Filmboek

Fraaie boeken - 'The Dark Knight Manual' & 'Batmobile: The Complete History'

Alle ins & outs van Christopher Nolans Batman trilogie en een indrukwekkende blik op Batmans vele voertuigen uit de films.

door Bram de Groot op 15.07.2012 om 16:46 in Filmboek

Titel 1: The Dark Knight Manual - Brandon T. Snider | Titel 2: Batmobile: The Complete History - Mark Cotta Vaz | Uitgever: Insight Editions | Druk: 1 | Pagina's: 148 / 160 | Release: juli 2012 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9781608871032 / 9781608871049

Deze week gaat eindelijk de laatste Batman film van Christopher Nolan in première. Afgelopen maanden zagen we online al heel wat promotiemateriaal de revue passeren. Ook offline barst het van interessant en soms ook uniek materiaal. Zo heeft Insight Editions, die al geruime tijd zeer fraaie filmgerelateerde boeken op de markt brengt, twee boeken uitgegeven die inzoomen op The Dark Knight Rises en de eerdere Batman films. The Dark Knight Manual van Brandon T. Snider kijkt vooral naar de Batman films van Chris Nolan en geeft onthullende details prijs. Het boek Batmobile: The Complete History van Mark Cotta Vaz presenteert een diepgaande blik op Batmans Tumbler en de voorgaande uiterst indrukwekkende voertuigen die door "De Donkere Ridder" werden bestuurd.

The Dark Knight Manual
The Dark Knight Manual van Brandon T. Snider heeft qua opzet veel weg van de eerder besproken boeken Alien Vault en Pixar. Het is een fictief dossier / plakboek waarin naast de standaard afbeeldingen en tekst ook allerlei toevoegingen zitten, zoals losse "foto's" en dossiers. Het boek behandelt achtereenvolgens de training die Batman nodig had om uit te kunnen groeien tot "The Caped Crusader", de Batcave uit Batman Begins (2005) en het tijdelijke huisvesting in The Dark Knight (2008), het uitvoerige pak van Bats, het enorme arsenaal aan (kleine) wapens en de verschillende voertuigen, zoals de Batpod. Het geheel sluit af met een reeks tastbare Profiles van de belangrijkste mede- en tegenstanders. Opvallend is dat ook verschillende details - zei het iets beknopter - van The Dark Knight Rises aan het licht komen. Zo worden de nieuwe Batcave, de Batwing "The Bat" en personages als Bane en Catwoman beschreven. Deze onthullende pagina's worden visueel ondersteund met niet eerder vertoonde foto's. Naast de vele "outtakes" is het ook erg leuk dat er in deze "Batman handleiding" vele post-its zitten geplakt met opmerkingen van Alfred (Michael Caine), Lucius Fox (Morgan Freeman) en Bruce Wayne (Christian Bale) zelf.

Hieronder een viertal foto's uit de fraaie The Dark Knight Manual, dat zo'n 160 pagina's telt. Als eerste zie je de "spread" waarmee het boek opent. Het is een ingebonden dossier over de moord op de ouders van Bruce Wayne:Uiterst informatief is de uitleg over de wijze waarop Batman communiceert met zijn medestanders. Op onderstaande foto is te zien hoe zijn communicatiemiddelen zijn ingebouwd in het masker van Batman. Ook zijn er een tweetal post-its te zien, een van Lucius Fox en een van Bruce Wayne zelf:Aan het einde van het hoofdstuk over de verschillende voertuigen in Nolans Batman trilogie wordt ook The Bat bekeken. Naast enkele afbeeldingen is er ook een uitvouwbare bouwtekening toegevoegd van dit vliegende voertuig die we reeds zagen in de trailer van TDKR:Ook zien we een profiel/dossier van TDK's The Joker. Het is nog afwachten hoe sterk Bane (Tom Hardy) en Catwoman (Anne Hathaway) worden vertolkt, maar het personage van Heath Ledger zal hoogstwaarschijnlijk niet overtroffen worden. Leuk aan het dossier is dat er ook een aantal Joker kaarten als "evidence" aan toe zijn gevoegd:Batmobile: The Complete History
Het tweede boek Batmobile: The Complete History van Mark Cotta Vaz heeft geen outtakes, maar is daarom niet minder fraai aangezien in dit boek de verschillende voertuigen van Batman worden besproken. Naast veel beeldmateriaal, zoals foto's, concept-art en strips, is er flink ruimte voor onderbouwing. Het boek start met een stevige inleiding over Batman, waarin uiteraard de voertuigen een prominente plaats krijgen. Vervolgens worden Bats' voertuigen afzonderlijk en chronologisch besproken. De Batmobile staat veelal centraal, maar ook andere voertuigen krijgen de aandacht. Denk hierbij aan de Batpod uit TDK, maar ook aan de antieke Batcycle, de Freezemobile van Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) en wederom The Bat uit het aanstaande TDKR. Opvallend is dat zowel de Batmobile uit Tim Burtons Batman (1989) als The Tumbler uit Nolans films verhoudingsgewijs veel aandacht krijgen. Het laatste hoofdstuk zoomt in op enorme impact van misschien 's werelds bekendste automobiel. Het citaat van Dan DiDio, co-publisher bij DC Comics zegt eigenlijk alles: "The reality is, the look of the Batmobile is essential to people's memories of Batman."

