Fraai boek - MetamorFX: Art of Constantin Sekeris

Een interessante blik achter het ontwerpproces van de vele monsters die we in films zien.

[/url]

Titel: MetamorFX | Auteur: Constantine Sekeris | Uitgever: Design Studio Press | Druk: 1 | Pagina’s: 95 | Release: 2012| Uitvoering: Paperback| ISBN: 978-193349269-8

Het maken van films is een lang proces, waarbij veel komt kijken. Zo worden er duizenden stukken artwork gemaakt, om maar een zo mooi mogelijk visueel spektakel te krijgen. Een van de vele ontwerpers van artwork is Constantine Sekeris, wiens werk nu gebundeld is in het boek MetamorFX: Art of Constantine Sekeris. Hij werkte mee aan het ontwerpen van de artwork van films als
Spider-man 2, X-Men: The Last Stand, Star Trek Into Darkness en Man of Steel.

Interessant aan het boek is, dat we een blik achter de schermen krijgen bij het maken van elk ontwerp. Het proces dat achter bijvoorbeeld het ontwerpen van een monster schuil gaat, wordt uitgebreid uit de doeken gedaan. Sommige schetsen beginnen op een los velletje papier, als Sekeris in een vlaag van inspiratie weet wat ‘ie wil tekenen. Vervolgens wordt dat ruwe ontwerp verder ontworpen, en gedigitaliseerd in Photoshop. Dan is het nog niet klaar, en wordt er een ontwerp gemaakt in het programma ZBrush. Er komt veel bij dit ontwerpproces kijken, ook dingen waar je niet zo één, twee, drie aan zou denken. Zo wordt er rekening gehouden met de manier waarop acteurs in het eventuele pak zouden moeten passen van een monster.



De ontwerpen die Sekeris maakt, beperken zich niet tot enkel monsters. Ook werkt de van oorsprong Griekse ontwerper mee aan make-up (hoofdstuk twee), kostuums (hoofdstuk vier) en robots (hoofdstuk drie). In elk van deze hoofdstukken wordt een aantal ontwerpen gepresenteerd. Elke stap die daarbij komt kijken wordt uitgebreid belicht. Daarnaast levert Sekeris zelf commentaar bij elke stap. Zo vertelt hij waarom hij voor een bepaald ontwerp kiest.

Een leuke toevoeging is verder dat Sekeris diverse collega’s uit het wereldje gevraagd heeft enkele tekeningen in te sturen. Enkel de werken van mensen waarmee hij heeft samengewerkt komen aan bod. In de begeleidende stukken beschrijft Sekeris aan welke film ze hebben samengewerkt en wat we precies te zien krijgen. Een aantal van de stukken zijn zelfs specifiek voor dit boek gemaakt.



Als het aan ons ligt, ontbreekt er echter één ding aan het boek. Sekeris heeft een vrij indrukwekkend CV opgebouwd als het aankomt aan de films waaraan hij heeft meegewerkt. Artwork specifiek voor die films gemaakt zien we echter niet voorbij komen. De zeldzame keer dat we een monster dat ons bekend voorkomt voorbij zagen komen, werd dat niet benoemd. Het is begrijpelijk dat van films als Man of Steel geen stukken te zien zijn (zulke films hebben hun eigen boek met artwork), maar het had het boek wel interessanter gemaakt. Afgezien daarvan biedt MetamorFX wel een mooi overzicht van de werken van Sekeris, en krijgen we te zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van dit soort ontwerpen.

MetamorFX is te koop bij webshops als [url=http://www.bol.com/nl/p/metamorfx/9200000001241217/]Bol.com, Polare, Athenaeum, en natuurlijk ook bij de betere boekhandel. Met dank aan de Design Studio Press voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair