Kritiek op eerste beelden The Hobbit: An Unexpected Journey

De 48 frames per seconde vallen volgens recensenten tegen.

Vorig jaar tijdens de CinemaCon in Las Vegas gaf James Cameron een presentatie over hogere framerates. Hollywood doet het immers al tachtig jaar met een framerate van 24 beeldjes per seconde, dus is het volgens Cameron hoog tijd om eens te vernieuwen. Tijdens deze editie van de CinemaCon was er dan eindelijk de kans voor recensenten en projectionisten om de hogere framerate in de praktijk te zien.

Peter Jackson’s The Hobbit: An Unexpected Journey, dat in december uitkomt, is opgenomen met een framerate van 48 beeldjes per seconde. De nieuwe snelheid moest in de ogen van Jackson een sterk gevoel van realisme geven. Bewegingen zijn veel soepeler en de kijker heeft daardoor geen last van flikkerende beelden. Dat laatste was in de ogen van Jackson vooral belangrijk in combinatie met de drie dimensies waarin de film te zien zal zijn.

Helaas voor Jackson en Cameron werd er door critici niet zo positief op gereageerd als zij gehoopt hadden. De beelden geven in de ogen van recensenten een hyperrealistisch gevoel. Dit had volgens journaliste Amy Kaufman van de L.A. Times een positief effect bij bijvoorbeeld natuurbeelden. Het openingsshot was van natuurbeelden, die kraakhelder waren, en zelfs scherper dan in de gemiddelde natuurdocumentaire.

Bij reguliere scènes is men er niet zo positief over. “Het haalt de warmte uit een film,” aldus een bioscoopeigenaar. ”Het leek wel op een tv-film. Het contrast in de beelden was er nog niet, alles zag er of te helder of juist te donker uit.”

De beelden waren te realistisch bij scènes waarin iedere beweging en porie van acteurs in beeld gebracht worden, vertelt Kaufman. Een andere projectionist was minder hard over de beelden. ”De vraag is of mensen films willen zien die zo écht lijken. Mogelijk werkt dat tegen het narratief, maar dat weet ik niet zeker. Ik ga me niet baseren op tien minuten uit een film,” vertelt de projectionist.

The Hobbit: An Unexpected Journey draait vanaf 13 december in de Nederlandse bioscopen. Het vervolg, The Hobbit: There and Back Again, moet een jaar later, vanaf 12 december 2013 in de bioscopen te zien zijn.



NieuwsFilm

meest populair