Hieronder zie je vier foto's uit het boek Batmobile: The Complete History, dat bestaat uit 148 pagina's. Als eerste een spread met een foto van The Tumbler en een quote uit Batman #98 uit maart 1956. Ondanks dat de Nolans Batmobile er veel anders uitziet dan de voorgangers, gaat de ruim vijftig jaar oude quote nog steeds op:De eerste fysieke Batmobile stamt uit begin jaren 60. Het voertuig heeft van alle Batman-voertuigen het meeste weg van een normale auto. Dit neemt niet weg dat het een zeer fraai ontwerp blijft:Het enorme zwarte gevaarte dat opdook in Tim Burtons films Batman en Batman Returns (1992) en uiteindelijk qua uiterlijk compleet werd "verkracht" in de opvolgers Batman Forever (1995) en Batman & Robin (1997) was verre van realistisch. Het voertuig was desondanks zeer geliefd en werd ook in het echt getest. Het haalde een snelheid van een kleine 100 miles per uur, dit is ongeveer 160 km/u:Op Comic Con 2012 waren alle voertuigen naast elkaar te bewonderen. Ook voor dit boek werden alle Batmobiles bij elkaar gebracht. Uiteraard staat het boek vol met foto's van de afzonderlijke auto's. Achterin zijn ook uitklapbare pagina's te vinden waarop je de Batmobiles gezamenlijk op een rij ziet:Met de release van Nolans afsluitende The Dark Knight Rises is de hype rond Batman groter dan deze ooit is geweest. Warner Bros. en DC Comics gaan ons binnen enkele jaren onwaarschijnlijk verrassen met een nieuwe filmreeks rond de zwarte anti-held. Tot die tijd zijn de bovenbeschreven boeken The Dark Knight Manual en Batmobile: The Complete History een ware must voor de die-hard fan, aangezien hier geen extra op een Dvd of Blu-Ray tegenop kan. De vele foto's en de schitterende presentatie in vooral The Dark Knight Manual zijn een lust voor het oog. Beide boeken werden deze maand door uitgever Insight Editions op de markt gebracht en ze kosten per stuk tussen de 30 en 40 euro. Met dank aan uitgever Insight Editions voor de recensie-exemplaren.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen; hieronder de eerdere clip uit TDKR, waarin Lucius Fox The Bat introduceert:


24 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Steve-O

Avatar

Heel gaaf die boeken!!!

Feanatieke

Avatar

Uitstekende review, erg leuk om te lezen. Ik overweeg één van de boeken aan te schaffen, zit nog even in dubio.

afbeelding

Banned

Avatar

Inderdaad Steve-O.

