Algemeen

Klimaatonderzoeker: filmdrama onrealistisch

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Filmtotaal op 25.05.2004 om 13:14 in Algemeen
De klimaatramp die zich voltrekt in de bioscoopfilm The Day After Tomorrow, is niet realistisch. Dat zeggen klimaatonderzoekers van het KNMI die de film in de voorpremière hebben gezien.

In The Day After Tomorrow verandert het noordelijk halfrond binnen een week in een ijslandschap door een abrupte klimaatverandering. Hoofdrolspeler is een klimaatwetenschapper die waarneemt hoe een enorme ijsschots op Antartica afbreekt, het begin van de weersomslag.

,,De kans op een abrupte klimaatverandering zoals geschetst in het scenario is in deze eeuw, laat staan in de nabije toekomst, uitermate klein'', aldus klimaatonderzoeker R. van Dorland van het KNMI maandag.

De makers van The Day After Tomorrow slagen erin duidelijk te maken dat mondiale opwarming de kans op een abrupt lokaal afkoelende klimaatverandering vergroot, schrijft Van Dorland. ,,Maar met abrupt bedoelen klimaatwetenschappers enkele tientallen jaren'', benadrukt hij. Volgens de meest recente onderzoeken is het op aarde als gevolg van het broeikaseffect in het jaar 2100 maximaal 5,8 graden warmer.

In de film komt door een overvloed van zoet water in de Atlantische Oceaan de zogenoemde warme Golfstroom tot stilstand en koelt het noordelijk halfrond af. Een hagelbui in Tokio, sneeuw in India, een serie verwoestende tornado's in Los Angeles en drie superstormen volgen. In het oog van deze superstormen daalt de temperatuur met 10 graden per seconde en bevriest alles en iedereen van het ene op het andere moment, zoals ,,visueel overtuigend'' gebeurt in Manhattan.

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Vlappie

Avatar

Waarom zo'n ophef, een film wordt gemaakt om mensen te vermaken niet om informatie te geven wat er met de wereld zou kunnen gebeuren als we zo door zouden blijven gaan

BlauweBanaan

Avatar

Ik wil gewoon vermaakt worden door die film. Het zal me echt niet boeien of dat nou realistisch is of niet.

Als ik feiten wil weten over klimaatverandering dan kijk ik wel naar een documentaire op Discovery ofzo.

WizardOfOss

Avatar

Peter "Van deze redenering volg ik weinig tot niks, maar dat terzijde. Ik wacht met smart op de wapenexpert die bij de volgende Rambo-film tekst en uitleg komt geven over dat het wel een beetje overdreven is allemaal..."


ik heb ooit Desperado gekeken met een kennis van me die als 'groene baret' in Joegoslavië heeft gezeten. Hij had nogal wat commentaar op de film, vooral op de automatisch-herladende-raketwerper-in-een-gitaarkoffer 8-)

Aziez

Avatar

WoUtoMatiC "Kan iemand Aziez ff vertalen?"


Het is toch ergens ook wel logische. Volgens mij was het in de ijstijd niet eens zo dat de hele wereld geteisterd werd door hevig weer.

Zo beter? }:

emperor

Avatar

Pff ze kunnen daar niet eens het weer voorspellen voor de volgende dag...;)

Morgoth

Avatar

WoUtoMatiC "Kan iemand Aziez ff vertalen?"
Volgens mij begint de zin met zoiets als "E.T. is toch ergens ook wel logisch." ;)

Durkie

Avatar

WoUtoMatiC "Kan iemand Aziez ff vertalen?"
Ik niet... ;)

WoUtoMatiC

Avatar

Kan iemand Aziez ff vertalen?

Aziez

Avatar

Et is tog ergens ook wel logische, volgens mij was het in de ijstijd niet eens zo dat de hele wereld getijsterd was onder hevig weer.

(vergeef me als ik het mis heb)

Kenji

Avatar

... en Ernst van de Wetering bij Girl With a Pearl Earring.

Taffus

Avatar

...en Richard Dawkins bij Spongebob Squarepants

ruben

Avatar

Peter "Van deze redenering volg ik weinig tot niks, maar dat terzijde. Ik wacht met smart op de wapenexpert die bij de volgende Rambo-film tekst en uitleg komt geven over dat het wel een beetje overdreven is allemaal..."
en Stephen Hawking bij Star Wars...

Peter

Avatar

PulP "'t gaat niet om of het echt gebeure kan, maar meer wat je dan in zo'n situatie doet. denk ik."

Van deze redenering volg ik weinig tot niks, maar dat terzijde. Ik wacht met smart op de wapenexpert die bij de volgende Rambo-film tekst en uitleg komt geven over dat het wel een beetje overdreven is allemaal...

PulP

Avatar

't gaat niet om of het echt gebeure kan, maar meer wat je dan in zo'n situatie doet. denk ik.

Metsada

Avatar

Hmm, dat is ook niet de bedoeling van de film, zoals de schrijver van het artikel ook erkent trouwens. Had deze reactie al eerder gegeven naar aanleiding van deze film:


Het hoeft echter niet geleidelijk te gebeuren. vb. De afgelopen 30 jaar is gemiddeld de temp met 1 graad gestegen in Nederland. Het vreemde alleen is, is dat er eigenlijk in 1989 (als ik me niet vergis) een sprong is gemaakt van 1 graad, en sindsdien is het gewoon 1 graad warmer gemiddeld. De warmste jaren van de vorige eeuw zijn bijna alleen maar jaren uit de jaren negentig. Op wereldwijd niveau is er een soortgelijke trend zichtbaar, ook is er sprake van een toename van extremen, meer neerslag, meer stormen etc.
Persoonlijk denk ik dat iedereen aan het gissen is van wat er nou precies kan gebeuren. Een wetenschapper zal daarom niet voor het meest extreme scenario kiezen, omdat dat het meest onwaarschijnlijk is (puur op basis van kansverwachting, zie artikel KNMI), maar in werkelijkheid kunnen zij ook niet met zekerheid zeggen wat er nou precies gaat veranderen. Dit komt doordat het klimaat een onherleidbaar complex systeem is, als er een factor wegvalt, beinvloed dat weer 1000 andere factoren en processen, en die beinvloeden elkaar onderling ook weer.
Uiteindelijk verwacht ik zelf dat de natuur zichzelf op een nieuw evenwicht probeert in te stellen. Het houd hierbij echter geen rekening met onze dijkhoogtes natuurlijk, maar wie weet worden we inderdaad getrakteerd op superstormen en tornado's en ijskappen


Er zijn dus wel degelijk heftige dingen mogelijk, het is alleen stukken minder heftig dan in de film, maar daarom nog wel alles vernietigend. Naast dat het mogelijk is, is het echter zeer onwaarschijnlijk, eigenlijk is zoiets door het complexe systeem gewoon moeilijk te voorspellen, ook door mensen van het KNMI (loop daar nu stage).

Kenji

Avatar

Pfff... wat weten zij er nou van.

nieuwslaatste nieuws

meest populair