Featured

FEATURED: Slechtste special effects in films ooit

Sommige effecten verdienen nu eenmaal geen schoonheidsprijs!

door Jim Pedd op 16.09.2013 om 21:17 in Featured
Special effects vormen een steeds belangrijker onderdeel van films. Ze zijn eigenlijk niet meer weg te denken, maar helaas slagen filmmakers er niet altijd in om overtuigende effecten neer te zetten. Wij hebben een lijstje (niet in volgorde) gemaakt met films waarvan de special effects volgens ons geen schoonheidsprijs verdienen.Superman IV: The Quest for Peace (1987)


De foto die je hierboven ziet komt uit de vierde film van de oorspronkelijke Superman filmserie. The Quest for Peace is de laatste film waarin Christopher Reeve de rol van de man van staal vertolkte. Helaas lijkt de film vanaf het begin verdoemd te zijn geweest. Cannon Studios besloot vlak voordat de opnames van start moesten gaan dat het budget omlaag moest. Van 36 miljoen dollar ging het omlaag naar 17 miljoen dollar, waardoor de makers flink moesten bezuinigen op special effects. Met bovenstaande afbeelding als gevolg. Op zich is het niet eens zo heel slecht, maar als je je bedenkt dat het shot hierboven in een aantal scènes hergebruikt wordt, dan gaat er toch een wenkbrauw omhoog. Iets anders dat scheelde aan de film valt te zien op deze foto (klik op de link). Daarop zien we dat Clark en Lois door de ruimte vliegen. Ja, Lois kan daar ademen en heeft klaarblijkelijk ook geen last van bevriezingsverschijnselen.Anaconda 3 (2008)


Hoge verwachtingen koesteren we gewoonlijk niet als we een tv-film kijken, en al helemaal niet bij die van het Amerikaanse Sci-Fi channel. Toch zijn we van mening dat deze film in dit lijstje thuishoort. De derde film in de Anaconda-franchise is zo slecht, dat veel fans van de franchise deze gewoon als niet gemaakt beschouwen. En dat terwijl niemand minder dan David Hasselhoff de moeite neemt om het op te nemen tegen de gevaarlijke slangen! Die zien er ongeveer uit als hierboven. Dat zou je misschien nog wel acceptabel kunnen vinden, maar als het beest beweegt, wordt het nog een stuk erger...Freddy vs. Jason (2003)


Het lijkt heel leuk, een film waarin onze favoriete slechteriken het tegen elkaar opnemen. Freddy Krueger, de man die ons sinds A Nightmare on Elm Street (1984) in onze dromen lastigvalt, lijnrecht tegenover Jason Voorhees (Friday the 13th (1980). Helaas kwam er maar weinig terecht van deze confrontatie. In de film draait het vooral om een groep onschuldige jongeren die middenin de strijd der titanen terechtkomen. Daarbij komt een van hen in een droom een nogal absurd monster tegen. Het betreft bovenstaande blob, dat een bepaalde vorm van Freddy moet voorstellen. Volgens ons lijkt het eerder op een hond, gekruisigd met een rups.Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)


Het was geen slechte film, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skulls. Een van de meer verfrissende rollen in de film was weggelegd voor Shia LaBeouf, die Mutt Williams, de zoon van Indiana Jones (Harrison Ford) op zich nam. Omdat Ford een beetje oud geworden was voor actiescènes, werd besloten om deze voornamelijk aan LaBeouf over te laten. Heel erg slagen wilde dat niet op elk moment, omdat er in plaats van practical effects (zoals we gewend waren van de franchise), vooral gekozen werd voor special effects. Zo was er een scène waarin Mutt door de jungle slingert, gevolgd met een groep wel heel erg neppe aapjes. En dan is er natuurlijk de scène met de mieren, die ook niet bepaald een schoonheidsprijs verdient. Bekijk 'm hier, helaas zonder geluid.Lost in Space (1998)


