FEATURED: Slechtste special effects in films ooit

Sommige effecten verdienen nu eenmaal geen schoonheidsprijs!

Special effects vormen een steeds belangrijker onderdeel van films. Ze zijn eigenlijk niet meer weg te denken, maar helaas slagen filmmakers er niet altijd in om overtuigende effecten neer te zetten. Wij hebben een lijstje (niet in volgorde) gemaakt met films waarvan de special effects volgens ons geen schoonheidsprijs verdienen.


Superman IV: The Quest for Peace (1987)


De foto die je hierboven ziet komt uit de vierde film van de oorspronkelijke Superman filmserie. The Quest for Peace is de laatste film waarin Christopher Reeve de rol van de man van staal vertolkte. Helaas lijkt de film vanaf het begin verdoemd te zijn geweest. Cannon Studios besloot vlak voordat de opnames van start moesten gaan dat het budget omlaag moest. Van 36 miljoen dollar ging het omlaag naar 17 miljoen dollar, waardoor de makers flink moesten bezuinigen op special effects. Met bovenstaande afbeelding als gevolg. Op zich is het niet eens zo heel slecht, maar als je je bedenkt dat het shot hierboven in een aantal scènes hergebruikt wordt, dan gaat er toch een wenkbrauw omhoog. Iets anders dat scheelde aan de film valt te zien op deze foto (klik op de link). Daarop zien we dat Clark en Lois door de ruimte vliegen. Ja, Lois kan daar ademen en heeft klaarblijkelijk ook geen last van bevriezingsverschijnselen.


Anaconda 3 (2008)


Hoge verwachtingen koesteren we gewoonlijk niet als we een tv-film kijken, en al helemaal niet bij die van het Amerikaanse Sci-Fi channel. Toch zijn we van mening dat deze film in dit lijstje thuishoort. De derde film in de Anaconda-franchise is zo slecht, dat veel fans van de franchise deze gewoon als niet gemaakt beschouwen. En dat terwijl niemand minder dan David Hasselhoff de moeite neemt om het op te nemen tegen de gevaarlijke slangen! Die zien er ongeveer uit als hierboven. Dat zou je misschien nog wel acceptabel kunnen vinden, maar als het beest beweegt, wordt het nog een stuk erger...


Freddy vs. Jason (2003)


Het lijkt heel leuk, een film waarin onze favoriete slechteriken het tegen elkaar opnemen. Freddy Krueger, de man die ons sinds A Nightmare on Elm Street (1984) in onze dromen lastigvalt, lijnrecht tegenover Jason Voorhees (Friday the 13th (1980). Helaas kwam er maar weinig terecht van deze confrontatie. In de film draait het vooral om een groep onschuldige jongeren die middenin de strijd der titanen terechtkomen. Daarbij komt een van hen in een droom een nogal absurd monster tegen. Het betreft bovenstaande blob, dat een bepaalde vorm van Freddy moet voorstellen. Volgens ons lijkt het eerder op een hond, gekruisigd met een rups.


Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)


Het was geen slechte film, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skulls. Een van de meer verfrissende rollen in de film was weggelegd voor Shia LaBeouf, die Mutt Williams, de zoon van Indiana Jones (Harrison Ford) op zich nam. Omdat Ford een beetje oud geworden was voor actiescènes, werd besloten om deze voornamelijk aan LaBeouf over te laten. Heel erg slagen wilde dat niet op elk moment, omdat er in plaats van practical effects (zoals we gewend waren van de franchise), vooral gekozen werd voor special effects. Zo was er een scène waarin Mutt door de jungle slingert, gevolgd met een groep wel heel erg neppe aapjes. En dan is er natuurlijk de scène met de mieren, die ook niet bepaald een schoonheidsprijs verdient. Bekijk 'm hier, helaas zonder geluid.


Lost in Space (1998)


Lost in Space is een film die uit 1998 komt, waarvoor de filmmakers maar liefst tachtig miljoen dollar te besteden hadden. Genoeg geld om fatsoenlijke special effects mee te maken, zou je denken. Die vormen een belangrijk deel van het project, waarin de Robinson familie naar een nabijgelegen ster reist, om te kijken of de planeet daar wel bewoonbaar is voor de mensheid. De aarde is dat niet meer. Op een bepaald moment in de film komt de familie terecht in een jungle, waarbij ze een ontmoeting hebben met een soort aapje. Matt LeBlanc is het castlid dat de pech heeft gehad om een vreemd beestje uit een bosje te moeten trekken. Noch de acteur, noch het met de computer gemaakte wezentje komen er heel goed vanaf in deze scène. Hoe erg LeBlanc ook zijn best doet, het valt wel heel goed te zien dat hij lege handen heeft.


Mission to Mars (2000)


Brian De Palma wist de plank met deze film behoorlijk mis te slaan. In 2020 gaat een bemande missie naar Mars mis, en er wordt een reddingsmissie op touw gezet. Op zich ziet het er allemaal best o.k. uit, maar de eindscènes waren niet bevorderlijk voor het algehele oordeel over de film. Plotseling verschijnt er een Marsmannetje, dat de bemanning het aanbod doet om mee te komen naar hun nieuwe thuisplaneet. Ondanks dat er zo'n vierhonderd mensen werkten aan het maken van deze special effects, zien ze er niet heel mooi uit. Bekijk hier de scène waarin ze te zien zijn.


The Mummy Returns (2001)


Toen The Mummy (1999) uitkwam, deed deze het erg goed in de bioscopen. Een vervolg kon dus niet uitblijven, met deze film als gevolg. In de grote finale van de film, die bestaat uit non-stop actief, neemt Brendan Fraser het niet alleen tegen de mummie uit de titel op, maar ook tegen de mythische Scorpion King. Het was de eerste echte grote rol van Dwayne Johnson, maar opmerkelijk genoeg was hij niet zelf te zien in de film. In plaats daarvan werd met behulp van flink wat CGI zijn hoofd geplakt op een schorpioenenlijf.


Sharktopus (2010)


Zoals we bij Anaconda 3 ook al opmerkten, kun je nauwelijks eisen stellen aan een tv-film. Ook Sharktopus is een creatie van SyFy. Dit project laat zien hoe de Amerikaanse marine experimenteert met de genetische code van een haai en een octopus. Het resultaat van deze lachwekkende experimenten is een half-haai, half-octopus. Dat is uiteraard het monster uit de titel, Sharktopus. Tijdens een van de oefeningen ontsnapt het gevaarlijke monster, dat vervolgens onschuldige en nietsvermoedende strandgangers aanvalt. Hoe weinig overtuigend het wezen eruit ziet, blijkt wel uit de bovenstaande foto. Wat wij ons vooral afvroegen bij het zien van de film: waar rennen al die mensen nou in godsnaam voor weg?


A Sound of Thunder (2005)


Verwachtingen mag je over het algemeen wel koesteren als iemand als Ben Kingsley zich leent voor een film, hoe klein zijn rol ook is. Deze film speelt zich in de toekomst af, waarin tijdreizen mogelijk is. De ultrarijken van onze planeet mogen voor een bom geld een reisje naar de dinosaurussen maken. Ze belanden bij die reis op een plek waar een dinosaurus loopt, die op het punt staat te sterven door een vulkaanuitbarsting. Prima dus om dat beest alvast dood te schieten. Maar wat niet prima is, is dat een van de reizigers besluit van het pad af te wijken, waardoor hij per ongeluk op een vlinder stapt. Daardoor verandert alles, waardoor de mensheid niet meer bestaat. Voor een film die sterk leunt op special effects, zijn deze wel heel slecht, zoals hierboven te zien.


X-Men Origins: Wolverine (2009)


De hoofdpersoon bij uitstek in de X-Men films is uiteraard Wolverine. Het personage, gespeeld door Hugh Jackman, komt in daadwerkelijk elke film van de franchise voor, en kreeg in 2008 zijn eerste eigen feature film. Heel erg goed pakte dit project echter niet uit, want de special effects van de film zijn op sommige momenten heel slecht. De makers van de special effects lijken vooral moeite gehad te hebben met de klauwen van de mutant, want zoals te zien, zijn deze op momenten bijzonder nep. Als we het zo bekijken, zijn de special effects van genoemde tv-films Anaconda 3 en Sharktopus zo slecht nog niet eens.

NieuwsFilm

meest populair