3,8 details

  • 104 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Oorlog
  • Nederland
104 Min Nederland

'Het Bombardement' gaat over de Duitse luchtaanval op Rotterdam in 1940. Een oude Vincent (Jan Smit) kijkt in de openingsscène in het hedendaagse Rotjeknor terug op de woelige oorlogsjaren. In zijn jonge jaren is hij een boksende bakkersjongen die ook nog eens een duit bijverdient als piccolo in het hotel van zijn oom. Daar ontmoet hij Eva, die op het punt staat te trouwen met de arrogante Dirk. Het is al van meet af aan duidelijk dat Eva’s aanstaande echtgenoot voor geen meter deugt, wat de deur wagenwijd openzet voor een romance met een jongen van eenvoudige komaf.

Regie
Ate de Jong
Cast
Monic Hendrickx, Gerard Cox, Jelle Palmaerts, Joop Kasteel, Jan Smit, Kes Blans, Ad Knippels, Jobst Schnibbe, Sijtze van der Meer, Steven Stavast, Marijn Klaver, Michel Sluysmans, Ruben Lürsen, Koos Postema, Tom Pilath.
Release
20.12.2012
Release NL
20.12.2012
Release DVD
30.04.2013

Filmtotaal Recensie

Regie: Ate de Jong | Cast: Jan Smit (Vincent), Roos van Erkel (Eva), Mike Weerts (Chris), Gerard Cox (hotelmanager), Pieter van de Sman (Dirk Lagerwaard), Monic Hendrickx (Moeder van Eva), Olga Zuiderhoek (Vincents oma), Joost Prinsen (Vincents opa), Aart Staartjes (stem oude Vincent), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2012

De keuze voor zanger Jan Smit in de hoofdrol van het oorlogsdrama Het Bombardement wekte op zijn zachtst gezegd verwondering op. Ate de Jong, voor het eerst sinds lange tijd weer eens actief als regisseur van een Nederlandse productie, moest zelfs bekennen dat hij geen flauw idee had wie Jan Smit was. Toen de producenten maar bleven verkondigen dat ze voor de mannelijke hoofdrol van bokser Vincent op zoek waren naar een jongen zoals Jan Smit, antwoordde de regisseur dat ze dan maar gewoon Smit moesten casten. Het Rotterdamse liefdesdrama kampte met wel meer castingproblemen. Musicalster Noortje Herlaar liet verstek gaan voor televisiewerk. Haar rol van de welgestelde Nederlands-Duitse Eva werd uiteindelijk ingevuld door Roos van Erkel. Herlaar heeft zichzelf een ramp bespaard door haar filmdebuut nog even uit te stellen. De casting van de palingzanger is bovendien nog het kleinste euvel waarmee Het Bombardement te kampen heeft. En dat zegt wel wat.

De castingperikelen leverden De Jongs romantische oorlogsdrama in ieder geval flink wat publiciteit op. Met als bijkomend effect dat hierdoor de verwachting hooggespannen waren. De Jong en zijn medescenarist Paul Ruven hebben het script geschreven door er de Titanic-mal op te leggen. Een oude Vincent kijkt in de openingsscène in het hedendaagse Rotjeknor terug op de woelige oorlogsjaren. In zijn jonge jaren is hij een boksende bakkersjongen die ook nog eens een duit bijverdient als piccolo in het hotel van zijn oom. Daar ontmoet hij Eva, die op het punt staat te trouwen met de arrogante Dirk. Het is al van meet af aan duidelijk dat Eva’s aanstaande echtgenoot voor geen meter deugt, wat de deur wagenwijd openzet voor een romance met een jongen van eenvoudige komaf.

videotrailers & clips

alle artikelen (9)

Het Bombardement Nieuwsberichten

Laatste reacties

hansbeer

"...Haha typisch Nederlands, het blijkt maar weer dat acteren echt zo makkelijk niet is; zeer slechte d......"

LastActionHero

"...Kom op, slechter dan een 6 is het niet...."

Glennekeeeee

"...[quote=Frietgezicht]Blijkbaar :P alleen jij geeft een 5 ;)[/quote] Haha :) tja, ik ben misschien......"

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Het Bombardement

acties