Japanners voorspellen hoeveel een film op zal leveren

Natuurkundigen hebben daar een formule toe ontwikkeld, die ook nog blijkt te werken!

In een paper dat ze publiceerden in de Journal of Physics schrijven Japanse natuurkundigen dat ze een formule hebben ontwikkeld waarmee voorspeld kan worden hoe succesvol een film wordt. Daartoe gebruikten de wetenschappers verschillende gegevens, zoals hoeveel geld er aan advertenties wordt uitgegeven, hoelang er geadverteerd wordt en hoeveel er in sociale media over de film gesproken wordt.

Zo is het team van de Tottori Universiteit erin geslaagd om daadwerkelijk te voorspellen hoeveel bepaalde films op zullen brengen. Ze voorspelden onder anderen de opbrengst van The Da Vinci Code, Spider Man 3 en Avatar juist. ”They appeared to match very well, meaning the calculations could provide a fairly good prediction of how succesful a movie could be even before it is released,” aldus de wetenschappers in hun paper.

Volgens hoofdauteur Akira Ishii is het grootste voordeel van de formule dat bedrijven nu precies kunnen kijken hoelang ze zouden moeten adverteren (en hoeveel ze daaraan uit moeten geven). ”I think our model is very general. It will work in other countries as well,” vertelt de natuurkundige.

Het plan is om de formule uiteindelijk commercieel beschikbaar te maken, en deze ook op andere commerciële markten toe te passen, zoals de muziekwereld, snackverkoop en evenementen.



NieuwsFilm

meest populair