Amsterdam toneel van Ocean's 12

Voor het eerst in dertig jaar is Amsterdam het toneel van een grote Hollywoodproductie. De eerste sterren zijn in de stad gearriveerd voor de opnamen van de film Ocean's Twelve, het vervolg op de internationale hit Ocean's Eleven, die woensdag beginnen.

Acteurs George Clooney en Matt Damon verschijnen woensdag bij Hotel Pulitzer aan de Keizersgracht voor de eerste scene, die zich in de bar en buiten voor het hotel afspeelt. Behalve Clooney en Damon vertolken onder anderen Julia Roberts, Brad Pitt en Andy Garcia een rol in de film, maar welke sterren precies naar Amsterdam komen, is nog onduidelijk.

In Ocean's Twelve moet een groep criminelen, net als in het eerste deel, een grote kraak zetten. De dieven slaan toe in Rome, Parijs en Amsterdam. Volgens omwonenden en winkeliers die door de productiemaatschappij zijn geïnformeerd, gaan zij in Amsterdam een historisch document van de VOC buitmaken.

De hele maand mei zullen op verschillende locaties in de stad opnamen worden gemaakt. Een deel daarvan vindt plaats op het Koningsplein en aan de Heiligeweg, een zijstraat van de Kalverstraat in de binnenstad. Volgens winkeliers worden Clooney en Damon op Hemelvaartsdag op deze locatie in coffeeshop De Dampkring gefilmd, terwijl zij een deal sluiten.

De eigenaar van de coffeeshop heeft een zwijgplicht en mag hier van de productiemaatschappij geen mededelingen over doen. De winkeliers aan de Heiligeweg hebben het verzoek gekregen die dag geopend te zijn. Ook hebben zij getekend voor het afstaan van alle beeldrechten aan de productiemaatschappij.

De laatste internationale productie waarvoor grote filmsterren naar Amsterdam kwamen, was de James Bond-film Diamonds are Forever uit 1971. Het is de bedoeling dat Ocean's Twelve op 16 december dit jaar in première gaat.



NieuwsFilm

meest populair