Lost in Space is een film die uit 1998 komt, waarvoor de filmmakers maar liefst tachtig miljoen dollar te besteden hadden. Genoeg geld om fatsoenlijke special effects mee te maken, zou je denken. Die vormen een belangrijk deel van het project, waarin de Robinson familie naar een nabijgelegen ster reist, om te kijken of de planeet daar wel bewoonbaar is voor de mensheid. De aarde is dat niet meer. Op een bepaald moment in de film komt de familie terecht in een jungle, waarbij ze een ontmoeting hebben met een soort aapje. Matt LeBlanc is het castlid dat de pech heeft gehad om een vreemd beestje uit een bosje te moeten trekken. Noch de acteur, noch het met de computer gemaakte wezentje komen er heel goed vanaf in deze scène. Hoe erg LeBlanc ook zijn best doet, het valt wel heel goed te zien dat hij lege handen heeft.Mission to Mars (2000)


Brian De Palma wist de plank met deze film behoorlijk mis te slaan. In 2020 gaat een bemande missie naar Mars mis, en er wordt een reddingsmissie op touw gezet. Op zich ziet het er allemaal best o.k. uit, maar de eindscènes waren niet bevorderlijk voor het algehele oordeel over de film. Plotseling verschijnt er een Marsmannetje, dat de bemanning het aanbod doet om mee te komen naar hun nieuwe thuisplaneet. Ondanks dat er zo'n vierhonderd mensen werkten aan het maken van deze special effects, zien ze er niet heel mooi uit. Bekijk hier de scène waarin ze te zien zijn.The Mummy Returns (2001)


Toen The Mummy (1999) uitkwam, deed deze het erg goed in de bioscopen. Een vervolg kon dus niet uitblijven, met deze film als gevolg. In de grote finale van de film, die bestaat uit non-stop actief, neemt Brendan Fraser het niet alleen tegen de mummie uit de titel op, maar ook tegen de mythische Scorpion King. Het was de eerste echte grote rol van Dwayne Johnson, maar opmerkelijk genoeg was hij niet zelf te zien in de film. In plaats daarvan werd met behulp van flink wat CGI zijn hoofd geplakt op een schorpioenenlijf.Sharktopus (2010)


Zoals we bij Anaconda 3 ook al opmerkten, kun je nauwelijks eisen stellen aan een tv-film. Ook Sharktopus is een creatie van SyFy. Dit project laat zien hoe de Amerikaanse marine experimenteert met de genetische code van een haai en een octopus. Het resultaat van deze lachwekkende experimenten is een half-haai, half-octopus. Dat is uiteraard het monster uit de titel, Sharktopus. Tijdens een van de oefeningen ontsnapt het gevaarlijke monster, dat vervolgens onschuldige en nietsvermoedende strandgangers aanvalt. Hoe weinig overtuigend het wezen eruit ziet, blijkt wel uit de bovenstaande foto. Wat wij ons vooral afvroegen bij het zien van de film: waar rennen al die mensen nou in godsnaam voor weg?A Sound of Thunder (2005)


Verwachtingen mag je over het algemeen wel koesteren als iemand als Ben Kingsley zich leent voor een film, hoe klein zijn rol ook is. Deze film speelt zich in de toekomst af, waarin tijdreizen mogelijk is. De ultrarijken van onze planeet mogen voor een bom geld een reisje naar de dinosaurussen maken. Ze belanden bij die reis op een plek waar een dinosaurus loopt, die op het punt staat te sterven door een vulkaanuitbarsting. Prima dus om dat beest alvast dood te schieten. Maar wat niet prima is, is dat een van de reizigers besluit van het pad af te wijken, waardoor hij per ongeluk op een vlinder stapt. Daardoor verandert alles, waardoor de mensheid niet meer bestaat. Voor een film die sterk leunt op special effects, zijn deze wel heel slecht, zoals hierboven te zien.X-Men Origins: Wolverine (2009)


De hoofdpersoon bij uitstek in de X-Men films is uiteraard Wolverine. Het personage, gespeeld door Hugh Jackman, komt in daadwerkelijk elke film van de franchise voor, en kreeg in 2008 zijn eerste eigen feature film. Heel erg goed pakte dit project echter niet uit, want de special effects van de film zijn op sommige momenten heel slecht. De makers van de special effects lijken vooral moeite gehad te hebben met de klauwen van de mutant, want zoals te zien, zijn deze op momenten bijzonder nep. Als we het zo bekijken, zijn de special effects van genoemde tv-films Anaconda 3 en Sharktopus zo slecht nog niet eens.

