlman (Nino), Kaden Leos (Benicio), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2011 | Bioscooprelease: 3 november 2011 | Retail release: 5 maart 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans | Uitgever: Twin Pics / Cineart | EAN: 5414939196317 | FilmTotaal Recensie

Nicolas Winding Refns Drive was in 2011 misschien wel een van de meest besproken films van het jaar. De indie film van de Deense regisseur van o.a. Bronson (2008) en Valhalla Rising (2009) werd met luid applaus ontvangen op verschillende filmfestivals en groeide daarna uit tot een "fan favorite". Ook voor hoofdrolspeler Ryan Gosling was het een flink succes. Nadat hij eerder al sterke rollen had in The Notebook (2004) en Blue Valentine (2009) betekende zijn rol als de zwijgzame Driver zijn definitieve doorbraak bij het grote publiek, waardoor hij ook te zien was in grote Hollywood titels als Crazy, Stupid, Love. en later dit jaar acte de presence geeft in Gangster Squad. Het harde misdaaddrama Drive verzamelde sinds zijn release vele nominaties en prijzen, noteerde een respectabele $74 miljoen aan de wereldwijde bioscoopkassa en werd door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten verkozen tot beste film van 2011. De liefhebbers hebben de Blu-Ray waarschijnlijk al in huis.

SYNOPSIS
In Drive is Driver (Gosling) een stuntcoureur in Hollywood, die bijverdient als bestuurder van vluchtauto's in het criminele circuit. Hij wordt verliefd op zijn mooie buurvrouw Irene (Mulligan), een jonge moeder die wordt meegesleept in de onderwereld praktijken van haar man, de ex-gedetineerde Standard (Isaac). Wanneer een klus gruwelijk fout gaat, moet Driver doen waar hij goed in is om Irene en haar zoontje te redden.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer Drive of klik verder naar de HD versies:



WAARDERING & BOX OFFICE
Drive kreeg slechts één Oscarnominatie in de categorie "Best Achievement in Sound Editing", ontving een Golden Globe nominatie, won een prijs op het Cannes Film Festival en nog veel meer nominaties en prijzen. Op Rotten Tomatoes krijgt Drive een fraaie 93%. De IMDb noteert een 8,0 bij ruim 150 duizend stemmen. Hiermee staat het op een 247e plaats in de IMDb Top 250. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen het misdaaddrama ook met een 8,0. FT recensent Kaj van Zoelen gaf naar aanleiding van zijn recensie de volle vijf sterren.
Een reactie van FT bezoeker Benjamin: Geen 'Fast And The Furious'-achtige toestanden hier, maar een meesterlijke klassebak die zonder enige moeite één van de allerbeste films van 2011 is geworden. Alles zit gewoon goed, maar uitschieter is toch de fenomenale rol van Ryan Gosling - eigenlijk zou de Oscar nu al bekend moeten zijn.
Het productiebudget van Drive bedroeg circa $15 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Nicholas Winding Refns negende speelfilm $11,3 miljoen en eindigde op $35,1 miljoen. Wereldwijd kwam het uit op een mooie $74,1 miljoen. In Nederland leverde de misdaadfilm zes ton in dollars op.

BLU-RAY
We bekijken de single disc Blu-Ray uitgave van Drive. Het recensie-exemplaar komt in een standaard keepcase. De vormgeving komt overeen met een eerdere filmposter. Er is helaas gekozen voor een ander lettertype voor de filmtitel.
Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: Documentaire over Nicolas Winding Refn | I Drive | Under the Hood | Cut to the Chase | Drive and Irene
De Blu-Ray uitgave van Drive bevat een redelijk aantal extra's met een totale speelduur van ruim 1,5 uur. De meest uitgebreide extra is de een documentaire over regisseur Nicolas Winding Refn. Via interviews, veel beelden uit zijn vorige films - zoals de Pusher films, Bronson (2009) en Valhalla Rising (2009) - en vooruitblikken naar zijn volgende project Only God Forgives wordt in ruim één uur een fraai portret gepresenteerd van de Deense regisseur. De vier kortere docu's gaan met name in op de productie van de film Drive. Er wordt ingezoomd op de verschillende personages, de stunts en de relatie tussen het mannelijke en vrouwelijke hoofdpersonage in Drive.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De film is prachtig in beeld gebracht en de soundtrack ondersteund de beelden optimaal. Het was een genot in de bioscoopzaal en in High Definition pakt het wederom heerlijk ook. Misschien nog wel iets beter, aangezien het er simpelweg subliem uit ziet door de prachtige kleuren en de mooie scherpte. Heerlijk gewoon, een must schijf voor de HD liefhebber!

CONCLUSIE
Zoals wel vaker met films a la Drive: je moet er van houden. Die-hard blockbuster liefhebbers vinden het waarschijnlijk niet zo boeiend. Anderen zijn juist dolenthousiast. Een ding is wel compleet duidelijk: Acteur Ryan Gosling heeft zijn naam definitief gevestigd en de rollen komen hem aanwaaien. Na Drive zagen we hem in Crazy, Stupid, Love en The Ides of March en komende jaren mogen we hem aanschouwen in titels als Gangster Squad, The Place Beyond the Pines, Only God Forgives wederom van Nicolas Winding Refn, Terrence Malicks Lawless en de remake Logan's Run. Vele zullen volgen.
De Blu-Ray uitgave van Drive wordt netjes door Twin Pics / Cineart afgeleverd. De extra's zijn redelijk, maar pas echt indrukwekkend zijn het beeld en geluid. Een prima schijf die bij de fan waarschijnlijk regelmatig in je speler zit.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Drive is er een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Twin Pics / Cineart voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair