Blu-Ray Review: Indiana Jones - The Complete Adventures

Prachtige HD uitgave van Spielbergs originele trilogie en The Kingdom of the Crystal Skull.


Regie: Steven Spielberg | Cast: Harrison Ford (Indiana Jones), Denholm Elliott (Marcus Brody), Shia Lebeouf (Mutt Williams), Sean Connery (Henry Jones, Sr.), John Rhys-Davies (Sallah), Karen Allen (Marion Ravenwood) e.a. | Speelduur: 115 / 118 / 127 / 123 minuten | Jaar: 1981 / 1984 / 1989 / 2008 | Retail release: 12 september 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 - Deel 1/2/3 (2.35 : 1) - Deel 4 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD MA | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Uitgever: Universal Pictures | EAN: 5050582885262 | FilmTotaal recensie: Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull

Het eerste deel in de Indiana Jones saga, Raiders of the Lost Ark (1981), is nog steeds een van de meest succesvolste films aller tijden. Het werd met een budget van slechts $18 miljoen gemaakt en bracht inclusief een aantal kortstondige re-releases wereldwijd $389,9 miljoen op. Ook de twee sequels The Temple of Doom (1984) en The Last Crusade (1989) wisten goed te presteren. De originele Indiana Jones trilogie werd in 2008 opgevolgd door het flink bekritiseerde The Kingdom of the Crystal Skull. Dit deel werd misschien wel tegen beter weten in geregisseerd door Steven Spielberg en geproduceerd door George Lucas, die beide de bedenkers zijn van het iconische personage. Ondanks dat de box office resultaten met een kleine $800 miljoen meer dan tevreden stemden, waren vooral de die-hard hevig teleurgesteld. Vooral de openingsscène, de koelkast, Shia LeBeouf en uiteraard de het plot kregen commentaar. Toch zijn Spielberg en Lucas op zoek naar een nieuw avontuur voor Indy. Ze mogen hier wel snel mee zijn, aangezien Ford ondertussen al 70 jaar oud is. Eerder deze maand verscheen de complete "quadrilogy" voor het eerst in High Definition via een 5 disc Blu-Ray uitgave met zo'n zeven uur aan extra's.

SYNOPSIS
In Raiders of the Lost Ark krijgt archeoloog Indiana Jones in 1936 de opdracht de Ark te vinden, een vergulde kist waarin naar men zegt de restanten van de stenen tafels met de tien geboden liggen. Helaas is Indy niet de enige met een buitengewone interesse voor deze oudheid. Hij moet het in zijn speurtocht opnemen tegen trawanten van Hitler. Er ontstaat een felle wedloop die ontluikt in spetterende akties en bloedstollend gevaar. In The Temple of Doom neemt Jones de benen na een incident in een nachtclub in Shanghai. Samen met een nachtclubzangeres en zijn jonge helper Short belandt hij in een dorpje waar een groep schurken een magische steen heeft gestolen. Jones belooft te helpen om hem terug te vinden. In the Last Crusade is de vader van Jones tijdens zijn zoektocht naar de Heilige Graal, waarvan de inhoud eeuwig leven schenkt, spoorloos verdwenen. Gecontacteerd door de antiekverzamelaar Donovan en in het bezit van de notities van zijn vader, reist Jones naar Venetië. Met de hulp van Dr. Elsa Schneider vindt hij de ontbrekende schakel voor de locatie van de Graal. In het voorlopig laatste deel The Kingdom of the Crystal Skull is de Koude Oorlog op zijn hoogtepunt. Nadat hij op een afgelegen vliegveld ternauwernood ontsnapt aan een groep snode Sovjet agenten, ontmoet de avontuurlijke Jones de jonge, opstandige Mutt, die zijn hulp nodig heeft bij een persoonlijke missie. In ruil daarvoor maakt Indy grote kans op het vinden van de Crystal Skull van Akator, een legendarisch en fascinerend voorwerp omringd door bijgeloof en gevaar. Indy en Mutt reizen naar de uithoeken van Peru - een land vol geheimen - maar merken al snel dat zij niet de enigen zijn die de Crystal Skull zoeken. Ze worden op de hielen gezeten door de Sovjets, onder leiding van de gevaarlijk mooie Irina Spalko.