29 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Duikboot

Avatar

Haha prachtig :P

Hier kun je in principe ook alle producties van The Asylum wel vermelden :E

Banned

Avatar

Hmm Wolverine en Indiana Jones vallen een beetje uit de toon in deze lijst... Hun visual effectz ijn nog steeds 10 x beter dan de rest van deze films...

Jotun

Avatar

Dat is niet Lois op die foto waarop Superman door de ruimte vliegt ;)
Het is Macy Warfield, gespeeld door Mariel Hemingway

Chrischzz

Avatar

Wat me vaak ook opvalt is dat er vaak bepaalde scenes tussen zitten die dan weer bar slecht zijn..

Mooi voorbeeld is in bijvoorbeeld de eerste Transformers film..
Waarbij de gehele film de cgi voor die tijd geweldig waren.. is er 1 scene waar het net weer slecht is ( de scenen waarbij Ratchet en Ironhide Sam dekken terwijl hij naar de de bodem van het scherm loopt (van boven af gezien) )


Of films waarbij te duidelijk een groen scherm is gebruikt ( x-men3 nadat Magneto de brug net verplaatst heeft )

De Ent scenes in LotR de 2 towers...

Dan is het net een ander team dat die effecten doet en dan zie je dat verschil..

benjamin

Avatar

Duikboot "Hier kun je in principe ook alle producties van The Asylum wel vermelden :E"


Inderdaad, al is het daar vaak grappig hoe slecht de effecten zijn. Bij sommige films (als Indy 4) is het eerder storend als je plots ziet dat het nep is.

Pete_027

Avatar

Ik mis de Lake PLacid films.

batmaster

Avatar

Haha, Die Another Day begin scene vond ik ook erg slecht.

Frietgezicht

Avatar

Leuk lijstje. Maar waar is Deep Blue Sea? :P

Secret1994goesFilm

Avatar

Over Anaconda 3 is het inderdaad wel spijtig dat ze niet beter konden...
En Mummy Returns was zeker balen toen ze met een computer Dwayne afkwamen - -'

Maar vindt Indy 4 nu niet zo slecht op vlak van Special Effects hoor...
En Wolverine Origins ook niet... (al dat het toch een beetje nep lijkt als je lang genoeg kijkt naar de stilstaande foto...)

Angelater

Avatar

Frietgezicht "Leuk lijstje. Maar waar is Deep Blue Sea? :P"

Die was toch niet zo slecht voor zijn tijd?

Hetzelfde gevoel heb ik met The Scorpion King en Freddy Vs. Jason die boven vermeld staan. A Sound Of Thunder is inderdaad een waardeloze, heb daardoor zelfs de film niet kunnen afkijken. En Wolverine had ook inderdaad wat tenenkrommende stukken die vooral met green-screen te maken hadden.

Het beste wat ik zelf kan verzinnen zijn ook de CGI effecten in de eerste Expendable films. Wanneer Steven Austin en Eric Roberts dood gaan. Die effecten waren niet aan te zien.

Ereptile

Avatar

Leuk artikel! :D

Gigan72

Avatar

Ik mis Battlefield Earth in het rijtje.

Ed Crane

Avatar

Freddy vs. Jason
Wat is er nou slechts aan dat special effect dan? Voor z'n tijd was het effect zelf gewoon prima. Afgeven op de design is dan ook wat vreemd, dat hoort dan onder het kopje slechte art direction toch? Ook is het helemaal niet zo raar dat ie op een rups lijkt, dat is namelijk de bedoeling. Het is zeer duidelijk een verwijzing naar Alice In Wonderland: daarin zit een grote, blauwe (opium)rokende rups. Dus in Freddy vs. Jason verschijnt daar een Freddy versie van wanneer één of andere stoner aan het blowen is. Vond ik juist wel geinig bedacht.

A Sound Of Thunder
Ja die cgi ziet er inderdaad bizar slecht terwijl al het live-action spul veel meer blockbusterkwaliteit heeft. Belangrijk om te weten hierbij is dat de productie geplaagd werd door rampen (overstroming ofzo) zodat er nog maar weinig geld over was voor de sfx

Leuk om zelf toe te voegen:

Spawn
De cgi was voor die tijd heel degelijk, behalve ineens wanneer scenes zich in de hel afspelen. Het bedrijf dat die scènes deed ging namelijk failliet of zo. Die scènes zien er dan ook belachelijk uit, die grote demon ziet er ook extreem nep uit, z'n mond beweegt nauwelijks wanneer hij praat :D

Havoc

Avatar

". Heel erg goed pakte dit project echter niet uit, want de special effects van de film zijn op sommige momenten heel slecht."

Want een film met slechte effecten kan niet goed zijn?

Frietgezicht

Avatar

Angelater "Die was toch niet zo slecht voor zijn tijd?

Hetzelfde gevoel heb ik met The Scorpion King en Freddy Vs. Jason die boven vermeld staan. A Sound Of Thunder is inderdaad een waardeloze, heb daardoor zelfs de film niet kunnen afkijken. En Wolverine had ook inderdaad wat tenenkrommende stukken die vooral met green-screen te maken hadden.

Het beste wat ik zelf kan verzinnen zijn ook de CGI effecten in de eerste Expendable films. Wanneer Steven Austin en Eric Roberts dood gaan. Die effecten waren niet aan te zien."


Doel niet op hele film maar 2 a 3 scenes zoals waarneer Samuel L Jackson vermoord wordt :P
Vind t trouwens hele leuke film.
Freddy VS Jason staat ertussen omdat ze denk ik nog film moesten verzinnen want er zijn 1000 betere te bedenken.

SunChaser

Avatar

Sound of Thunder was de maatschappij failiet en hebben ze t snel en goedkoop afgemaakt

SunChaser

Avatar

Overigens FT, wanneer leren jullie nu eens t verschil tussen Visual Effects en Special Effects. Het laatste zijn dingen als ontploffingen, echt vuur en poppen

Gigan72

Avatar

SunChaser "Overigens FT, wanneer leren jullie nu eens t verschil tussen Visual Effects en Special Effects. Het laatste zijn dingen als ontploffingen, echt vuur en poppen"


Een aantal onder ons weten dat niet die zien alles als het zelfde.
ik moet ook altijd lachen als ik lees over een film van vroeger dat de CGI er slecht uit ziet of goed voor die tijd.

Ik las hier ergens dat de CGI in Aliens( 1986)er goed uit ziet voor een film uit die tijd.
Ik moest echt duidlijk zeggen tegen die gene dat er in Aliens geen CGI zit en dat alles practical effects zijn.

MikeyMo

Avatar

Beetje aparte lijst, enerzijds dus voorbeelden van die goedkope creature features maar daar zijn er genoeg van om een complete lijst op zichzelf te maken. Mega Piranha, Shark Attack 3: Megalodon, Beest X vs Beest Y... ach sowieso alles van The Asylum en SyFy.

Anders dus grote blockbusters die de plank misslaan met bedroevende effecten in miljoenenproducties...

Eigenlijk heb je nog een derde: de budget horror uit de tijd van voor de cgi-revolutie. Troll 2, Basketcase... allemaal films waarin dramatische stop-motion of vreselijk slechte make-up wordt gebruikt.

