Blu-Ray Review: The Amazing Spider-Man (3D)

Met veel aangename verwijderde extra's van het nieuwe Spider-Man avontuur.


Regie: Marc Webb | Cast: Andrew Garfield (Peter Parker / Spider-Man), Emma Stone (Gwen Stacy), Martin Sheen (Ben Parker), Rhys Ifans (Dr. Curt Connors), Denis Leary (George Stacy), Campbell Scott (Richard Parker), Irrfan Khan (Rajit Ratha), Sally Field (May Parker), e.a. | Speelduur: 136 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 28 juni 2012 | Retail release: 25 oktober 2012 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: o.a. Engels 5.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Frans, Engels | Aantal Discs 2 x Blu-Ray | Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment | EAN: 8712609654684 | FilmTotaal Recensie

In 2002, 2004 en 2007 wist Sam Raimi's Spider-Man trilogie wereldwijd $2,5 miljard op te halen bij een productiebudget van zo'n $600 miljoen. Ondanks dit enorme succes werd het vierde deel de nek omgedraaid door Sony, aangezien de studio meer heil zag in een herstart. Tien jaar na Raimi's eerste deel was de reboot The Amazing Spider-Man al een feit. Met nieuwe gezichten, een redelijk onbekende regisseur en wederom een enorm productiebudget ($230 miljoen) kon de 3D superheldenfilm de eerdere Spider-Man films echter niet evenaren. Zowel de critici als de bioscoopbezoekers konden de nieuwe introductie van (500) Days of Summer-regisseur Marc Webb overigens wel waarderen en Sony Pictures was al voor de officiële première overtuigd en plande het reeds uitvoerig besproken vervolg voor de zomer van 2014. Eind oktober verscheen er een rijkelijk gevulde (3D) Blu-Ray van het eerste deel in het schap.

SYNOPSIS
In The Amazing Spider-Man probeert zoals de meeste tieners van zijn leeftijd, ook Peter (Garfield) erachter te komen wie hij is en hoe hij de persoon geworden is die hij vandaag de dag is. In zijn zoektocht hiernaar, ontdekt hij tussen alle puzzelstukjes uit het verleden een geheim dat zijn vader voor hem verborgen hield; een geheim dat uiteindelijk zijn lot vormt als Spider-Man.

TRAILER
Bekijk hieronder de Frans/Nederlandse trailer van The Amazing Spider-Man of check de verschillende HD versies:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes krijgt The Amazing Spider-Man een redelijke 73%. De IMDb noteert een vergelijkbare 7,4 bij ruim 151 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de superheldenfilm met een 7,9 (Stem zelf!). FT recensent Bart Snoek gaf vier sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Batman4: ...De film heeft in vergelijking met de vorige drie een meer duistere setting. De film speelt zich meer 's nachts af en Peter raakt in deze film toch duidelijk gewond waar in de vorige drie films weinig sprake van was. De actie is gewoonweg gaaf! Elke actiesequentie zit goed in elkaar en wordt ondersteund door de geweldige special-effects. Vooral het first-person webshooter effect is erg mooi en goed in beeld gebracht. Over de acteerprestaties valt niks te zeggen. Ik dacht aan het begin dat Andrew niet echt de juiste keus was om Peter Parker te spelen, maar hij is toch een waardige opvolger van Tobey. Emma Stone doet het goed als nieuwe love-interest, ik vind haar misschien nog leuker dan Mary-Jane...
Het productiebudget van The Amazing Spider-Man bedroeg circa $230 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Marc Webbs tweede bioscoopfilm circa $62,0 miljoen en eindigde op $262,0 miljoen. Wereldwijd staat de teller op een fraaie $752,2 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot zo'n $3,1 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc 2D+3D Blu-Ray uitgave van The Amazing Spider-Man. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een witte Blu-Ray keepcase met daaromheen een vergelijkbare sleeve. De vormgeving van de cover is praktisch een kopie van een van de eerste filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S

Disc 1: 2D+3D versie van de hoofdfilm | Audiocommentaar met Marc Webb, Avi Arad en Matt Tolmach | 3D Film School with Marc Webb (in 3D) | Iconic Poses and Digital Environments

Disc 2: Rite of Passage: The Amazing Spider-Man Reborn | Deleted Scenes | Pre-Visulizations | The Oscorp Archives - Production Art Gallery | Image Progression Reels | Stunt Rehearsals | Developing the Amazing Spider-Man Video Game

Deze Blu-Ray uitgave van The Amazing Spider-Man bevat een dikke twee uur aan extra's, exclusief het audiocommentaar met Marc Webb, Avi Arad en Matt Tolmach. Op de schijf met de hoofdfilm, zowel in 2D als 3D, zijn twee kortere extra's te vinden, waarin wordt ingegaan op het film in 3D - dit is ook een 3D extra - en de visual effects en bewegingen van Spider-Man. De tweede schijf bevat een enorme reeks extra's. Onder "Rite of Passage: The Amazing Spider-Man Reborn" zijn zeven featurettes terug te vinden, die bij elkaar al bijna twee uur duren. Erg uitgebreid en leuk voor de die-hard fan. Echt fraai zijn de deleted scenes, die ruim een kwartier aan nieuw materiaal herbergen. Er zijn onder meer uitgebreide scene te zien van de dood van Uncle Ben en veel meer beelden van Dr. Curt Connors / The Lizard en Rajit Ratha, gespeeld door Irrfan Khan. De scenes zijn nog niet afgerond wat betreft de VFX en er is geen commentaar van bijvoorbeeld de regisseur. Ook de "Stunt Rehearsals" zijn vermakelijk.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
De Blu-Ray van The Amazing Spider-Man ziet er keurig uit. Het beeld is spatzuiver en de kleuren zijn fraai. De visual effects pakken verrassend goed uit en ook tijdens de vele donkere scènes zijn de details goed zichtbaar. Eigenlijk mag ook niets anders verwacht worden bij een productie van $230 miljoen. De DTS-HD 5.1 track sluit er naadloos op aan. De 3D versie is dit keer niet bekeken, maar het valt Sony Pictures te prijzen dat er is overgaan naar een 2D+3D uitgave, waarbij de extra's terug te vinden zijn op een aparte schijf. Dit principe zou een dubbele Blu-Ray uitgave overbodig maken. Overigens heeft Sony nog wel een losse en goedkopere 2D Blu-Ray versie uitgebracht.

CONCLUSIE
Met concurrentie van de kaskrakers The Avengers en The Dark Knight was het niet de meest logische zomer om een reboot van Spider-Man te presenteren. Toch presteerde de film van Marc Webb redelijk voor een introductiefilm en een reboot van een filmserie die nog vers op het netvlies ligt bij de liefhebber. Het tweede deel staat ondertussen al in de stijgers. Iedereen keert terug en nieuwe personages worden geïntroduceerd. Zo zullen Mary Jane Watson, gespeeld door Shailene Woodley, en Electro, mogelijk gespeeld door Jamie Foxx, te zien zijn.
De dubbel disc Blu-Ray + Dvd uitgave van The Amazing Spider-Man is nette uitgave. Er zijn zowel gewone 2D extra's als een 3D extra aan boord en het beeld en geluid zijn van prima kwaliteit. Waarschijnlijk een uitgave die bij velen naast de trilogie van Sam Raimi komt te staan.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc 2D+3D Blu-Ray uitgave van The Amazing Spider-Man zijn er een 1 disc Dvd uitgave en een 2 disc 2D Blu-Ray verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de uitgever Universal Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair