Blu-Ray Review: Dead Man Down

Soms belanden middelmatige - maar nog best aardige - thrillers in de bioscoop, terwijl ze eerder goed zouden zijn voor enkeltje naar het Dvd/Blu-Ray/VOD-schap.


Regie: Niels Arden Oplev | Cast: Colin Farrell (Victor), Noomi Rapace (Beatrice), Terrence Howard (Alphonse), Dominic Cooper (Darcy), Isabelle Huppert (Valentine), e.a. | Speelduur: 118 minuten | Jaar: 2013 | Bioscooprelease: 4 april 2013 | Retail release: 14 augustus 2013 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 | Geluid: DTS-HD 5.1 | Ondertitels: o.a. Nederlands | Aantal Discs 1 x Blu-Ray | Distributeur: Entertainment One EAN: 8713045237608 | FilmTotaal.nl recensie

Soms komen in de bioscoop titels voorbij die best het aanzien waard zijn, maar eigenlijk niet thuishoren op het grote scherm. Een voorbeeld hiervan is het redelijke Dead Man Down van regisseur Niels Arden Oplev, die met de wraakfilm zijn eerste Engelstalige prent afleverde. Samen met grote namen als Colin Farrell, Noomi Rapace, Terrence Howard en Dominic Cooper moest de film van de regisseur van het Deense The Girl with the Dragon Tattoo (2009) het in het eerste weekend in de States opnemen tegen kaskrakers en beter vermarkte titels als Oz the Great and Powerful en Identity Thief. Het gevolg was dat de $30 miljoen-kostende actiefilm niet verder kwam dan een totaalopbrengst van $10 miljoen. Ook de rest van de wereld liet de film bijna geruisloos aan zich voorbijgaan. Een voordeel is dat het publiek - in tegenstelling tot de critici - zich goed kon vermaken met Dead Man Down, waardoor de kans groot is dat de thuisversies - zoals de onlangs verschenen Blu-Ray uitgave - de investering weer goed maken.

SYNOPSIS
In Dead Man Down worden de vrouw en dochter vermoord van de gekwelde geest Victor. Hij heeft daarna nog maar één missie in zijn leven: wraak. Als hij in aanraking komt met zijn overbuurvrouw Beatrice, die zint op wraak op degene die haar ooit heeft aangereden, slaan de twee de handen ineen om zich op de daders te wreken.

TRAILER
Bekijk hieronder de Nederlands ondertitelde trailer van Dead Man Down:

WAARDERING & BOX OFFICE
Op Rotten Tomatoes is Dead Man Down redelijk "Rotten" met 37%. De IMDb noteert een ruim hogere 6,5 bij ruim 24 duizend stemmen. De bezoekers van FilmTotaal beoordelen de actiefilm met een vergelijkbare 6,7 (Stem zelf). FT recensent Yara Plasman gaf 3,5 ster naar aanleiding van haar recensie.
Een reactie van FilmTotaal bezoeker Goov25: ...toch was dit een aangenaam tussendoortje, waarbij je niet direct in de gaten hebt hoe de vork nou in de steel zit...
Het productiebudget van Dead Man Down bedroeg circa $30 miljoen. In het eerste landelijke weekend in de States verdiende Niels Arden Oplevs eerste Engelstalige bioscoopfilm een magere $5,3 miljoen en eindigde op een teleurstellende $10,9 miljoen. Wereldwijd kwam de teller uit op een niet veel hogere $18,1 miljoen. De opbrengst in de Nederland kwam uit op een dikke drie ton in dollars.

BLU-RAY
We bekijken de single Blu-Ray uitgave van Dead Man Down. Het recensie-exemplaar zit verpakt in een standaard Blu-Ray keepcase De vormgeving van de cover van deze Blu-Ray uitgave is een verzameling van beelden uit de eerdere filmposters. Bekijk hieronder het recensie-exemplaar (muisklik voor een vergroting).



EXTRA'S
Deze Blu-Ray uitgave van Dead Man Down bevat geen extra's.

BEELD & GELUID
TV: Panasonic plasma TH-42PZ80E | Speler: Philips BDP 7500 | Reciever: Onkyo TX-SR607 | Surround-set: Harman Kardon HKTS16BQ | 3D-versie beken op een ander systeem
De distributeur Entertainment One heeft al niet de beste naam als het gaat over het afleveren van Blu-Rays met een goede High Definition transfer. Ondanks dat de schijf van Dead Man Down een redelijk scherp beeld laat zien, zijn er toch weer een aantal verbeterpuntjes zichtbaar. Zeker tijdens de donkere beelden had het een stuk beter gekund. Het oogt allemaal beter dan een gemiddelde Dvd uitgave, maar partijen als Warner Bros. en Walt Disney weten de HD-fan vaak beter te verrassen. De DTS-HD 5.1 track zit wel goed in elkaar.

CONCLUSIE
Acteur Colin Farrell weet zo nu en dan best aardige rollen neer te zetten, maar helaas blijkt hij de films niet te kunnen dragen. Ook Dead Man Down kon hij niet het gewenste succes brengen. Hiermee lijkt het erop dat hij genoegen moet nemen minder grote rollen / bijrollen. Voor komende periode is er voor Farrell geen verandering te zien, aangezien hij veelal te zien is in bijrollen naast de grotere filmsterren. Voorbeelden zijn Saving Mr. Banks (naast o.a. Tom Hanks) en Winter's Tale (naast Will Smith). Regisseur Arden Oplev richt zich voorlopig op het thuiskanaal. Hij staat/stond achter de camera bij tv-serie Unforgettable (2011 - heden) en de pilotaflevering van Under the Dome (2013). Ook wordt hij in verband gebracht met een remake van Flatliners (1990).
Deze Blu-Ray uitgave van Dead Man Down wordt - best begrijpelijk - erg basic afgeleverd. Beeld en geluid zijn gemiddeld en de extra's ontbreken.


VERKRIJGBAARHEID
Naast deze Blu-Ray uitgave van Dead Man Down is er een 1 disc Dvd uitgave verkrijgbaar bij de bekende (web)winkels.
Met dank aan de distributeur Entertainment One voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair