Blu-Ray Review: Jack Reacher

Nieuwe franchise met actieheld Tom Cruise stopt waarschijnlijk al bij eerste deel.


Regie: Christopher McQuarrie | Cast: Tom Cruise (Jack Reacher), Rosamund Pike (Helen Rodin), Richard Jenkins (Alex Rodin), David Oyelowo (Emerson), Jai Courtney (Charlie), Werner Herzog (The Zec), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2012 | Bioscooprelease: 24 december 2012 | Retail release: 22 mei 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.35 : 1) | Geluid: Engels 7.1 DTS-HD | Ondertitels: o.a. Nederlands, Engels, Frans, Duits | Aantal Discs 1 x Blu-Ray & 1 x Dvd | Distributeur: Universal Pictures / Paramount Pictures | EAN: 5050582923353 | FilmTotaal Recensie

De afgelopen jaren blijkt het niet makkelijk voor Tom Cruise om het juiste project uit te kiezen. Ondanks het financiële succes van de sequel Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) stelden titels als Rock of Ages (2012), Knight & Day (2010) en Valkyrie (2008) toch iets tegen, zeker als er wordt gekeken naar het ontvangst bij de critici. Ook zijn laatste sci-fi film Oblivion (2013) wist in dat opzicht niet helemaal te overtuigen. Daarvoor verscheen hij in de film Jack Reacher als het gelijknamige hoofdpersonage, een soort kruising tussen M:I's Ethan Hunt en Sherlock Holmes en sowieso een personage uit de boekreeks van de Britse schrijver Lee Child. Ook deze actiethriller heeft het niet helemaal waar kunnen maken. Ondanks het toch nog redelijk positieve ontvangst en een opbrengst van een dikke $200 miljoen werd onlangs duidelijk dat het logische vervolg op losse schroeven staat. Jack Reacher van scriptschrijver/regisseur Christopher McQuarrie (The Way of the Gun, 2000) verscheen afgelopen maand op Blu-Ray.

SYNOPSIS
In Jack Reacher worden vijf mensen doodgeschoten en de politie denkt de dader snel opgepakt te hebben. De verdachte, James Barr, weigert echter te praten en voor zijn advocaat heeft hij slechts één boodschap: "Get Jack Reacher!"

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Jack Reacher:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Jack Reacher net aan "fresh" met 61%. De IMDb noteert een betere 7,0 bij ruim 86 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiethriller met een 6,8 (Stem zelf!). FT recensent Thierry Verhoeven gaf 3 sterren naar aanleiding van zijn recensie.
Een reactie van FT bezoeker Tarkus: ... een puik scenario dat voor de nodige spanning zorgt, en Tom Cruis is prima gecast (al zal hij daar als producent wel zelf voor hebben ingestaan). Meer dan 2 uur duurde deze film, maar ik heb me geen seconde verveeld. Pluspunt: Rosamund Pike komt ook goed uit de verf, letterlijk en figuurlijk... ...Oude rot in het vak Robert Duvall is als vanouds steengoed...
Het productiebudget van Jack Reacher bedroeg circa $60 miljoen. In het eerste weekend in de States verdiende Christopher McQuarrie's tweede bioscoopfilm circa $15,2 miljoen en eindigde op $80,0 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een toch redelijke $216,6 miljoen. De bioscoopopbrengst in Nederland kwam tot $2,0 miljoen.

BLU-RAY
We bekijken de dubbel disc Blu-Ray+Dvd uitgave van Jack Reacher. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase. De redelijk basic vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is gebaseerd op een van de filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Commentary by Tom Cruise and director Christopher McQuarrie | Commentary by Composer Joe Kraemer | When the man comes around | You don't mess with Jack Reacher: Combat and Weapons | The Reacher Phenomenon
Deze Blu-Ray uitgave van Jack Reacher bevat een klein uur uur aan extra's, exclusief de commentaartrack van regisseur Christopher McQuarrie en hoofdrolspeler Tom Cruise en de commentaartrack van componist Joe Kraemer. De schijf bevat drie redelijk docu's. Het fraaiste is "When the man comes around", een making of waar duidelijk aandacht aan is besteed. Alle belangrijke mensen van voor als achter de schermen komen aan bod en laten weten hoe zij Lee Childs visie hebben vertaald naar het witte doek. De auteur van de boekenreeks rond Jack Reacher komt in "The Reacher Phenomenon" uitgebreid aan het woord door duidelijk te maken wat voor een uniek personage het is. "You Do Not Mess with Jack Reacher: Combat & Weapons" zoomt in op de wijze waarop de drie belangrijkste actiescènes in beeld zijn gebracht. Uiteraard zijn de audiotracks voor de die-hard fan die alles over de film wil weten. Prima extra's met een goede inhoud en een duidelijk toegevoegde waarde.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ
Deze Hollywood blockbuster, uitgegeven door Paramount, kent eigenlijk weinig tot geen noemenswaardige gebreken. Het beeld is haarscherp, ook in de vele snelle en donkere scenes. Ook het kleurgebruik past prima bij het type film. Mooi is dat er op een toch iets afwijkende manier met de camera wordt omgegaan, mede om Tom Cruise groter te laten lijken dan hij in werkelijkheid (1,70 meter) is. Ook de soundtrack is prima te behappen en klinkt nagenoeg perfect via de 7.1 DTS-HD track.

CONCLUSIE
Als de verwachtingen niet al te hoog zijn, dan is een film als Jack Reacher zeker prima te behappen. Tom Cruise is in de actiethriller ook goed op dreef als de intelligente en bikkelharde hoofdpersoon. Een vervolg zou eigenlijk helemaal niet misstaan. Of die er ooit gaat komen zal de toekomst uitwijzen. Cruise houdt zich voorlopig bezig met andere titels, zoals Doug Limans sci-fi actiefilm All You Need Is Kill (2013), de reboot Van Helsing (2015) en de sequel Mission: Impossible 5 (2015).
Deze Blu-Ray van Jack Reacher steekt prima in elkaar . Beeld en geluid zijn uiteraard zoals we mogen verwachten en de schijf herbergt een beperkt aantal, maar daarom niet minder vermakelijke extra's. De extra Dvd kan gebruikt worden als bierviltje, cadeautje of als...


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze 2 disc Blu-Ray+Dvd uitgave van Jack Reacher is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Universal Pictures / Paramount Pictures voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair