Disney en Miramax weer in de clinch

De Amerikaanse filmstudio Miramax ligt openlijk overhoop met moederbedrijf Disney. Familiefilmproducent Disney, die momenteel onderhandelt met studio-oprichters Bob en Harvey Weinstein, wil zowel het salaris als aan het steeds stijgende budget van de twee broers stevig inperken.

De Miramax-studio werd bekend door goedkope, maar succesvolle films als 'Shakespeare in Love'. De laatste tijd doet de studio steeds kostbaarder projecten, zoals de stripheldenfilm 'The Green Hornet', die zeventig miljoen euro gaat kosten.

Als sinds de oprichting elf jaar geleden heeft Miramax een woelige relatie met Disney. Een recente ruzie betrof de documentaire 'Fahrenheit 9/11' van Michael Moore, die deels door Miramax werd gefinancierd. Moore maakte de film naar eigen zeggen om de Amerikaanse president Bush uit het zadel te wippen.

Disney-topman Michael Eisner liet vorig jaar weten dat Disney de documentaire niet zou distribueren. Volgens Moore was Disney bang fiscale voordelen te verliezen voor haar pretparken in Florida, waar Jeb Bush, de broer van de president, gouverneur is. Disney verkocht de rechten op de documentaire aan Lions Gate en IFC Films, die 'Fahrenheit 9/11' eind juni op grote schaal gaan uitbrengen.

Eisner zegt dat de budgetvermindering noodzakelijk is, omdat de studio drie van de laatste vijf boekjaren verlies heeft geleden. Miramax trekt dat in twijfel. "Als Miramax volgens Disney zo onrendabel is, willen Bob en Harvey de studio graag terugkopen."

Disney wil de studio niet verkopen, ook omdat het dan de rechten op films als 'The English Patient' en de musical 'Chicago' kwijtraakt. De vraag is vooral hoe graag Disney de veeleisende gebroeders Weinstein wil behouden, die wel veel creatief talent in huis hebben.



NieuwsFilm

meest populair