TRAILER
Bekijk hieronder de trailer van de Noord-Amerikaanse versie van Indiana Jones Blu-Ray box:

WAARDERING & BOX OFFICE
Het eerste deel werd genomineerd voor negen Oscars, waar het er uiteindelijk vijf van won. Temple of Doom werd genomineerd voor twee Oscars en won er één en Last Crusade kreeg drie nominaties en verzilverde er ook één. Alle gewonnen Academy Awards waren voor de technische uitvoering, zoals visual effects en geluid. Op dit moment staat Raiders of the Lost Ark op #26 en The Last Crusade op #97 in de IMDb Top 250.
In totaal noteerden de Indiana Jones films een wereldwijde opbrengst van zo'n $2,0 miljard bij een gezamenlijk productiebudget van $279,0 miljoen. Hieronder een overzicht met de cijfers van waardering en de box office resultaten:

ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER> ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>ALIGN=CENTER>
DeelRT perc.IMDb cijferFT CijferFT SterrenBudget*Opening USA*Totaal USA*Totaal WW*Totaal NL*Trailer
Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark95%8,78,1geen$18$8,3$248,1$389,9onb.trailer
Indiana Jones and the Temple of Doom85%7,67,1geen$28$25,3$179,9$333,1onb.trailer
Indiana Jones and the Last Crusade89%8,38geen$48$29,4$197,2$474,2onb.trailer
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull77%6,45,93,5$185$100,1$317,1$786,6$6,9trailer
* in miljoenen

BLU-RAY
We bekijken de vijf disc verzamelbox Indiana Jones: The Complete Adventures. De discs van het recensie-exemplaar zitten verpakt in een kartonnen "uitvouwmap" die ingestoken kan worden in een stevige sleeve. Om deze sleeve zit een Nederlandse beschrijving geplakt. De cover is een aangepaste versie van een van de originele filmposters van Raiders of the Last Ark en dit geeft de box de juiste uitstraling. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Disc 1-4: (teaser) trailers
Disc 5: On Set with Raiders of the Lost Ark | Making the Films | Behind the Scenes | Credits
De circa zeven uur aan extra's is bijna compleet terug te vinden op de vijfde extra schijf. Op de schijven van de hoofdfilms staan enkel een aantal (teaser) trailers. Veel van de extra's op de vijfde schijf zijn eerder uitgegeven op de eerdere VHS/DVD uitgaven van de orginele trilogie of de Blu-Ray van The Kingdom of the Crystal Skull. De meest opvallende extra's zijn de extra's onder het kopje "On Set With Raiders of The Lost Ark": de docu's "From Jungle to Desert" en "From Adventure to Legend", die elk zo'n half uur duren en de enige HD extra's die ook inzoomen op de originele trilogie. In de docu's komen Spielberg en Lucas uitgebreid aan het woord en geven ze leuke details prijs over de films. Zo blijkt dat Lucas het personage eigen Indiana Smith wilde noemen. Ook de overige extra's zijn de moeite waard. Van elke film is er een uitgebreide Making Of terug te vinden en er zijn kortere feauturettes die inzoomen op specifiekere onderwerpen als het geluid, de sets, de wonderbaarlijke special en visual effects van ILM en de props. Al met al is het een enorme waslijst, waar je even de tijd voor moet nemen.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De High Definition beeldkwaliteit van de vier Indiana Jones films is super. Het meest recente The Kingdom of the Crystal Skull is uiteraard veruit het mooist, maar ook de originele trilogie ziet er keurig uit. Op het web is er enige discussie over de kleuraanpassing in Raiders of The Lost Ark. Dit zal de gemiddelde kijker waarschijnlijk niet eens opvallen, aangezien de scherpte en details enorm fraai zijn. Ook de DTS-HD 5.1 tracks doen het bij alle films prima. Bij de drie "oude" delen doen ze zelfs heel modern aan. Fraai!

CONCLUSIE
Nog steeds gaan er geruchten dat er een vijfde deel moeten volgen. Volgens de laatste berichten zou de bal bij Lucas liggen. Aangezien hij zich voornamelijk richt op de zoveelste (3D) re-release van zijn money-machine Star Wars, gaat het er waarschijnlijk voorlopig niet van komen. De eerste drie delen en met enige fantasie ook The Kingdom of the Crystal Skull zijn echter om van te smullen en een vijfde film is daarom van harte welkom. Hopelijk doen Spielberg en Lucas het wel net iets beter dan bij deel vier.
De vijf disc verzamelbox Indiana Jones: The Complete Adventures is erg netjes. Beeld en geluid zijn uitstekend en ondanks dat veel van de extra's al eens te zien waren op eerdere Dvd of Blu-Ray uitgaven, zijn ook deze zeer de moeite waard. Een compacte en complete box voor iedere fan van Indiana Jones en zijn vermakelijke avonturen.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Indiana Jones: The Complete Adventures Blu-Ray box zijn er ook verschillende Dvd versies verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels. The Kingdom of the Crystal Skull is ook los beschikbaar op Blu-Ray.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures / Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair