Algemeen

Peter Jackson reageert op kritiek The Hobbit: An Unexpected Journey

Volgens de regisseur moeten we de nieuwe technologie gewoon een kans geven.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Jim Pedd op 30.04.2012 om 13:12 in Algemeen
Eerder deze week berichtten we nog over kritiek die geleverd werd op The Hobbit: An Unexpected Journey. Het feit dat Peter Jackson de film met 48 beeldjes per seconde heeft opgenomen zorgde er volgens critici voor dat de warmte uit de scènes verdween en dat het geheel op een tv-film leek. In een tweetal interviews reageerde Jackson uitgebreid op alle kritiek. Duidelijk is in ieder geval dat de regisseur zich er niet druk over maakt.

Zoals de regisseur al eerder aangaf, benadrukt hij nu nogmaals dat het minstens tien minuten duurt om te wennen aan de nieuwe hoeveelheid beeldjes per seconde. Hij vraagt zich daarbij vooral af of kijkers beter reageren als ze meer dan tien minuten zien. "Ten minutes is sort of marginal, it probably needed a little bit more," vertelt de regisseur. "Another thing that I think is a factor is it's different to look at a bunch of clips and some were fast-cutting, montage-style clips. This is different experience than watching a character and story unfold."

Ook vond hij het opvallend dat critici zich minder uitlieten over een scène tussen Gollum en Bilbo. Die scène vond ergens tegen het einde van de tien minuten plaats: “That was the same 48 frames the rest of the reel was. I just wonder if it they were getting into the dialogue, the characters and the story. That’s what happens in the movie. You settle into it.”

Het is en blijft volgens hem echt een kwestie van wennen. “It’s literally a new experience, but you know, that doesn’t last the entire experience of the film — not by any stretch, [just] 10 minutes or so. We have obviously seen cuts of our movie at 48 and in a relatively short amount of time you have forgotten the frame rate change. It is a more immersive and in 3D a gentler way to see the film.”” Er staat ons ook wat te wachten als we eenmaal gewend zijn aan de 48 fps. Als de regisseur nu films met 24 fps ziet, is hij zich naar eigen zeggen bewust van “the strobing, the flicker and the artifacts.”

Ondanks al die voordelen hoeven we geen trailer met het hogere framerate te verwachten. ”I personally wouldn’t advocate a 48-frame trailer because the 48 frames is something you should experience with the entire film. A 2 1/2 minute trailer isn’t enough time to adjust to the immersive quality.”

Daarom vraagt de regisseur het publiek de nieuwe technologie een echte kans te geven. ”There can only ever be a real reaction, a truthful reaction, when people actually have a chance to see a complete narrative on a particular film.”

Maar, voor iedereen die toch zoiets heeft van: voor mij hoeft het niet, heeft de studio bedacht de film in maar liefst zes verschillende formats uit te brengen. The Hobbit: An Unexpected Journey is vanaf 13 december in 2D, 3D, IMAX 3D, 24fps en 48fps te zien.

14 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Aston

Avatar

Nou, ik denk dat het wennen wel degelijk een rol speelt. Als je sommige langere reviews leest over de screening dan zeggen ze dat ze aan het einde bij de langere scène het degelijk aangenamer voelden overkomen dan in het begin.

Moviemagic

Avatar

Aston "Dat vraag ik me eigenlijk ook af. Wat was uberhaupt het nut van die hele screening met unfinished raw material."


Dat was mensen enthousiast maken, maar helaas is het voor Peter Jackson niet het gewenste effect naar voren gekomen. De kritieken waren er en dus zal hij dan maar zeggen dat mensen moeten "wennen" aan het kijken naar de film.

Volgens mij is het "wennen" complete onzin. Desalniettemin heb ik wel vertrouwen in PJ en ben ik benieuwd hoe het beeld op mij gaat overkomen.

LuCos

Avatar

Ik ben eigenlijk benieuwd wat de reactie zou zijn als ze het niet bij hadden verteld van die 48 framerate. TJa.. het is natuurlijk allemaal weer waarschijnlijk een marketingtrucje. Maar toch ben ik benieuwd naar wat de reacties waren van de bioscoopbezoekers die dadelijk naar de film gaan. Als zijn iks hadden opgevallen, dan werkte het dus niet, viel er wel wat op dan heeft het dus nut gehad.