Wat zijn we hier in België toch zielig. Géén Imax, géén marathon,... maar dan komen ze af met het event dat je bij de prèmiere in Kinepolis Kortrijk de Tumbler in het echt kunt zien... Wel ik vraag me nog steeds af hoe ze dat ding gaan binnen krijgen! En dan sta je daar naar dat ding te kijken en na 3 seconden zeg je... "Ja boring, kom we gaan die vette film maar snel kijken!" Als men Batman z'n auto naar daar kunnen halen wel dan kan alle 3 de films na elkaar vertonen toch géén probleem zijn denk ik dan? Mij zie je daar niet, ik zit dan in de Imax!

the12rz

Avatar

Dat eerste boek is wel vet die zou ik wel willen hebben :E

pmw84

Avatar

Een stomme vraag

maar waar kunnen wij dit boek kopen?
op google kan ik het niet vinden :s

Feanatieke

Avatar

pmw84 "een stomme vraag

maar waar kunnen wij dit boek kopen?
op google kan ik het niet vinden :s"


Bol.com, klik op de bedragen die in de review genoemd worden.

Steve-O

Avatar

Banned "Inderdaad Steve-O.

Wat zijn we hier in België toch zielig. Géén Imax, géén marathon,... maar dan komen ze af met het event dat je bij de prèmiere in Kinepolis Kortrijk de Tumbler in het echt kunt zien... Wel ik vraag me nog steeds af hoe ze dat ding gaan binnen krijgen! En dan sta je daar naar dat ding te kijken en na 3 seconden zeg je... "Ja boring, kom we gaan die vette film maar snel kijken!" Als men Batman z'n auto naar daar kunnen halen wel dan kan alle 3 de films na elkaar vertonen toch géén probleem zijn denk ik dan? Mij zie je daar niet, ik zit dan in de Imax!"

Ik heb sowieso al bar weinig met auto's, Tumbler is moddervet maar die hoef ik niet perse in het echt te zien tbh.
En tja, België hè :P Jullie zijn ook al zo vervelend met Expeditie Robinson hahaha!!! Niet kwetsend bedoeld hoor :P

Ik hoop dat je je vermaakt in IMAX, ik kan echt NIET WACHTEN!!! OMMFG!!!

Dunno1984

Avatar

Banned "Inderdaad Steve-O.

Wat zijn we hier in België toch zielig. Géén Imax, géén marathon,... maar dan komen ze af met het event dat je bij de prèmiere in Kinepolis Kortrijk de Tumbler in het echt kunt zien... Wel ik vraag me nog steeds af hoe ze dat ding gaan binnen krijgen! En dan sta je daar naar dat ding te kijken en na 3 seconden zeg je... "Ja boring, kom we gaan die vette film maar snel kijken!" Als men Batman z'n auto naar daar kunnen halen wel dan kan alle 3 de films na elkaar vertonen toch géén probleem zijn denk ik dan? Mij zie je daar niet, ik zit dan in de Imax!"


idem Smiley face

kweet alleen nog niet waar ik ga kijken, amsterdam of rotterdam.

waar de ervaring het meest 'epic' is. heb jij daar een ide van?

Moviemagic

Avatar

Feanatieke "Bol.com, klik op de bedragen die in de review genoemd worden."


1 boek is al niet te krijgen hier:

afbeelding

Orangey

Avatar

Ik denk dat ik The Dark Knight Manuel wel ga kopen, ooit.

Frietgezicht

Avatar

Ik denk dat TDKR eindigt met Gordon ofzo die Batman verteld dat The Joker ontsnapt is. Betekent dus dat het gewoon altijd zal doorgaan en is een soort ode aan Ledger. Ook kan er daarom natuurlijk nooit een deel 4 komen,

Orangey

Avatar

WizardOfOss "Gewoon bij Amazon.de te krijgen, €27 voor TDK Manual, en €24 voor Batmobile."


dankjewel voor de link!

Orangey

Avatar

Frietgezicht "Ik denk dat TDKR eindigt met Gordon ofzo die Batman verteld dat The Joker ontsnapt is. Betekent dus dat het gewoon altijd zal doorgaan en is een soort ode aan Ledger. Ook kan er daarom natuurlijk nooit een deel 4 komen,"


ja, dat lijkt me wel een mooi einde. het zou eer aan de ying-yang relatie tussen joker en batman doen. en zoals jij al zei een erg mooie ode aan Ledger.

