Algemeen

Woody Allen wil veertien miljoen euro van Amsterdam

Voor dat geld komt hij een film maken, maar de gemeente wil dat niet betalen.

door Jim Pedd op 27.07.2012 om 21:43 in Algemeen
In een interview met persbureau Novum vertelde regisseur Woody Allen dat hij voor achttien miljoen dollar (omgerekend ongeveer veertien miljoen euro) een film in Amsterdam komt opnemen. De regisseur zelf vindt dat goedkoop: ”Een gemiddelde film kost veertig tot vijftig miljoen,” vertelde de filmmaker.

Volgens de regisseur komen voor dat bedrag flink wat grote filmsterren opdagen, terwijl ze normaliter dat bedrag in hun eentje vragen voor een film. Voor hem werken ze naar eigen zeggen vrijwel gratis. Hij vindt verder ook dat het een goed aanbod is, omdat andere films die hij maakte een financieel succes waren.

Echter, het bedrag is voor Allen misschien niet zo groot, naar Nederlandse maatstaven is het gigantisch. Twee grote Nederlandse producties, Süskind en het nog te verschijnen Het Bombardement kostten respectievelijk 4,5 en vijf miljoen euro. De duurste Nederlandse film ooit, Zwartboek, kostte tien miljoen euro. Het antwoord van de gemeente is dan ook niet vreemd: die wil het niet betalen.

Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan liet weten vereerd te zijn dat Woody Allen een film in Amsterdam wil maken. Een investering van veertien miljoen euro in deze economische crisis vindt hij niet verantwoord. Hij weet ook wel wat betere doelen om dat geld aan te besteden, ”zoals schuldhulpverlening en meer banen.” Verder vertelde de woordvoerder er vanuit te gaan dat, als de films van Allen inderdaad allemaal winst maken, er vast wel andere investeerders te vinden zijn, om alsnog in Amsterdam op te nemen.

Dit is niet de eerste keer dat Allen een film specifiek in een stad opneemt. Zo nam hij eerder films op in Londen, Parijs, Barcelona en Rome. Zijn nieuwste film, To Rome With Love had eenzelfde prijskaartje, en werd volledig door de stad betaald. De film draait vanaf 23 augustus in de bioscopen.

27 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

F1WilliamsJeff

Avatar

Beste Amsterdam,

Ik doe het voor 100.000 euro en betaal voor de rest voor mijn eigen spullen ;).

Met vriendelijke groet,

:D.... kom op zeg, waar slaat dit toch op. Ik ben blij dat de Amsterdamse gemeente zo reageert.
Dat hij ook zegt dat acteurs dat salaris al verdienen getuigd toch van de reinste onzin en absurditeit. Ik maar meer en meer geld uitgeven voor een bioscoopkaartje.

Decepticon

Avatar

Jep, ben ik met je eens Jeff. Dit bewijst nog maar eens de kortzichtigheid van de gemiddelde Amerikaan, die bijna niks weet, van wat er buiten hun eigen land gebeurd. Die hebben geen idee dat er economische crisis is in Europa.
Ik vind het ook goed dat Amsterdam dit afwijst. Dit is in deze tijden niet te verantwoorden. Dat Rome dit wel betaald, laat nog maar eens zien waarom Italie al voor geld aanklopt bij Brussel. Als zo met geld smijten.
In de USA leverd het een stad/staat geld en banen op, als ze ergens een film opnemen en in Europa moet men geld betalen aan Amerikaanse filmmakers om een film te laten maken :? De wereld op zijn kop.

Paranoid

Avatar

Het zou ook gewoon belachelijk zijn als Amsterdam zo veel zou betalen om een film binnen te halen. De filmmaker zou juist moeten betalen om bepaalde straten leeg te maken etc.

Decepticon

Avatar

Paranoid "Het zou ook gewoon belachelijk zijn als Amsterdam zo veel zou betalen om een film binnen te halen. De filmmaker zou juist moeten betalen om bepaalde straten leeg te maken etc."
Dat bedoel ik dus, compensatie voor winkels e.d.

ghossler

Avatar

Wel zo logisch dat italie en spanje zo veel schulden heeft dit heeft vast ook wel mee te maken xD... idioten bedragen man..

Sjaak_Polak

Avatar

Zo raar vind ik het helemaal niet. Het is een investering, dus als de film winst maakt krijgt A'dam meer dan die 14 miljoen terug. Daarnaast krijg je stad/land wereldwijd aandacht, wat indirect -waarschijnlijk- ook weer extra toerisme en dus inkomsten oplevert...

Frietgedicht

Avatar

Woody Allen? Dat is toch die gast die met de adoptie dochter van zijn exvrouw trouwde?

Moviemagic

Avatar

Sjaak_Polak "Zo raar vind ik het helemaal niet. Het is een investering, dus als de film winst maakt krijgt A'dam meer dan die 14 miljoen terug. Daarnaast krijg je stad/land wereldwijd aandacht, wat indirect -waarschijnlijk- ook weer extra toerisme en dus inkomsten oplevert..."


Het is AMSTERDAM. Deze stad heeft al zijn reclame. Heel de wereld kent Amsterdam en alle zaken waarom het bekend is. En een "Woody" kennen ze in Amsterdam al. ;)

wncbest

Avatar

Ik zou het echt supervet vinden als Woody Allen een film in Amsterdam zou opnemen! Het is echt regisseur wiens films ik erg kan waarderen. Desalniettemin moet Amsterdam natuurlijk nooit betalen. Als hij een film hier op wil nemen dan zal hij zelf geld moeten ronselen. Hij moet blij zijn dat hij hem hier op zou mogen nemen. Ik kan me ook niet voorstellen dat men in Parijs heeft gezegd, 'hé Woody, hier is 20 miljoen voor je nieuwe film'.
Laat hem eerst maar eens een scenario schrijven over Amsterdam, dan kan hij altijd nog op zoek naar sponsors gaan.

Gluurbuur

Avatar

Eerlijk is eerlijk, zo heel erg vreemd zou ik het niet vinden als Amsterdam hier mee in zou stemmen. Dat wil zeggen, in een tijd waarin niet elk dubbeltje vier keer omgedraait moet worden voor dat het uitgegeven word.
Lang geen slecht voorstel, maar de timing is vreselijk ruk. Het klinkt een beetje beknepen, maar 14 miljoen euro kan op het ogenblik wel beter besteed worden.

Jonathancrane

Avatar

Ja, maar de film zal het toch wel goed doen, dus ze krijgen het met winst terug.

FilmMaster

Avatar

14miljoen om en filmpje te schieten in amsterdam,niet in mee gaan,

patrick_h

Avatar

We stellen een paar sturende vragen aan Woody Allen, interpreteren de antwoorden in een bepaalde richtig en om het af te maken bellen we dan ook nog even de gemeente Amsterdam. En zo hebben we een 'nieuws'bericht over de besteding van publiek geld, wat altijd zorgt voor discussie.

Woody Allen wil dus desgevraagd best een film in Amsterdam maken en die film zou dan zo'n 14 miljoen dollar kosten. Dat de gemeente dat zou moeten betalen is natuurlijk interpretatie van Novum, in het beste geval omdat ze gewoon geen fantasie hebben over het doen van zo'n investering, maar waarschijnlijk gewoon om reacties over de besteding van publiek geld uit te lokken.

To Rome With Love is niet gefinancierd door de stad Rome, maar door een Italiaanse distributeur, samen met twee Amerikaanse productiebedrijven. Een constructie die heel vaak voorkomt. Alleen is hier het initiatief vanuit Italië gekomen in plaats van andersom.

Chris23

Avatar

Jonathancrane "Ja, maar de film zal het toch wel goed doen, dus ze krijgen het met winst terug."


Je zou i.d.d. eerst `s kunnen kijken naar winstkansen en wat verder gaan onderhandelen over meedelen in de winst en ook misschien nog wat afdingen ipv gelijk weer op zn "nuchter nederlands" nee te gaan zeggen tegen "gekke buitenlandse" voorstellen.
Hoe dacht je dan dat films gefinancierd worden?

Bovendien blijft Woody vaak plakken in een stad waar hij het naar zijn zin heeft om meer films te maken , waar dan weer allerlei bijrolletjes en ander intressant filmwerk te doen is voor het lokale talent.
En natuurlijk meer A`dam in bekende films (behalve altijd de stereotype wiet-rook-scene) is heus best wel goed voor tourisme enzo.

(Er word hier in nederland geld weggegooid aan wel dommere dingen trouwens.)