Overigens heb ik ooit een artikel over special effects geschreven welke nog op de voorpagina van imdb is gepubliceerd:
http://mikeymo.nl/index.php/movies/articles/546-the-day-the-special-effect-died

JamesBond

Avatar

Die klauwen van Wolverine zijn wel echt een faal! :D

Angelater

Avatar

Frietgezicht "Doel niet op hele film maar 2 a 3 scenes zoals waarneer Samuel L Jackson vermoord wordt :P
Vind t trouwens hele leuke film."

Ja, nee, vind het ook een hele leuk film. Vooral dankzij de soundtrack en acteurs, maar ik bedoelde ook de CGI effecten. Ik vond ze eigenlijk wel cool. Naja, behalve toen Jackson plat gewalst werd, voordat ie meegenomen werd ja :E

Spider-fan

Avatar

Een hond gekruisigd met een rups? Hoe krijg je zoiets voor elkaar, ik dacht dat je dat met spijkers deed.

Decepticon

Avatar

MikeyMo "Beetje aparte lijst, enerzijds dus voorbeelden van die goedkope creature features maar daar zijn er genoeg van om een complete lijst op zichzelf te maken. Mega Piranha, Shark Attack 3: Megalodon, Beest X vs Beest Y... ach sowieso alles van The Asylum en SyFy.

Anders dus grote blockbusters die de plank misslaan met bedroevende effecten in miljoenenproducties...

Eigenlijk heb je nog een derde: de budget horror uit de tijd van voor de cgi-revolutie. Troll 2, Basketcase... allemaal films waarin dramatische stop-motion of vreselijk slechte make-up wordt gebruikt.

Overigens heb ik ooit een artikel over special effects geschreven welke nog op de voorpagina van imdb is gepubliceerd:
http://mikeymo.nl/index.php/movies/articles/546-the-day-the-special-effect-died"
Heb je helemaal gelijk in, de lijst klopt niet echt, als je de titels met elkaar vergelijkt, kwa leeftijd en productiekosten. Je kunt nooit geen SyFy/Asylum film naast een grote studiofilm zetten idd. Maak dan alleen een lijst met grote studioflms.

Leuk artikel van je btw, so true. Leuk dat dat ooit op de voorpagina van IMDB heeft gestaan. T+)
Heb je wel credits gehad?

adofmirosch

Avatar

Whahaha heele toffe artikel.
die laaste van x-man echt nep xD

Asperientje

Avatar

Lost In Space. Heerlijk sentiment.

Blockbuster

Avatar

Idd leuk lijstje, mag FT nog een keer zo één maken. Ken nog wel tientallen slechte effectenfilms. Die Another Day is idd om te treuren. Zoals die auto die over het ijs scheurt. Vette nep. Vliegtuig in Air Force One dat in zee stort, kan het nog slechter. We kunnen ook nog een NL-film als voorbeeld nemen: Minoes. Echt een schande hoe slecht die pratende katten zijn. De eerste Lake Placid was zo slecht nog niet hoor. De vervolgen idd wel, maar die zijn van dezelfde makers als de Anaconda-vervolgen. De FX van T2 waren voor die tijd vooruitstrevend, maar doen nu ook nep aan. In Gremlins 2 zitten ook een hoop nep-effecten, terwijl deel 1 (5 jaar ervoor gemaakt in 1984) juist al erg mooie FX had. Indiana Jones 4 vond ik juist wel mooie special effects hebben. Had dan Indy 2 of 3 gekozen. Deel 1 had echt top-FX, in de delen erna druipt de nepheid er vanaf. De FX in Final Destination 3 zijn ook om te treuren. Zoals die gozer aan het einde die geplet wordt door een paal in stukjes valt. The Relic heeft best mooie FX, maar de finale is een farce, zoals dat monster uit elkaar spat.

Ed Crane

Avatar

Gigan72 "Ik moest echt duidlijk zeggen tegen die gene dat er in Aliens geen CGI zit en dat alles practical effects zijn."


Ook optical effects

kaedir

Avatar

Ja erg lachen dit maar even serieus is toch heel erg schandelijk die klauwen van Wolverine om te huilen eigenlijk dit mag echt niet meer gebeuren.

nieuwslaatste nieuws

meest populair