TheBaneOfJoker

Avatar

Lekker dan, krijg je te horen dat ze een Film van The Hobbit gaan maken. ( Goed Nieuws! )

Peter Jackson gaat hem opnieuw regiseren ( Beter Nieuws! )

Ze gaan een nieuwe techniek toe passen om het beeld vloeiender te maken. ( Klinkt goed )

Martin freeman word gecast als Bilbo ( Dit wordt steeds beter )

De nieuwe techniek blijkt te zuigen. ( En mijn verwachting staan weer op nul )Nu wil ik graag even mijn dank uiten aan Peter Jackson die het een goed idee leek om te gaan experimenteren met techniek, nou juist op de film waar 2 a 3 generaties op staan te wachten. Als Peter jackson en George Lucas samen een film zouden maken, zouden we dan alleen maar een emmer met paardenstront te zien krijgen? Hartelijk dank Jackson, ga zo door. T+)

Angelater

Avatar

Dat we er aan wennen snap ik heus wel, maar of het ook te zien is; das wat anders. Het is echt ontzettend lelijk en dit zal, in mijn geval althans, de film zwaar doen minderen. Heb liever het goeie ouwe cinema effect :N
Weet alleen nou niet of het bij elkaar 10 minuten van de gehele film is, of echt alles; dat wordt niet echt goed uitgelegd door hem.

Steve-O

Avatar

Tja, ook al heb ik er nog niks van gezien (de 48FPS) en ondanks de lauwe reacties kijk ik er nog steeds naar uit om de 48FPS te ervaren in de bios :Y

Zeker ook geen mogelijkheid dat PJ de eerste 15min vrijgeeft? :9 Kunnen we er alvast aan wennen haha!

Bilbo

Avatar

Steve-O "Tja, ook al heb ik er nog niks van gezien (de 48FPS) en ondanks de lauwe reacties kijk ik er nog steeds naar uit om de 48FPS te ervaren in de bios :Y

Zeker ook geen mogelijkheid dat PJ de eerste 15min vrijgeeft? :9 Kunnen we er alvast aan wennen haha!"


Tja, we kunnen helaas niks anders dan wachten }:

patrick_h

Avatar

Zoals de regisseur al eerder aangaf, benadrukt hij nu nogmaals dat het minstens tien minuten duurt om te wennen aan de nieuwe hoeveelheid beeldjes per seconde.
En waarom kregen de kijkers dan een stuk van tien minuten te zien?

11qqaazz

Avatar

Angelater "Dat we er aan wennen snap ik heus wel, maar of het ook te zien is; das wat anders. Het is echt ontzettend lelijk en dit zal, in mijn geval althans, de film zwaar doen minderen. Heb liever het goeie ouwe cinema effect :N
Weet alleen nou niet of het bij elkaar 10 minuten van de gehele film is, of echt alles; dat wordt niet echt goed uitgelegd door hem."


Ik weet het niet.....eerlijk gezecht vind ik al een hele lange tijd beelden in de bios schokkerig....het voelt vaak niet vloeiend. Mischien dat het verhogen van dat aantal beelden dit probleem wat ik heb, weg neemt.

Frietgezwicht

Avatar

TheBaneOfJoker "Lekker dan, krijg je te horen dat ze een Film van The Hobbit gaan maken. ( Goed Nieuws! )

Peter Jackson gaat hem opnieuw regiseren ( Beter Nieuws! )

Ze gaan een nieuwe techniek toe passen om het beeld vloeiender te maken. ( Klinkt goed )

Martin freeman word gecast als Bilbo ( Dit wordt steeds beter )

De nieuwe techniek blijkt te zuigen. ( En mijn verwachting staan weer op nul )Nu wil ik graag even mijn dank uiten aan Peter Jackson die het een goed idee leek om te gaan experimenteren met techniek, nou juist op de film waar 2 a 3 generaties op staan te wachten. Als Peter jackson en George Lucas samen een film zouden maken, zouden we dan alleen maar een emmer met paardenstront te zien krijgen? Hartelijk dank Jackson, ga zo door. T+)"
he, nu stoppen! dit klinkt nog gekker dan de onzin die ik uitkraam!!!

SeanDeNiro

Avatar

Ik vind het juist een beetje flauw om niets in 48 te laten zien. Dan weet je een beetje wat je te wachten staat. Ik wil de films beide zien, 48 of 28 dat valt nog te bezien...

dusk

Avatar

Dan maar naar alle formaten kijken in de bioscoop

Aston

Avatar

patrick_h "En waarom kregen de kijkers dan een stuk van tien minuten te zien?"

Dat vraag ik me eigenlijk ook af. Wat was uberhaupt het nut van die hele screening met unfinished raw material.

Aston

Avatar

Ik begreep van iemand die die screening gezien heeft dat er freaking green screen in zat! Totaal geen post production dus. Niet echt te vergelijken met de real dus. Maar PJ heeft het er gek genoeg niet over. Ik zie het wel... :? Ik heb zoiezo vertrouwen in Peter Jackson.

Ik weet trouwens niet of en indien wel het geval waar we die 48 fps kunnen gaan bewonderen in NL. Dat is ook maar afwachten. Ik ga de film toch het liefst zien zoals hij bedoeld is. Tenzij de 48 fps echt negatief blijven. Dan toch maar 24 fps 3D.