Blu-Ray Review: John Carter (3D)

Walt Disneys grootse sci-fi fantasyfilm die eindigde met (te) kleine cijfers.


Regie: Andrew Stanton | Cast: Taylor Kitsch (John Carter), Lynn Collins (Dejah Thoris), Dominic West (Sab Than), Willem Dafoe (Tars Tarkas), Mark Strong (Matai Shang), Samantha Morton (Sola), Ciarán Hinds (Tardos Mors), Thomas Haden Church (Tal Hajus), e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 8 maart 2012 | Retail release: 25 juni 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 7.1 DTS-HD MA | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment | EAN: 8717418355272 | FilmTotaal Recensie

Dat Disneys John Carter hoogstwaarschijnlijk de grootste flop van 2012 gaat worden, lijkt ondertussen vast te staan. Met het enorme productiebudget van zo'n $250 miljoen, exclusief het promotiepotje van minimaal $100 miljoen, kwam de sci-fi fantasyfilm niet verder dan zo'n $282 miljoen. Dit had minimaal zo'n $600 miljoen tot misschien wel $700 miljoen moeten zijn om uit de enorme kostenpost te komen. Maar hoe kon dit fout gaan? Er zijn op het interweb vele redenen te vinden, maar voorop staat dat Disney met hoofdrolspeler Taylor Kitsch een enorme gok nam. Het wordt de entertainmentreus verweten dat ze beter hadden moeten kijken naar hun eerdere kassuccessen, zoals Pirates of the Caribbean (met Johnny Depp) of National Treasure (Nicolas Cage), waarin wel grote namen te zien waren. Daarnaast is er flinke commentaar op de marketingcampagne. On- en offline verschenen er te veel variërende filmposters en -trailers. Volgens kenners zou het publiek hierdoor een zeer vaag beeld hebben gekregen van het toch al futuristische 100 jaar oude verhaal van Edgar Rice Burroughs. Daarnaast zou het visueel te veel lijken op het bekritiseerde Star Wars Episode I: The Phantom Menace en zou het publiek 3D-moe zijn. Uiteraard is het achteraf makkelijk oordelen, maar het lijkt er op dat Disney wat steekjes heeft laten vallen en dat overkomt hen niet vaak. Toch valt er ook veel goeds over de film van Finding Nemo-regisseur Andrew Stanton te melden. Het krijgt namelijk een redelijke 6,8 op IMDb, visueel ziet het sci-fi spektakel er zeker niet verkeerd uit en hoofdrolspeler Taylor Kitsch laat een goede indruk achter. Het einde vraagt eigenlijk ook om een vervolg, maar dat zal er - helaas voor de die-hard fans - waarschijnlijk niet van komen. Sinds kort ligt de (3D) Blu-Ray in het schap.

SYNOPSIS
In John Carter wordt John Carter, een voormalig legercommandant, op onverklaarbare wijze naar Mars getransporteerd, waar hij tegen wil en dank in een episch conflict verwikkeld raakt. De wereld staat op het randje van de ondergang, en wanneer Carter zich realiseert dat het lot van Barsoom en de bewoners in zijn handen ligt, vindt hij zijn menselijkheid weer terug.

TRAILER
Bekijk hieronder de extended trailer van John Carter of bekijk verschillende trailers in HD:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt John Carter slechts 52%. De IMDb noteert een redelijke 6,8 bij ruim 68 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de sci-fi actiefilm met een 6,3. FT recensent Frank Stol gaf naar aanleiding van zijn recensie 3 sterren.
Een reactie van FT bezoeker Mago94: ...Je moet geen actiespectakel verwachten van deze film, want dat is het zeker niet! Je moet het meer zien als zo'n avontuur die je werd verteld als kind van "er was eens een prachtige prinses op Mars, en toen kwam er een held, etc..." Het is zo'n soort avonturenfilm. Er zit erg veel humor in, wat de film ook nodig had om leuk te blijven. Zonder zou de film saai worden...
Het productiebudget van John Carter bedroeg circa $250 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Andrew Stantons eerste live-action film circa $30,2 miljoen. Het eindigde na 112 dagen op een uiterst teleurstellende $73,1 miljoen. Wereldwijd stopte de teller op een flink hogere, maar alsnog magere $282,3 miljoen. In Nederland kwam het tot zo'n $1,5 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc 3D Blu-Ray + Blu-Ray van John Carter. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een iets dikkere Blu-Ray keepcase. De vormgeving is een mix van eerdere beelden uit deze, deze en zelfs deze poster. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1: John Carter - 360 graden | Van verhaal naar film in 100 jaar | Deleted scenes | Bloopers | Audiocommentaar
Disc 1: Real 3D versie van de hoofdfilm
De Blu-Ray uitgave van John Carter bevat naast de 3D Blu-Ray een redelijk aantal gevarieerde extra's met een totale speelduur van een ruim uur, exclusief het audiocommentaar van regisseur Andrew Stanton en producenten Jim Morris en Lindsey Collins. De extra "Van verhaal naar film in 100 jaar" zoomt kort in op Edgar Rice Burroughs, de auteur van het verhaal waarop de hoofdfilm is gebaseerd. De fraaie making of "John Carter - 360 graden" geeft je een beter beeld op het vele werk dat Stanton en zijn cast/crew heeft gehad aan het prijzige sci-fi spektakel. Bij de verwijderde scenes, die optioneel voorzien kunnen worden van Stantons commentaar, zien we een reeks nog niet afgeronde scènes en een alternatieve openingsscène.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De beeldkwaliteit van John Carter is netjes. Ook dit keer is de 3D versie elders bekeken. Ondanks dat de 3D effecten zo nu en dan redelijk zijn, was het effect niet zo fraai als bij de 3D Blu-Ray van Hugo. Tijdens bepaalde fases van de film valt de 3D niet eens echt op. Dit zal er waarschijnlijk alles mee te maken hebben dat John Carter niet is opgenomen met 3D camera's. Geluidstechnisch valt er niets op de schijf aan te merken. Zoals we van Disney gewend zijn, wordt er een 7.1 DTS-HD meegeleverd.

CONCLUSIE
Als je je verwachtingen een beetje bijstelt, dan is John Carter zeker geslaagd als sci-fi fantasyfilm, die je overigens niet lang bij zal blijven. Een nieuwe Star Wars is het helaas niet geworden. Hoofdrolspeler Taylor Kitsch, die we onlangs nog zagen in Battleship en binnenkort zien in Oliver Stone's Savages, valt weinig te verwijten, aangezien hij een redelijk sterke rol neerzet. We zien hem voorlopig hoogstwaarschijnlijk niet in een tweede John Carter, ondanks dat het einde van de film daar zeker wel om vraagt.
De 3D Blu-Ray + Blu-Ray van John Carter is netjes. De extra's zijn wat mager, maar wel gevarieerd. Naast de nette Making of is het goed dat er ook tijd wordt besteed aan auteur Edgar Rice Burroughs. De 3D versie is helaas een conversie, waardoor de 3D effecten soms nauwelijks zichtbaar zijn. Kortom: redelijke schijf van een meer dan redelijk sci-fi avontuur.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 3D Blu-Ray + Blu-Ray uitgave van John Carter is er een 1 disc Blu-Ray en een 1 disc Dvd verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Walt Disney Studios Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair