Fraai boek - S.

Het boek van J.J. Abrams en Doug Dorst is een uniek, maar moeilijk te doorgronden werk.

[/url]

S.

Auteur:J.J. Abrams & Doug DorstPagina's:472Release:2013Taal:Engels
Uitgeverij:Canongate BooksDruk:1Uitvoering:Slipcase
ISBN:978-0-84786-477-2


Eind augustus plaatste BadRobot, het productiehuis van regisseur [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=10716]J.J. Abrams een mysterieuze trailer op het web. Wat zou het worden? Een film, een televisieserie? Het bleek al snel iets totaal anders te worden: een boek. Deze ode aan het geschreven woord van Abrams en de nog vrij onbekende Doug Dorst blijkt een uitgebreid, interactief en gelaagd werk te zijn.

J.J. Abrams, die werkte aan films als Star Trek, Super 8 en op dit moment aan de nieuwste telg in de Star Wars-familie, staat bekend om zijn voorliefde voor mysteries. Die voorliefde komt ook weer naar voren in het boek S., dat Abrams samen met Dorst schreef. Hoewel, in interviews liet Abrams al weten dat hij met het idee kwam, maar dat de uitwerking bijna volledig van Dorst afkomstig is. Zijn eigen naam is mogelijk dan ook vooral voor marketingdoeleinden aan dit boek verbonden.



Het uitgangspunt van S. is op het eerste gezicht niet heel ingewikkeld. Een jonge vrouw vindt in de universiteitsbibliotheek het boek Ship of Theseus, geschreven door V.M. Straka. In de marges treft ze aantekeningen aan, en uit nieuwsgierigheid besluit ze zelf ook een boodschap in de marge te zetten. Al snel raken de twee, de studente Jennifer en Eric, verstrengeld in het mysterieuze boek. Want wie is hoofdpersoon S.? En wie is nou eigenlijk de auteur van het boek, want niemand kent de ware identiteit van Straka.

Als lezer zal je in het begin moeite hebben om je weg te vinden in dit boek. Je leest zoveel verschillende verhalen dat het moeilijk is ze allemaal even goed te volgen. Dat wordt extra bemoeilijkt door het feit dat het verhaal van Eric en Jennifer ook door elkaar loopt. Gelukkig word je op dat gebied een beetje geholpen door Dorst: voor elke tijdslijn gebruiken de twee een andere kleur pen. Zo kun je alles toch een beetje uit elkaar houden, maar heel eenvoudig wordt dat niet. Het is ook deze verwarrende structuur, waarbij je ook nog het verhaal van S. leest, en ziet hoe een mysterie zich ontplooit aan de hand van voetnoten, dat het moeilijk maakt je in te leven in het verhaal.



Mocht je er dan uiteindelijk toch in slagen je mee te laten slepen door het verhaal, dan wordt het een verbazingwekkend en intrigerend boek. Want je gaat je ook echt afvragen wie nou die hoofdpersoon S. is, en wie de schrijver Straka is. Een van de minpunten als het aankomt op het verhaal is toch wel de romance tussen Eric en Jennifer, die mettertijd ontstaat. De twee vormen misschien wel een lief koppeltje, maar omdat het lang duurt voordat ze elkaar ook echt ontmoeten, komt het erg gedwongen over.

Leuk aan het boek zijn de vele uitneembare stukken. Zo tref je oude krantenstukken aan, een codewiel maar ook allerhande andere extra's. Denk daarbij maar aan briefkaarten en kladblaadjes waar Eric en Jennifer lange boodschappen met elkaar uitwisselen. Het hoogtepunt is wat ons betreft wel het servet van de universiteitskantine, waar een kaart van de campus op is getekend. Inclusief de geheime gangen onder het gebouw. Deze toevoegingen zijn leuk, en maken de wereld van Dorst en Abrams dieper dan het gemiddelde boek lijkt te kunnen gaan.



Goed uitgewerkt is het boek dus absoluut, en het is prijzenswaardig hoe gedetailleerd het op sommige gebieden is. Daar staat wel tegenover dat het verhaal soms moeilijk te volgen is, omdat je op sommige pagina's een stuk of vier verschillende verhaallijnen moet zien te plaatsen. Interessant zijn de mysteries verder ook, en de ruimte die aan de lezer wordt gelaten om ze op te lossen al helemaal. Het is een gelaagd werk, en dat wordt niet alleen bereikt door de verschillende verhaallijnen die door elkaar lopen. S. valt op veel manieren te lezen, maar hoe dieper je erover nadenkt, hoe beter het wordt.

S. van J.J. Abrams en Doug Dorst is online o.a. te krijgen bij webshops als Bol.com, Athenaeum en Polare. Verder is het natuurlijk ook te koop bij de betere boekhandel. Met dank aan Canongate voor het recensie-exemplaar.

NieuwsFilm

meest populair