Fraai boek - The Lone Ranger - Behind the Mask

Een uitgebreide blik achter de schermen.

[/url]

Titel: The Lone Ranger – Behind the Mask | Auteur: Michael Singer | Uitgever: Insight Editions| Druk: 1 | Pagina’s: 168 | Release: 2013| Uitvoering: Hardcover | ISBN: 978-1-60887-210-7

Hoogmoed komt voor de val, zeiden de oude Grieken. Zoiets lijkt misschien ook wel toe te passen op de Disney-film
The Lone Ranger, waarin [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=6116]Johnny Depp en Armie Hammer de hoofdrollen spelen. In zijn inleiding voor dit schitterende boek, schrijft producent Jerry Bruckheimer: ”We pretty much had it all on ‘The Lone Ranger’.” Een hoog budget, regisseur Gore Verbinski, en een merk dat al jaren bestond. Genoeg mochten al die factoren uiteindelijk niet blijken, want de wereldwijde opbrengst stokte bij de 244,7 miljoen dollar, een regelrechte flop van de categorie John Carter dus.

Toch blijkt uit het boek The Lone Ranger – Behind the Mask vooral veel vertrouwen in de zaak. Het zeer uitgebreide werk van Michael Singer, die soortgelijke boeken schreef over Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides en Prince of Persia, laat zien met hoeveel passie er aan de film gewerkt is. Hij bespreekt vrijwel alles wat je maar kunt bedenken als het aankomt op dit soort megaproject: van het productieontwerp tot de kostuums, tot het plannen van de stunts, tot de visie op de personages en keuzes voor bepaalde acteurs. Dit alles wordt zeer gedetailleerd verteld, waarbij Singer het gevoel weet te vermijden dat je te maken hebt met één en al beschrijving.



Dat doet hij vooral door af te wisselen met leuke, luchtige verhalen. Zo zie je op onderstaande afbeelding het zogenaamde ‘spirit platform’. Je zou denken dat dit gewoon in een studio gebouwd is, en het later op de gigantische pilaar geplakt is. Dat is niet het geval, blijkt. Het is daadwerkelijk daar gebouwd, en torent volgens het boek maar liefst zeshonderd meter boven de grond. Niet iedereen durfde daarop te gaan, maar waaghals en hoofdrolspeler Armie Hammer gelukkig wel.

Naast dit soort leuke afwisseling worden alle belangrijke personages van de film geïntroduceerd, en krijgen we een geschiedenisles voorgeschoteld over de Lone Ranger. Het personage werd in de jaren ’30 bedacht, en Verbinski en Bruckheimer wilden zoveel mogelijk trouw blijven aan deze oorsprong. Ook de manier waarop castleden zich voorbereidden op de opnames komt aan bod. Zo leren we dat Depp enige tijd doorgebracht heeft met de Tabbytite familie. Hij kreeg zelfs een eigen naam ’Mah-woo-meh’, wat zoiets als ‘hij die kan veranderen’ betekent.



De inhoud is natuurlijk niet alles bij dit soort boek, waarin het hoe en wat van een film uitgebreid beschreven wordt. Qua vormgeving zit het bij dit boek van Insight Editions echter ook wel snor. Het papier is van hoge kwaliteit, en de vele kleurrijke afbeeldingen maken het een zeer compleet geheel. Als je interesse hebt in het proces dat schuilgaat achter het maken van dit soort megaprojecten, dan is het boek zeker een aanrader.

Het boek kun je online kopen bij Bol.com, Polare en
Athenaeum. Verder valt het natuurlijk ook te vinden in het schap bij de betere boekhandel. Met dank aan Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair