Blu-Ray Review: Batman Begins & The Dark Knight (Premium Collection)

Christopher Nolans eerste twee Batman classics in eersteklas jasjes.


Regie: Christopher Nolan | Cast: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Heath Ledger (The Joker), Aaron Eckhardt (Harvey Dent), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes) e.a. | Speelduur: 140 / 147 minuten | Jaar: 2005 & 2008 | Bioscooprelease: 16 juni 2005 & 24 juli 2008 | Retail release: 20 juli 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 BB: (2.4 : 1) TDK: (2.4 : 1) en (1.78 : 1, IMAX) | Geluid: o.a. Engels 5.1 Dolby True HD | Ondertitels: o.a. Nederlands | Uitgever: Warner Home Entertainment | EAN: 5051888094006 & 5051888093979 | FilmTotaal Recensies: Batman Begins & The Dark Knight

Christopher Nolans laatste Batman film The Dark Knight Rises draait alweer twee weken in de Nederlandse bioscoop. Het goede ontvangst door critici en publiek en het wereldwijde financiële succes was te voorspellen, aangezien de twee voorgangers al een enorm goede indruk achterlieten bij de liefhebbers van Nolans duistere Batman. Toch wordt er uit verschillende hoeken beweerd dat Rises niet zo sterk is als Batman Begins (2005) en The Dark Knight (2008). Veel gehoorde kritische reacties gaan over de stem van Bane, aanwezige plotholes en de afwisseling van zeer matige scènes met juist overdonderende actiescènes. Ook zou Batman een te beperkte rol hebben in het afsluitende deel. Voor diegenen die met enige weemoed terugkijken naar de eerdere twee delen worden nu op hun wenken bediend, aangezien Batman Begins en The Dark Knight sinds kort zijn toegevoegd aan de Premium Collection van Warner Bros.

SYNOPSIS
In Batman Begins zag de kleine jongen Bruce Wayne zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra's Al-Ghul, en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon. In The Dark Knight rolt Batman, met de hulp van politieagent Jim Gordon en officier van justitie Harvey, de resterende bendes in Gotham City op. Maar wanneer een psychopathische crimineel, beter bekend als The Joker, de straten onveilig maakt, vervalt de stad in een enorme chaos.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailers van Batman Begins, The Dark Knight en ook nog maar even The Dark Knight Rises:



WAARDERING & BOX OFFICE
Batman Begins werd genomineerd voor de Oscar "Best Achievement in Cinematography". De opvolger The Dark Knight kwam tot acht Oscar-nominaties en verzilverde de Oscars voor Beste Mannelijke Bijrol (Heath Ledger) en Sound Editing. Hieronder een overzicht met de cijfers van waardering en de box office resultaten, inclusief de huidige tussenstand van The Dark Knight Rises:

ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>
DeelRT perc.IMDb cijferFT CijferFT SterrenBudget*Opening USA*Totaal USA*Totaal WW*Totaal NL*Trailer
Batman Begins85%8,3 (#108)8,44$150$48,7$205,3$372,7$1,4trailer
The Dark Knight94%8,9 (#8)8,85$185$158,4$533,3$1.001,9$7,2trailer
The Dark Knight Rises87%9,0 / 8,8 (#13)8,84$250$160,9$318,2$566,4$3,8trailer

* in miljoenen

BLU-RAY
We bekijken de disc Blu-Ray + Dvd Premium Collection edities van Batman Begins (1 Blu-Ray + 2 Dvd) en The Dark Knight (2 Blu-Ray + 2 Dvd) . De exemplaren zijn zoals te verwachten hetzelfde verpakt, al is de verpakking van The Dark Knight een slag dikker, doordat er een extra Blu-Ray in zit. Om de hoezen zit een stevige en bedrukte doorzichtige sleeve. In het midden van de kartonnen/plastic verpakkingen zitten Engelstalige boekjes waarin details staan over de films. De vormgeving is zakelijk met alleen de gezichten van Batman en The Joker. Qua stijl is uiteraard een duidelijke overeenkomstigheid met de andere uitgaven in de Premium Collection. Een foto van de recensie-exemplaren (muisklik voor een vergroting):