Banned

Avatar

Steve-O "
En tja, België hè :P Jullie zijn ook al zo vervelend met Expeditie Robinson hahaha!!! Niet kwetsend bedoeld hoor :P

Ik hoop dat je je vermaakt in IMAX, ik kan echt NIET WACHTEN!!! OMMFG!!!"


Het is niet omdat ik België hier nu afzeikt dat ik Nederland zoveel beter vind... En wat Expeditie Robinson betreft. Dat is een afgezaagde zooi die ze beter van de buis halen! Jesus wat een be-la-che-lijk programma en doodsaai programma! Het ergste is dan ook dat daar nu wéér een seizoen van komt.

Orangey

Avatar

Banned "Het is niet omdat ik België hier nu afzeikt dat ik Nederland zoveel beter vind... En wat Expeditie Robinson betreft. Dat is een afgezaagde zooi die ze beter van de buis halen! Jesus wat een be-la-che-lijk programma en doodsaai programma! Het ergste is dan ook dat daar nu wéér een seizoen van komt."


ja, maar weet je wat ik nog erger vind? dat er wekelijks meer dan een miljoen Nederlanders naar zo'n achterlijk programma met een stel kinderachtige 'beroemdheden'. (en ik zeg er bij dat ik zelf een Nederlander ben). al vind ik dat er toch geen goede nederlandse programma's meer worden gemaakt.

Steve-O

Avatar

Dunno1984 "idem Smiley face

kweet alleen nog niet waar ik ga kijken, amsterdam of rotterdam.

waar de ervaring het meest 'epic' is. heb jij daar een ide van?"

Epic is het sowieso ;). Helaas heb ik weinig ervaring met de bioscopen in R'dam. Ik vind de stad niks :P Als ik jou was zou ik gewoon naar Arena gaan en daar lekker genieten van het scherpe beeld en indrukwekkende geluid! :Y Bane's track alleen al gaat een oorgasme worden daar!!!!!! En dan heb ik het nog niet over de rest van de film :E

KeesjeNL

Avatar

Ze zouden eigenlijk ook de soundtrack van alle 3 de batman-delen van Nolan erbij moeten doenSmiley face

Dunno1984

Avatar

Steve-O "Epic is het sowieso ;). Helaas heb ik weinig ervaring met de bioscopen in R'dam. Ik vind de stad niks :P Als ik jou was zou ik gewoon naar Arena gaan en daar lekker genieten van het scherpe beeld en indrukwekkende geluid! :Y Bane's track alleen al gaat een oorgasme worden daar!!!!!! En dan heb ik het nog niet over de rest van de film :E"


keej, thx vo de info. er was al een lichte voorkeur voor amsterdam Smiley face

Orangey

Avatar

KeesjeNL "Ze zouden eigenlijk ook de soundtrack van alle 3 de batman-delen van Nolan erbij moeten doenSmiley face"


dat zou wel mooi zijn

KeesjeNL

Avatar

Filmfan25 "dat zou wel mooi zijn"
Logisch zelfs, de soundtrack's hebben een heel belangrijke wijze bijgedragen aan de duistere sfeer in de trilogie. Véél meer dan bij andere films.

Frietgezicht

Avatar

Kaartjes voor aanstaande vrijdag zijn besteld,cant wait!

filmgast

Avatar

Steve-O "Epic is het sowieso ;). Helaas heb ik weinig ervaring met de bioscopen in R'dam. Ik vind de stad niks :P Als ik jou was zou ik gewoon naar Arena gaan en daar lekker genieten van het scherpe beeld en indrukwekkende geluid! :Y Bane's track alleen al gaat een oorgasme worden daar!!!!!! En dan heb ik het nog niet over de rest van de film :E"


Omdat jij de stad al niets vind betwijfel ik het of jij uberhaupt de bioscopen in Rotterdam wel een eerlijke kans zou geven. Want je bent toch al tevreden met de ArenA.

OT: Toffe boeken maar moet mijn geld helaas voor andere dingen gebruiken. Ga daarentegen wel lekker naar de Marathon aanstaande vrijdag. Om 00:00 pas de eerste film en dan een hele nacht door! Woehoe!

nieuwslaatste nieuws

meest populair