POLL: Salaris best betaalde acteurs: normaal of niet?

$60 miljoen voor Bale, $1 miljoen per dag voor Willis en het kan nog gekker! Maar wat vinden wij nog aanvaardbaar...

Afgelopen weken kwamen drie acteurs in het (film)nieuws om wie flinke bedragen waren gemoeid. Zo zou acteur Bruce Willis een bedrag van $1 miljoen per opnamedag hebben geëist voor zijn optreden in The Expendables 3, Christian Bale zou maar liefst $60 miljoen aangeboden hebben gekregen voor een vierde optreden als Batman in de toekomstige superheldenfilm Batman vs. Superman en Hugh Jackman zou een bedrag van $100 miljoen tegemoet kunnen zien als hij nog vier keer de rol zou spelen van Wolverine.

Bovengenoemde bedragen zijn overigens helemaal niet zo uitzonderlijk. Als er wordt gekeken naar de wat oudere loonstrookjes van de grootste filmgoden, dan valt alles eigen nog redelijk mee. Tom Cruise zou ongeveer $100 miljoen hebben ontvangen voor War of the Worlds en $80 miljoen voor Mission: Impossible 3. Will Smith mocht bijna $80 miljoen opeisen voor zijn rol in I Am Legend, Robert Downey Jr. was onlangs uiterst succesvol met $75 miljoen voor Iron Man 3, Tom Hanks kreeg 70 miljoen voor zijn rol in Forrest Gump en Leonardo DiCaprio kwam uit op zo'n $60 miljoen voor Inception. Nog opzienbarender is de gage van $60 miljoen die Jack Nicholson uiteindelijk kreeg voor zijn optreden als The Joker in Batman, een film uit 1989. En als bovenstaande bedragen nog niet hoog genoeg zijn; Arnold Schwarzenegger zou voor The Terminator 3 een slordige $150 miljoen hebben bijgeschreven.

Uiteraard komen bovengenoemde salarissen niet alleen tot stand door het bedrag dat de acteur van te voren afsprak met de filmstudio. Vaak bedingen ze ook een bepaald percentage van de opbrengst of kunnen ze extra "salaris" tegemoet zien doordat zijn de film mede financieren of bijvoorbeeld optreden als (uitvoerend) producent. De bedragen blijven echter buitensporig, zeker als ze afgezet worden tegen het gemiddelde salaris van een (Hollywood) acteur. Dit is slechts $52.000 per jaar... Een "A list" acteur kan echter een minimaal salaris eisen van zo'n $10 miljoen of meer.

Door bijvoorbeeld naar de bioscoop te gaan, betalen we met zijn allen al jaren deze opmerkelijke salarissen en dit zullen we waarschijnlijk nog vele jaren blijven doen. Toch kun je je afvragen of deze enorme vergoedingen normaal zijn. Naast de flinke kosten die er voor de visual en special effects zijn het de grootste kostenposten van een film en daarmee bepalen ze ook de prijs van ons bioscoopkaartje. Mede daarom de onderstaande POLL.

Succes met de overwegingen en bedankt voor je stem!
survey tools



NieuwsFilm

meest populair