EXTRA'S
Disc 1 - BB: In Movie Experience | IMAX proloog The Dark Knight | Additional Footage (3 featurettes) | Behind the Story (9 filmpjes en featurettes) | Still Gallery
Disc 2 - BB: Dvd - Hoofdfilm
Disc 3 - BB: Dvd - Extra's
Disc 1 - TDK: Movie Focus Points
Disc 2 - TDK: Behind the Story (Batman Tech, Batman Unmasked) | Gotham Tonight | The Galleries
Disc 3 - TDK: Dvd - Hoofdfilm
Disc 4 - TDK: Dvd - Extra's
De extra's zijn hetzelfde als bij de eerdere Blu-Ray uitgaven van BB en TDK. De toevoegingen van Batman Begins bestaan voornamelijk uit twee reeksen van korte featurettes, terug te vinden in de hoofdstukken "Additional Footage" en "Behind The Story". Onder Behind The Story zijn er iets diepgaandere docu's te zien over bijvoorbeeld de pre-productie, de choreografie van de vechttechnieken, het pak van Batman en uiteraard The Tumbler. Ook wordt er in een van de docu's (15 minuten) stilgestaan bij het ontstaan van de Caped Crusader. Aangezien de Blu-Ray van BB later verscheen dan de Dvd uitgave, staat op de schijf ook de "The Dark Knight Imax Prologue", een promo vergelijkbaar met de Imax Prologue van TDKR eind 2011. De extra's op de schijven van The Dark Knight zijn beperkter, maar duren wel flink langer. Ook op deze uitgave een "Behind The Story" sectie, met daarin twee langere docu's, van elk zo'n drie kwartier. De eerste docu "Batman Tech" zoomt in op het arsenaal aan kleine en grote gadgets. De tweede docu "Batman Unmasked" geeft vooral een beeld op het persoon Batman/Bruce Wayne. Beide extra's zijn zeer de moeite waard. Daarnaast kun je ook zes nieuwsuitzendingen bekijken onder het kopje "Gotham Tonight". Bij beide uitgaven is er ook ruimte voor fotogalerijen en een picture-in-picture optie. Bij BB heet het In-Movie Experience en bij TDK heet het Focus Points.

BEELD EN GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Beide High Definition uitgaven hebben een puik beeld en geluid. Bij TDK valt uiteraard op dat het beeld van beeldvullend (1.78 : 1) verwisseld met een standaard breedbeeldverhouding (2.4 : 1). De beeldvullende IMAX scènes, bijvoorbeeld bij de onvergetelijke openingsscène, zijn adembenemend en geven de standaard aan voor een Blu-Ray uitgave. Beide Blu-Ray uitgaven beschikken over een Dolby TrueHD 5.1 geluidstrack, en ja: het volume mag flink open. Zeker bij TDK!

CONCLUSIE
Dat regisseur Christopher Nolan alles uit de kast heeft getrokken voor The Dark Knight Rises is overduidelijk te zien. Toch is het commentaar op het laatste deel niet geheel onterecht en eigenlijk ook logisch. Begins was namelijk een nog redelijk bescheiden film en een uiterst verrassende uitwerking. De rol van Heath Ledger als The Joker in The Dark Knight was fenomenaal en onovertrefbaar en daarom was het een onmogelijke opgave voor "Rises" om dit te overtreffen met de iets minder sterke personages Bane en Catwoman. Toch weet Nolan te verrassen met een zeer stevige en ruwe afsluiter, die voor de fan genoeg openingen heeft om uit te kijken naar een bepaald soort van vervolg, die dan uiteraard in handen komt van een andere regisseur:
De twee Premium Collection uitgaven van Batman Begins en The Dark Knight zijn vooral mooi voor de verzamelaar. Je moet echter geen nieuwe extra's verwachten. De schijven zijn namelijk in een nieuw jasje gestoken en daar blijft het dan ook bij. Het enige nieuwe is dat de Dvd versies van de films zijn toegevoegd. Desondanks een mooie versie voor de liefhebbers die de film nog niet hebben (op Blu-Ray). Voor diegenen die deze versies hebben aangeschaft of nog gaan aanschaffen is het te hopen dat The Dark Knight Rises uiteindelijk ook in een dezelfde uitvoering wordt opgeleverd door Warner Bros.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgaven van Batman Begins zijn er ook verschillende andere Blu-Ray en Dvd varianten verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Warner Home Entertainment voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair