Woody Allen wil veertien miljoen euro van Amsterdam

Voor dat geld komt hij een film maken, maar de gemeente wil dat niet betalen.

In een interview met persbureau Novum vertelde regisseur Woody Allen dat hij voor achttien miljoen dollar (omgerekend ongeveer veertien miljoen euro) een film in Amsterdam komt opnemen. De regisseur zelf vindt dat goedkoop: ”Een gemiddelde film kost veertig tot vijftig miljoen,” vertelde de filmmaker.

Volgens de regisseur komen voor dat bedrag flink wat grote filmsterren opdagen, terwijl ze normaliter dat bedrag in hun eentje vragen voor een film. Voor hem werken ze naar eigen zeggen vrijwel gratis. Hij vindt verder ook dat het een goed aanbod is, omdat andere films die hij maakte een financieel succes waren.

Echter, het bedrag is voor Allen misschien niet zo groot, naar Nederlandse maatstaven is het gigantisch. Twee grote Nederlandse producties, Süskind en het nog te verschijnen Het Bombardement kostten respectievelijk 4,5 en vijf miljoen euro. De duurste Nederlandse film ooit, Zwartboek, kostte tien miljoen euro. Het antwoord van de gemeente is dan ook niet vreemd: die wil het niet betalen.

Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan liet weten vereerd te zijn dat Woody Allen een film in Amsterdam wil maken. Een investering van veertien miljoen euro in deze economische crisis vindt hij niet verantwoord. Hij weet ook wel wat betere doelen om dat geld aan te besteden, ”zoals schuldhulpverlening en meer banen.” Verder vertelde de woordvoerder er vanuit te gaan dat, als de films van Allen inderdaad allemaal winst maken, er vast wel andere investeerders te vinden zijn, om alsnog in Amsterdam op te nemen.

Dit is niet de eerste keer dat Allen een film specifiek in een stad opneemt. Zo nam hij eerder films op in Londen, Parijs, Barcelona en Rome. Zijn nieuwste film, To Rome With Love had eenzelfde prijskaartje, en werd volledig door de stad betaald. De film draait vanaf 23 augustus in de bioscopen.



NieuwsFilm

meest populair