Fraaie boeken - 'The Dark Knight Manual' & 'Batmobile: The Complete History'

Alle ins & outs van Christopher Nolans Batman trilogie en een indrukwekkende blik op Batmans vele voertuigen uit de films.


Titel 1: The Dark Knight Manual - Brandon T. Snider | Titel 2: Batmobile: The Complete History - Mark Cotta Vaz | Uitgever: Insight Editions | Druk: 1 | Pagina's: 148 / 160 | Release: juli 2012 | Uitvoering: Hardcover | ISBN: 9781608871032 / 9781608871049

Deze week gaat eindelijk de laatste Batman film van Christopher Nolan in première. Afgelopen maanden zagen we online al heel wat promotiemateriaal de revue passeren. Ook offline barst het van interessant en soms ook uniek materiaal. Zo heeft Insight Editions, die al geruime tijd zeer fraaie filmgerelateerde boeken op de markt brengt, twee boeken uitgegeven die inzoomen op The Dark Knight Rises en de eerdere Batman films. The Dark Knight Manual van Brandon T. Snider kijkt vooral naar de Batman films van Chris Nolan en geeft onthullende details prijs. Het boek Batmobile: The Complete History van Mark Cotta Vaz presenteert een diepgaande blik op Batmans Tumbler en de voorgaande uiterst indrukwekkende voertuigen die door "De Donkere Ridder" werden bestuurd.

The Dark Knight Manual
The Dark Knight Manual van Brandon T. Snider heeft qua opzet veel weg van de eerder besproken boeken Alien Vault en Pixar. Het is een fictief dossier / plakboek waarin naast de standaard afbeeldingen en tekst ook allerlei toevoegingen zitten, zoals losse "foto's" en dossiers. Het boek behandelt achtereenvolgens de training die Batman nodig had om uit te kunnen groeien tot "The Caped Crusader", de Batcave uit Batman Begins (2005) en het tijdelijke huisvesting in The Dark Knight (2008), het uitvoerige pak van Bats, het enorme arsenaal aan (kleine) wapens en de verschillende voertuigen, zoals de Batpod. Het geheel sluit af met een reeks tastbare Profiles van de belangrijkste mede- en tegenstanders. Opvallend is dat ook verschillende details - zei het iets beknopter - van The Dark Knight Rises aan het licht komen. Zo worden de nieuwe Batcave, de Batwing "The Bat" en personages als Bane en Catwoman beschreven. Deze onthullende pagina's worden visueel ondersteund met niet eerder vertoonde foto's. Naast de vele "outtakes" is het ook erg leuk dat er in deze "Batman handleiding" vele post-its zitten geplakt met opmerkingen van Alfred (Michael Caine), Lucius Fox (Morgan Freeman) en Bruce Wayne (Christian Bale) zelf.

Hieronder een viertal foto's uit de fraaie The Dark Knight Manual, dat zo'n 160 pagina's telt. Als eerste zie je de "spread" waarmee het boek opent. Het is een ingebonden dossier over de moord op de ouders van Bruce Wayne:



Uiterst informatief is de uitleg over de wijze waarop Batman communiceert met zijn medestanders. Op onderstaande foto is te zien hoe zijn communicatiemiddelen zijn ingebouwd in het masker van Batman. Ook zijn er een tweetal post-its te zien, een van Lucius Fox en een van Bruce Wayne zelf:



Aan het einde van het hoofdstuk over de verschillende voertuigen in Nolans Batman trilogie wordt ook The Bat bekeken. Naast enkele afbeeldingen is er ook een uitvouwbare bouwtekening toegevoegd van dit vliegende voertuig die we reeds zagen in de trailer van TDKR:



Ook zien we een profiel/dossier van TDK's The Joker. Het is nog afwachten hoe sterk Bane (Tom Hardy) en Catwoman (Anne Hathaway) worden vertolkt, maar het personage van Heath Ledger zal hoogstwaarschijnlijk niet overtroffen worden. Leuk aan het dossier is dat er ook een aantal Joker kaarten als "evidence" aan toe zijn gevoegd:



Batmobile: The Complete History
Het tweede boek Batmobile: The Complete History van Mark Cotta Vaz heeft geen outtakes, maar is daarom niet minder fraai aangezien in dit boek de verschillende voertuigen van Batman worden besproken. Naast veel beeldmateriaal, zoals foto's, concept-art en strips, is er flink ruimte voor onderbouwing. Het boek start met een stevige inleiding over Batman, waarin uiteraard de voertuigen een prominente plaats krijgen. Vervolgens worden Bats' voertuigen afzonderlijk en chronologisch besproken. De Batmobile staat veelal centraal, maar ook andere voertuigen krijgen de aandacht. Denk hierbij aan de Batpod uit TDK, maar ook aan de antieke Batcycle, de Freezemobile van Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger) en wederom The Bat uit het aanstaande TDKR. Opvallend is dat zowel de Batmobile uit Tim Burtons Batman (1989) als The Tumbler uit Nolans films verhoudingsgewijs veel aandacht krijgen. Het laatste hoofdstuk zoomt in op enorme impact van misschien 's werelds bekendste automobiel. Het citaat van Dan DiDio, co-publisher bij DC Comics zegt eigenlijk alles: "The reality is, the look of the Batmobile is essential to people's memories of Batman."

Hieronder zie je vier foto's uit het boek Batmobile: The Complete History, dat bestaat uit 148 pagina's. Als eerste een spread met een foto van The Tumbler en een quote uit Batman #98 uit maart 1956. Ondanks dat de Nolans Batmobile er veel anders uitziet dan de voorgangers, gaat de ruim vijftig jaar oude quote nog steeds op:



De eerste fysieke Batmobile stamt uit begin jaren 60. Het voertuig heeft van alle Batman-voertuigen het meeste weg van een normale auto. Dit neemt niet weg dat het een zeer fraai ontwerp blijft:



Het enorme zwarte gevaarte dat opdook in Tim Burtons films Batman en Batman Returns (1992) en uiteindelijk qua uiterlijk compleet werd "verkracht" in de opvolgers Batman Forever (1995) en Batman & Robin (1997) was verre van realistisch. Het voertuig was desondanks zeer geliefd en werd ook in het echt getest. Het haalde een snelheid van een kleine 100 miles per uur, dit is ongeveer 160 km/u:



Op Comic Con 2012 waren alle voertuigen naast elkaar te bewonderen. Ook voor dit boek werden alle Batmobiles bij elkaar gebracht. Uiteraard staat het boek vol met foto's van de afzonderlijke auto's. Achterin zijn ook uitklapbare pagina's te vinden waarop je de Batmobiles gezamenlijk op een rij ziet:



Met de release van Nolans afsluitende The Dark Knight Rises is de hype rond Batman groter dan deze ooit is geweest. Warner Bros. en DC Comics gaan ons binnen enkele jaren onwaarschijnlijk verrassen met een nieuwe filmreeks rond de zwarte anti-held. Tot die tijd zijn de bovenbeschreven boeken The Dark Knight Manual en Batmobile: The Complete History een ware must voor de die-hard fan, aangezien hier geen extra op een Dvd of Blu-Ray tegenop kan. De vele foto's en de schitterende presentatie in vooral The Dark Knight Manual zijn een lust voor het oog. Beide boeken werden deze maand door uitgever Insight Editions op de markt gebracht en ze kosten per stuk tussen de 30 en 40 euro. Met dank aan uitgever Insight Editions voor de recensie-exemplaren.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen; hieronder de eerdere clip uit TDKR, waarin Lucius Fox The Bat introduceert:


NieuwsFilm

meest populair