TheRock

Avatar

Dan gaat Woody zijn troep toch lekker ergens anders opnemen?
40 miljoen dollar...pfff

2ndSystem

Avatar

Schop onder z'n kont geven die Woody, alsof we dat geld niet beter kunnen gebruiken, en alsof hij dat geld niet zelf heeft!
gierige pelikaankop gaat maar lekker ergens anders om geld zeuren!

Sjaak_Polak

Avatar

Wat een hoop ongenuanceerde reactie's zeg...

Crooker

Avatar

Sjaak_Polak "Zo raar vind ik het helemaal niet. Het is een investering, dus als de film winst maakt krijgt A'dam meer dan die 14 miljoen terug. Daarnaast krijg je stad/land wereldwijd aandacht, wat indirect -waarschijnlijk- ook weer extra toerisme en dus inkomsten oplevert..."


Ik ben het er volledig mee eens.

Stukfruit

Avatar

TheRock "Dan gaat Woody zijn troep toch lekker ergens anders opnemen?
40 miljoen dollar...pfff"


Gefeliciteerd, jouw reactie vat (bijna) de hele commentaarsectie onder dit artikel samen.

Het is 18 miljoen dollar.

Rooster

Avatar

14 miljoen voor een Woody Allen film is natuurlijk een schijntje. De beste man is een briljant filmmaker. gelijk aanpakken zo'n kans!

Maar nee ze besteden het geld liever aan "schuldhulpverlening en meer banen" Met andere woorden: geld geven aan mensen die niet met geld kunnen omgaan en geld uitgeven om banen te kopen? WTF! Banen zijn er of ze zijn er niet en als ze er zijn dan leveren ze geld op als het goed is maar je kan ze niet kopen.

14 miljoen! dat is practisch niks. Zet het voor de grap eens tegen over de Noord/Zuidlijn en je bent gelijk uitgeluld.
De gemeente Amsterdam bewijst wederom geen enkel financieel inzicht te hebben en totaal niet met geld om te kunnen gaan.
Als die Eberhard van der Laan ballen had gehad dan had hij het gewoon gedaan... loser!

Decepticon

Avatar

Chris23 "Hoe dacht je dan dat films gefinancierd worden?"
Niet op deze manier iig. Als het een distributeur of filmfonds is, die voor financiering zorgt, zoals Patrick zegt, is het wat anders.
Maar nu wordt aan de gemeente geld gevraagd, je mag als regisseur toch blij zijn ALS je in een grote stad mag filmen.
Maar wat hier niet vermeld wordt, is of Amsterdam gevraagd heeft of Woody daar een film wil opnemen. Dat kan ook het geval zijn

UndercoverPanda

Avatar

wncbest "Laat hem eerst maar eens een scenario schrijven over Amsterdam, dan kan hij altijd nog op zoek naar sponsors gaan."


Inderdaad, zolang Allen nog geen concreet beeld kan schetsen van hoe de film eruit zou kunnen zien, kan hij moeilijk al om geld vragen. Er blind van uitgaan dat de film toch wel een succes wordt als er nog helemaal niks is, is onverantwoord, zelfs wanneer het Woody Allen betreft.

Toch vind ik het geen slechte investering. Opnames voor een grote buitenlandse film in Nederland brengt toch altijd een hoop promotie en spektakel met zich mee. Maar het past ook vooral goed in de lijn van films waar Allen nu mee bezig is. Barcelona, Parijs, Rome... Nederland zou vanuit een PR oogpunt toch wel een flater slaan als Amsterdam niet in dat rijtje wordt opgenomen.

En daarnaast, Nederland wou net zo goed miljoenen uitgeven om het WK of de Olympische Spelen hierheen te halen..

Steve-O

Avatar

Pff, laat die Alleen maar voorbij varen. Hartstikke leuk hoor dat hij in Amsterdam wil opnemen maar voor zóveel geld?! NEE.

Rarara

Avatar

14 miljoen voor een fim van Woody Allen. das niks!! Meteen doen! en Amsterdam hoeft niets te betalen. Als nou heel Nederland 1 euro opstuurt zijn we uit de kosten.

Blockbuster

Avatar

14 miljoen is idd niks voor Amerikaanse begrippen. Zou toch mooi zijn als er weer eens een film wordt opgenomen in Amsterdam.

NieuwsFilm

meest populair