Pentagon vond The Avengers te onrealistisch

Normaliter werkt het ministerie graag mee aan films, maar de organisatie S.H.I.E.L.D. bleek te vaag.

Het Pentagon staat erom bekend dat het zo nu en dan inspringt bij Hollywood-films. Zo voerden straaljagers van het Amerikaanse leger een dogfight uit voor de opnames van Iron Man, hielpen SEALs met het trainen van acteurs voor de film Act of Valor en heeft de Amerikaanse Staatssecretaris van Marine zelfs een rolletje in Battleship. Als je het zo bekijkt lijkt het niet vreemd dat het Pentagon dan ook inspringt bij The Avengers, maar het blijkt dat men een superheldenfilm met daarin een Noorse God, een Amerikaanse supersoldaat, een losgeslagen Amerikaanse wetenschapper en Amerikaanse playboy teveel van het goede vond. Het blijken echter niet die elementen te zijn die het Amerikaanse leger te vergezocht vond.

Zoals de meesten van jullie wel weten, speelt de organisatie S.H.I.E.L.D. een grote rol in de film. De organisatie speelt een cruciale rol in het bij elkaar brengen van de Avengers. Echter, de precieze relatie tussen S.H.I.E.L.D. en de Amerikaanse overheid is nogal schimmig. Dat zorgde er volgens Phil Strub, een woordvoerder van het Pentagon, voor dat de overheidsinstantie besloot om maar niet met het project mee te werken.

"We couldn't reconcile the unreality of this international organization and our place in it," vertelde Phil Strub aan WIRED. "To whom does S.H.I.E.L.D. answer? Did we work for S.H.I.E.L.D.? We hit that roadblock and decided we couldn't do anything with the film."

De ambiguïteit rondom S.H.I.E.L.D. is complexer dan op het eerste gezicht gedacht zou worden. Als de organisatie een Amerikaanse overheidsinstantie is, dan is het de vraag welke grondrechterlijke macht S.H.I.E.L.D. heeft over het Amerikaanse leger. En als het een internationale instantie betreft, zoals de film suggereert, is het volgens Strub de vraag wat de relatie met het Amerikaanse leger dan is. Zijn de soldaten geleend aan de organisatie, of betreft het een VN-resolutie?

Al die vragen samen bleken teveel voor het Pentagon: "It just got to a point where it didn't make any sense," concludeert Strub.

Het is overigens niet zo dat er helemaal geen elementen van de Amerikaanse legermacht te zien zijn in de film. Zo heeft het vliegdekschip van S.H.I.E.L.D. Amerikaanse F-35 straaljagers aan boord en zijn er onder andere legerhumvees te zien. Die elementen zijn echter allemaal digitaal ingebracht en geen bezit van het leger.

The Avengers draait ondertussen gewoon in de Nederlandse bioscopen. Bekijk hier onze bioscoopagenda.



NieuwsFilm

meest populair